Gazdaság

Milliós adóelőny nyílt meg

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Amennyiben egy társaság árfolyamnyereséggel értékesíti egy másik társaságban fennálló részesedését, üzletrészét – azaz az eladni kívánt részesedés eladási ára meghaladja a részesedés könyv szerinti értékét –, társaságiadó-fizetési (tao) kötelezettsége keletkezhet. A 9 százalékos tao-kötelezettség minden árfolyamnyereség jellegű különbözet esetében felmerülhet.

Az általános szabály szerint az üzletrész, részesedés értékesítése vagy apportálása kapcsán a tao-fizetési kötelezettség alól akkor lehet mentesülni, ha  a szóban forgó részesedés, üzletrész megszerzését a társaság annak megszerzésekor – 75 napos határidőn belül – bejelentette az adóhatóság felé. A szabályok értelmében, ha a törvényi határidőig a vevő cég a részesedésszerzést nem jelentette be a NAV felé, akkor a bejelentett részesedéshez kapcsolódó különös szabályok, így a tao-mentesség lehetősége is elveszett a befektetés későbbi értékesítéskor.

2024-ben viszont adóamnesztia-lehetőséget kapnak a társaságok a korábban – lehetőségük nyílik a NAV felé korábban be nem jelentett részesedésszerzéseiket utólagosan bejelenteni. Mint az RSM-blog írja, ezzel olyan céges adózók mentesülhetnek a társaságiadó-fizetés (tao) alól, akik korábban elmulasztották a más társaságokban szerzett tulajdonrészeszüket bejelenteni. A részesedések utólagos bejelentésére május 31-ig van lehetőség.

Egész pontosan arról van szó, hogy a megállapított piaci érték és könyv szerinti érték nyereségjellegű különbözetének 20 százaléka után egyszeri – kedvezményes – társaságiadó-fizetési kötelezettség keletkezik, amelyet a 2023. évi tao-bevallásig szükséges rendezni. Vagyis egy kedvezőnek tekinthető, 1,8 százalékos mértékű tao-t kell kifizetni és ezzel kiváltható a későbbi értéknövekedés után a teljes, jelenleg 9 százalékos tao megfizetése. Ezzel pedig akár sokmilliós adóelőnyre is szert tehetnek az érintett társaságok – ahogy ezt példáikon keresztül be is mutatják.

Az RSM-blog szerint kiemelten előnyös lehet a részesedésszerzés utólagos bejelentése azoknak a társaságoknak, amelyeknél a korábban megszerzett társasági részesedés piaci értéke meghaladja, vagy a jövőben várhatóan meg fogja haladni annak könyv szerinti értékét. Az utólagos bejelentés legnagyobb nyertesei azok a vállalkozások lehetnek, akiknél jelenleg a részesedés könyv szerinti értéke közel piaci értéknek megfelelő, azonban a jövőben jelentős felértékelődés várható.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik