Gazdaság

Orbán zsarolását emlegetik Brüsszelben, újra felfüggeszthetik az EU-forrásokat

Ronald Wittek / EPA / MTI
Ronald Wittek / EPA / MTI
Az Európai Parlament jogi szakbizottsága hétfőn este zárt ajtók mögött szinte egyhangúan úgy döntött, hogy beperli az Európai Bizottságot amiatt, mert tavaly karácsony előtt megalapozatlanul szabadított fel 10,2 milliárd euró kohéziós forrást Magyarországnak – írja a Politico értesülése alapján a Portfolio.hu.

Az Európai Parlament az Európai Unió Bírósága elé viszi az Európai Bizottságot a Magyarországnak felszabadított 10,2 milliárd eurós kifizetés miatt – idézi a portál a Politico kedd reggeli hírlevelét.

a lap a döntést történelmi lépésként értékeli.

Az Európai Parlament jogi szakbizottsága tegnap este zárt ajtók mögött 16 támogató, és mindössze egyetlen ellenző szavazat (szélsőjobb képviselő) mellett, nulla tartózkodással kimondta azt a súlyos állítást, hogy az Európai Bizottság tavaly karácsony előtt megalapozatlanul, kellő jogalap nélkül szabadított fel 10,2 milliárd eurót a Magyarországnak járó 21,7 milliárd eurós kohéziós keretből, és így nem járt el felelősen az uniós adófizetők pénzével.

Ezt amiatt tette meg akkor a Bizottság, mert értékelése szerint Magyarország teljesítette az igazságszolgáltatási horizontális feljogosító feltételt a karácsony előtt elfogadott törvénymódosítással, és így minden olyan kohéziós forrás felszabadult, amit egyéb ügyek nem blokkoltak. Így lett ez 10,2 milliárd euró, aztán múlt héten az oktatási jellegű tematikus feljogosító feltételek teljesítése miatt további 2 milliárd euró szabadult fel jórészt a pedagógusbérek emelésének finanszírozására.

A karácsony előtti, az EU-csúcs árnyékában született bizottsági döntést akkoriban EP-képviselők, sőt a Bizottság tisztviselői is széles körben kritizálták, mint annak jelét, hogy Brüsszel engedett Orbán Viktor zsarolásának.

A szakbizottsági döntés után az EP elnökök testülete, a nagy frakciók vezetőivel együtt, csütörtökön dönt a per tényleges megindításáról. Ez gyakorlatilag biztosra vehető, mert

a lap információi szerint öt nagy pártcsalád, köztük az Európai Néppárt vezetése támogatja a pert.

A döntés önmagában nem jelent azonnali hatást a Magyarországnak járó uniós forrásokra nézve, hiszen a per sokáig elhúzódhat. Ugyanakkor egyrészt a Bizottság értékelheti úgy, hogy a per lezárultáig a vitatott összeget nem utalja, bár ezzel egy újabb pert kockáztat, amelyet Magyarország indíthat meg. Ezért nagyobb a valószínűsége, hogy a Bizottság nem lép ilyet, viszont az Európai Unió Bírósága dönthet úgy, hogy a pénzügyi érdekek védelme érdekében felfüggeszti a kifizetést, hogy az unió költségvetését ne érje további kár az esetleges kedvezőtlen ítéletig – értékelnek a portfolio.hu-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik