Gazdaság

Ütik a forintot a Brüsszelből érkező hírek nyomán

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Kedd reggel esni kezdett a forint az euróval szemben, miután megérkezett a hír: az Európai Parlament jogi szakbizottsága beperli az Európai Bizottságot a Magyarországnak még tavaly felszabadított, több mint 10 milliárd eurós kohéziós forrás felszabadítása miatt – írja a portfolio.hu.

A délelőtti kereskedésben esni kezdett a forint, átlépték felfelé az euróval szembeni jegyzések a 396-os szintet, 396,3 közelében is járt az árfolyam, azaz egyéves mélypont körül alakult. 10 óra után némileg visszaerősödött a forint 395,6 környékére.

Az Európai Parlament által az Európai Bizottság ellen indított pernek elhúzódó hatásai lehetnek a magyar EU-s pénzek folyósítására, ez pedig a forint árfolyamára is negatív hatással lehet, már rövid távon is. Gazdasági események szempontjából különösen a délutáni órák hozhatnak majd nagyobb elmozdulásokat, ugyanis fontos inflációs adat érkezik Amerikából – olvasható a portálon.

A forint egyébként sincs jó formában: alulteljesítése még látványosabb a régiós társa, a lengyel zloty ellenében. A PLN/HUF kurzusa már tegnap újabb történelmi csúcsra ment, vagyis a hazai fizetőeszköz soha nem volt még ilyen gyenge a zloty ellenében, és ez folytatódott kedd reggel is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik