Gazdaság

Szijjártóék volt befektetési menedzsere számolja a KSH-ban, mennyivel drágul az élet

Einspach Brúnó / 24.hu
Einspach Brúnó / 24.hu
A héten két olyan adatot is szállított a Központi Statisztikai Hivatal, amilyet a kormányzat remélt: októberre sikerült hozni a miniszterelnök által hónapok óta szajkózott egy számjegyű inflációt, a GDP, a bruttó hazai termék pedig kijött a negatív tartományból. Ezeket az adatokat már a részben megújult stáb számolta.

Milyen szakmai indokok támasztják alá, hogy a KSH a propagandaminisztérium felügyelete alá került 2022-ben? Ez a beismerése, hogy jó adatok, pozitív üzenetek kellenek, és ezt így jobban elő tudják állítani? – tette fel a kérdést Mellár Tamás (Párbeszéd–Zöldek), az Országgyűlés gazdasági bizottságának alelnöke a testület keddi ülésén Rogán Antalnak, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek. Az egykori KSH-elnök utalt arra, hogy a statisztikai jelentések címeiben egy ideje a negatív adatok mellett rendre valamilyen pozitív fejlemény is felbukkan ellensúlynak, ráadásul az utóbbi időben egy sor szakember távozott a hivatalból. Mellár felemlegette, hogy „néhány hete bocsátották el indoklás nélkül” a KSH egyik kulcsposztjáról, a nemzeti számlák főosztályáról a vezetőt, akinek szerinte

az volt a bűne, hogy 2,4 százalékkal csökkent a GDP a második negyedévben, és az infláció is túl magas volt.

A szakember távozásának körülményeiről itt írtunk.

A főosztály új vezetőt kapott, és láss csodát, kijöttünk a recesszióból – folytatta Mellár, megjegyezve, hogy a fogyasztói árak osztályára is új vezető érkezett. Mindkettőjük esetében azt vetette fel az ellenzéki politikus, hogy hosszú statisztikai szakmai múlt nem áll mögöttük.

Einspach Brúnó / 24.hu A KSH épülete a Keleti Károly utcában, Budapesten.

A gazdaságkutatói, előrejelző munkájához a KSH-adatokat évtizedek óta használó Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa is úgy véli, nem erősíti a hivatal hitelességét, hogy az utóbbi időben szakemberek sora hagyta el az intézményt. A nemzeti számlák főosztálya vezetőjéről szóló cikkünk megjelenése óta is változott a kulcsfontosságú szervezeti egység vezérkara. A hat vezetői posztból további háromnál változás történt az utóbbi hónapokban.

Nem kapós az inflációszámítás

Habár az infláció letörését Orbán Viktor miniszterelnök fő feladatként kezelte, hónapokig betöltetlen volt a fogyasztói árak osztály vezetői posztja a KSH-ban. A pozíció évekig a fiatal, de felkészült inflációs szakember hírében álló Quittner Péteré volt, ám ő áprilisban visszament korábbi munkahelyére, a Magyar Nemzeti Bankba. Kérdésünkre annyit mondott, megkeresték, van-e kedve a régi csapatban dolgozni, és igent mondott. Világossá tette, távozásának nincs köze a nemzeti számlák főosztályon tapasztalható távozási hullámhoz. Quittner mostanában a jegybank színeiben publikál, nemrég jelent meg elemzése a telekommunikációs szektorban tapasztalható „veszélyes árazási gyakorlatról”, arról, hogy az előző évi inflációval automatikusan megemelt árak nem feltétlenül indokoltak költségoldalról, és gátolják az infláció csökkentését.

Fogós HR-feladat volt utódot találni a helyére, házon belül úgy tudják, hiába ajánlottak viszonylag magas fizetést, jó ideig nem sikerült betölteni az állást. Ennek oka a munkakör jellege is lehet, mint forrásunk fogalmazott, a fogyasztói árak osztályának vezetése „hálátlan feladat”, nagyrészt rutinmunkákat kell elvégezni, melyek az infláció és a vásárlóerő-paritás méréséhez kötődnek. Mivel nem volt gazdája a szakterületnek, így azt sokáig a korábbi főosztályvezető volt kénytelen felügyelni és koordinálni. Így már értelmezhető az a korábbi információ, hogy a KSH-tól 27 év után távozó szakember „bűnlajstromán” nemcsak a lefelé görbülő GDP, hanem a túl magas infláció is szerepelhetett.

Az inflációs osztály élére végül Tréfás András került, akitől megtudtuk, hogy október eleje óta vezeti a fogyasztói árak osztályát. LinkedIn-profilja alapján közgazdász végzettséggel rendelkezik, és a HIPA-tól, azaz a Nemzeti Befektetési Ügynökségtől igazolt át. A HIPA a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő, befektetésösztönzéssel foglalkozó országos szervezet; a legfontosabb feladata, hogy térítésmentes szakmai segítséget nyújtson azon külföldi és magyar vállalatoknak, amelyek Magyarországon kívánnak befektetni. Tréfás ezek szerint elsősorban befektetések menedzselésével, állami támogatásokkal kapcsolatos tapasztalatokat szerezhetett az előző munkahelyén.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Business Services Hungary 2021 konferencián 2021. november 25-én. A konferenciát a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) és az Amerikai Kereskedelmi Kamara szervezte.

A nemzeti számlák főosztályán cikkünk írásakor üresen állt a negyedéves számlák osztály vezetői posztja, nemrég pedig a költségvetési és nonprofit szervezetek osztály első embere vonult nyugdíjba. Forrásunk úgy véli, nem kizárt, hogy egy-egy osztályvezetői kinevezés mögött politikai motiváció álljon, ám a KSH-nál az osztályvezetői szint annyira alacsonynak számít, hogy nehéz elképzelni, hogy a kormányzati kézivezérlés odáig leérjen. Az viszont tény, hogy a kommunikációért felelős elnökhelyettes, Ádám Dénes korábban az immáron a KSH-t is felügyelő Rogán Antal stábjában dolgozott.

Hogy mi áll a nemzeti számlák főosztályon szokatlan fluktuáció mögött, arról nehéz információhoz jutni, azok az érintettek, akiket elértünk, nem kívántak erről beszélni. Más források úgy tudják, a becslésekkel kapcsolatos módszertani változtatásokról van szó, ez a vízválasztó,

és akinek nem tetszik az új módszer, az megy vagy mehet.

Megkérdeztük a KSH elnökét, Kincses Áront, nem okoz-e fennakadást, hogy a főosztály vezetősége foghíjas, illetve sebesen cserélődik, de konkrét választ nem kaptunk, arra sem, milyen szakmai paraméterek alapján választották ki a fogyasztói árak osztály új vezetőjét. A sajtóosztály arról tájékoztatott, hogy a KSH nem kommentálja a szervezetén belüli munkaügyi kérdéseket. Általánosságban elismételték, hogy a statisztikai hivatal független intézmény, a rá vonatkozó törvényeknek megfelelően jár el, és szakmai tevékenységét tudományos alapokon, nemzetközi és európai módszertanok alkalmazásával, transzparens módon végzi. „A vezetők, valamint a beosztott munkatársak kiválasztása és kinevezése a fenti célnak és alapelveknek megfelelően történik a törvények adta keretek és jogkörök figyelembevétele mellett. A KSH kollégái és vezetői magas szakmai színvonalú munkát végeznek, olyan szakemberek, akik több éves szakmai gyakorlattal rendelkeznek a Hivatalos Statisztikai Szolgálatban, az Európai Statisztikai Rendszerben, a közigazgatásban vagy a statisztikai tudomány területén” – fogalmaztak.

Rogán egyébként a már említett bizottsági ülésen arról is beszélt, dolgoznak azon a törvényjavaslaton, hogy tárcája helyett az Országgyűlés alá kerüljön a KSH, ami szerinte még nagyobb függetlenséget biztosítana a hivatalnak, de erről a kérdésről még vita van a kormányon belül.

Bűvös kilencesek

Makrogazdasági elemzők egy része azért vakarta a fejét az elmúlt napokban, hogyan kerekedett ki októberben az egy évvel korábbihoz viszonyított 9,9 százalékos inflációs adat. Túl nagy jelentőséget nem tulajdonítanak annak, hogy épphogy egy számjegyűre váltott a drágulás üteme. Statisztikai hibahatáron belül van, lehetne 10 vagy 10,1 százalék is, a lényegen nem változtatna – értékelte Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató Zrt. tudományos főmunkatársa. Az elemzők abban egyetértenek, hogy az áremelkedés üteme a kormányintézkedések és az árfigyelő rendszer nélkül is mérséklődött volna a bázishatás miatt. Tavaly a második félévben erősödött fel a drágulás, összességében 23 százalék jött át januárban az idei évre, és ahogy haladunk előre az időben, esnek ki a magas bázisértékek. A szeptemberi 12,2 százalékhoz viszonyítva októberben 2,3 százalékponttal kevésbé nőtt a fogyasztói árszínvonal, ezt 2,1 százalékpont erejéig az előző évi áremelkedések kiesése okozta.

 

Az értékeléshez tartozik, hogy ez még mindig a legnagyobb pénzromlási ütem az EU-ban, az eurózóna 2,9 százalékos átlagának több mint háromszorosa. A jövőre nézve pedig azzal is kalkulálni kell, hogy nálunk a legnagyobb az elfojtott infláció – emlékeztetett a kutató arra, hogy 62 termékre érvényes a kötelező árcsökkentés.

 

Azt csak „szépséghibának” nevezte, hogy egyes termékeknél a statisztika monoton csökkenést mutat, amit azonban a hétköznapokban a vásárlók nem éreznek. Példának említette a fehér kenyeret, amelynek az ára a márciusi 1000 forintról októberre kilónként 888 forintra csökkent a statisztika alapján. Az energiaárak esete cifrább: a statisztika alapján a vezetékes gáz köbmétere a tavaly novemberi 242 forintról az idén októberre 155 forintra csökkent, az áramé pedig kilowattóránként 46,80-ról 44,90 forintra mérséklődött. Pedig a havi energiaszámlákon nincs egységárváltozás, tavaly augusztus óta nem változtak a hatóságilag megszabott kedvezményes, illetve a lakossági piaci tarifák, innen nézve értelmezhetetlen, hogyan csökkenhetnek a KSH által kimutatott árak hónapról hónapra. Van azonban olyan módszer, amivel ilyen eredmény jön ki: a lakossági gázért és áramért az MVM által havonta leszámlázott teljes összeget elosztják a felhasználók számával. A hivatalos magyarázat szerint nőtt az energiamegtakarítás, így az előző hónaphoz képest csökkent az ár, mert egyre többen kerültek a kedvezményes tarifaszint alá. Ám ez nem árindex, hanem súlyindex, mennyiségi, nem pedig árváltozás – jelezte a szakember, hogy ez a módszertan torzítja az inflációs adatot.

 

A GDP-nél is bejött a 9-es szám: a harmadik negyedévre szóló első becslés azt mutatta, hogy az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok alapján – a gazdaság teljesítménye 0,9 százalékkal nőtt, azaz véget ért a recesszió – jelenthette a KSH. A mellékelt grafikonból az is látszik, hogy egyúttal kicsit átírták a múltat. A Portfolio.hu elemzésében azt írja, hogy a revíziók eredményeképpen a második negyedévben a 0,2 százalékos negyedéves alapú zsugorodás stagnálásra (0 százalékra) javult. Ez azt jelenti, hogy a recesszió tulajdonképpen már az előző negyedévben véget ért, vagyis nem egy évig, hanem három negyedévig tartott. Igaz, ettől még összességében nem fordul pozitívba a 2023-as GDP, az eredetileg tervezett 1,5 százalékos éves növekedés helyett visszaesés lesz az év egészében. A lap azt sem veszi biztosra, hogy a piaci előrejelzések konszenzusánál, a 0,5 százalékos éves átlagos visszaesésnél nem lesz-e végül gyengébb a 2023-as év.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik