Gazdaság

Január második hetében egyeztet a főváros és a minisztérium az új tömegközlekedési tarifarendszerről

Január második hetében operatív megbeszélést tart az új budapesti tömegközlekedési tarifarendszerről Budapest és a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztérium – mondta a Népszavának adott interjújában Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója.

Az interjú apropója, hogy 2023 végén lejárt az a megállapodás, amelyet a Volánbusz, a MÁV és a BKK kötött arról, hogy Budapesten a helyi bérlettel is lehet használni az agglomerációs buszokat és a HÉV-et. Bár született új szerződés, a MÁV szerint az csak március 1-jéig lesz érvényes, és onnantól kétféle jegy vagy bérlet használata lesz szükséges, míg a Fővárosi Önkormányzat szerint a szerződés határozatlan időre szól.

A Népszavának adott interjúban Walter Katalin a következőket mondta még:

  • Az eredeti dokumentumban 2023. december 31-i lejárati dátum szerepelt, de az elszámolás módjának 2020-as megváltoztatásakor megújuló szerződéssé alakult. Ezt először 2022 végéig, majd 2023 végéig hosszabbították meg.
  • Tarlós István főpolgármester vezette főváros vállalta, hogy a Budapest határain belüli üzemeltetés költségeinek egy részét kifizeti, ez egy fix összeg volt, 6,6 milliárd forint évente. Karácsony Gergely főpolgármesterré választása után azonban egy kormányhatározat 2020 decemberében évi 8,4 milliárdra emelte ezt az összeget, amit a városvezetés soha nem fogadott el, helyette abban állapodtak meg a felek, hogy a 6,6 milliárd csupán előleg és a felek minden év végén elszámolnak egymással a valós költségek ismeretében.
  • A főváros minden évben kifizette a mindkét fél által elfogadott összeget, amely 2021-re ez 741 millióval, 2022-ben pedig 2,7 milliárddal volt több. Az ÉKM utolsó ajánlata 2,1 milliárd volt, de jelezték, hogy elveszik a 12 milliárdot és nincs biztonságban a Budapest-bérlet.
  • December 20-án egy minisztériumi egyeztetésen hangzott el, hogy a minisztérium nem hosszabbítja meg a szerződést és 2024-re már ne számítson a főváros a 12 milliárd forintra se, ezután következett a december 29-i megállapodás
  • A MÁV a közbeszerzési értékhatárig fizet a BKK-nak, ami 50 millió forint, de ez megrendelésenként értendő és ilyen megrendelésből 13 darab van

Ajánlott videó

Olvasói sztorik