Gazdaság

Új szabály a patikákban: főleg nyugdíjasok járhatnak jól

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
A hálózatos patikák szakszövetsége szerint előrelépés történt azzal, hogy májustól a fiókgyógyszertárakban módosul a gyógyszerkiadás – írja az economx.hu.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet lényege, hogy májustól 6-ától megengedik, hogy a fiókgyógyszertár nyitvatartási idejében néhány kivételtől eltekintve a gyógyszerész személyesen ne legyen jelen, „azonban hír- vagy távközlési eszköz útján legfeljebb 15 percen belül elérhető, és az eszközön keresztül a gyógyszertári feladatokba távkapcsolat útján bevonható” legyen, felvilágosítást, irányítást, tájékoztatást tudjon adni.

Tavaly is folytatódott a gyógyszertárak számának csökkenése, 2023 végén 15 közforgalmú patikával és 6 fiókgyógyszertárral volt kevesebb, mint egy évvel korábban, ez körülbelül egy százalékos csökkenésnek felel meg. Van egy negatív tendencia, évről évre 20 körül csökken a patikák száma, de persze új patikák is nyitottak, idézi a portál Zlinszky Jánost, a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ) elnökét.

Az elmúlt 10 évben közel 250 patika szűnt meg.

Ennek következtében jelentősen nőtt azon kistelepülések száma, ahol nem érhető el közvetlenül gyógyszertár. Ezeken a településeken nagyjából 700 ezren laknak, jellemzően idősebbek, akik számára megterhelő, ha egy másik településre kell menni a szükséges gyógyszerek beszerzéséért. A most megjelent rendelet az ő életminőségüket is érdemben javíthatja, véli a HGYSZ, mert megállíthatja a fiókgyógyszertárak számának csökkenését, és hosszú távon hozzájárulhat új fiókpatikák nyitásához, és így a gyógyszerek elérhetőségének javulásához is.

A gyógyszerek kiadása továbbra is a gyógyszertárakban történik, szakszemélyzet felügyelete mellett, és a rendelet alapján kötelező biztosítani a távkapcsolatot gyógyszerésszel szükség esetére. Emellett a változás csak azokat a fiókgyógyszertárakat érinti, amelyek élni kívánnak ezzel a lehetőséggel, vagy más formában nem tudják biztosítani már rövid távon sem a működésüket – magyarázták meg a Magyar Közlönyben megjelent rendeletet.

Ugyanakkor hozzáteszik, amellett, hogy a HGYSZ egyetért a rendelet és a módosítások irányával, a megvalósulás szempontjából célszerűbb lett volna, ha az érintett fiókgyógyszertárak körét szűkebben határozzák meg a nyitvatartási idő és forgalom alapján, valamint, ha az expediáló szakasszisztens személyére és a gyógyszerész elérhetőségére vonatkozóan is szigorúbb feltételeket szabnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik