Gazdaság

Iváncsai akkugyárépítés: őszintén bocsánatot kérnek a koreaiak, de nem tudnak fizetni, amíg egymással vitatkoznak

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Miközben a magyar kormány öles léptekkel halad a világ második legnagyobb akkumulátor-nagyhatalma cím felé, és egyre másra dőlnek meg a beruházási rekordok, a lakosság pedig több helyen tiltakozik a veszélyes anyagok okozta egészségügyi és környezeti kockázatok miatt, addig az építkezéseken dolgozó magyar alvállalkozók egy része a dél-koreai beruházások körülményeire panaszkodik. Magyarország eddigi legnagyobb akkumulátorgyár-építkezésén ugyanis még nem fizettek ki minden magyar beszállítót.

Röpködnek a milliárdok a dél-koreai SK-csoport akkumulátorgyárai körül: a komáromi üzem már ontja a nyereséget, Iváncsán a 700 milliárd forintból – több mint 80 milliárdos magyar állami támogatással – tető alá hozott monstrumban pedig mostanában indul a termelés. A százmilliárdok mellett eltörpül, ezért az építkezésen közreműködő több tucat magyar cég nem is érti, hogy az egyik koreai alvállalkozó, a The Duct Építőipari Szolgáltató Kft. miért is nem fizette ki maradéktalanul őket, miért nem jutottak eddig hozzá néhány tíz- illetve százmilliós nagyságrendű követeléseikhez. Mivel a The Duct csődvédelmet kért még a nyáron, és ezzel 180 napos fizetési haladékhoz jutott, februárig nem is kérhetik tőle a számlák kifizetését.

Mint megtudtuk, a csődeljárásban összesen közel 8,9 milliárd forint hiteligénnyel jelentkezett be több mint 60 cég, aminek a kisebb része lehet a magyar alvállalkozók követelése. Úgy fest azonban,

a magyar alvállalkozóknak sok közük nem lesz a megoldáshoz, Dél-Koreában kellene megegyezni az adósságrendezésről.

Máthé Zoltán / MTI Hang Ki Mun, az SK On Hungary ügyvezető igazgatója, miután átvette az év legnagyobb volumenű zöldmezős beruházásáért járó díjat a Nemzeti Befektetési Ügynökség rendezvényén. Mellette Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Ésik Róbert, a HIPA vezérigazgatója.

Legalábbis a The Duct azt vezette elő az októberben megtartott hitelezői egyeztetésen, hogy a bejelentett hitelezői igényeket „lényegesen meghaladó” követelése van a szintén koreai SK-csoporttal szemben. Erről hónapok óta tárgyalnak, de most a tárgyalások „kedvező fordulatot vettek”, elérték, hogy az SK legkésőbb 2023. novemberében rendezze a tartozását. Ha ez megvalósul, helyreállhat a The Duct fizetőképessége, és rendezni tudja az összes tartozását, amelyet a csődeljárásban elismert, illetve a vagyonfelügyelő nyilvántartásba vett. Ehhez annyit kért a hitelezőktől, hogy járuljanak hozzá a csődmoratórium meghosszabbításához.

Ez valóban nagy fordulat lenne, hiszen eddig arról volt szó, hogy az SK követelése sokkal nagyobb, mint a The Ducté. Májusban még azt állította az SK a hvg.hu-nak, hogy csak egy jelentéktelen összeget tartott vissza, amely nem is fedezné az említett követelést. A hitelezők listáján mindenesetre elég nagynak látszik a nézetkülönbség: az SK ecoengineering Co. Ltd. Magyarországi Fióktelepe összesen 6,8 milliárd forintot követel (ennek a jogosságát a The Duct vitatja), ugyanakkor a The Duct június 30-ával lezárt mérlegében összesen 2,1 milliárd forint követelést tüntetett fel.

A gödi Samsung-építkezésen felszámolással riogatták az alvállalkozókat

Nem először fordul elő magyarországi akkumulátorgyár-építkezésen, hogy a magyar beszállítóknak a pénzük után kell futniuk. Korábban arról írtunk, hogy a Samsung gödi építkezésén magyar alvállalkozóknak maradt adós egy ugyancsak dél-koreai cég, a Hallimprecision Hungary Kft. A kivitelező Samsung-érdekeltség közvetítőként jelent meg a hitelezőkkel folyatott tárgyaláson, segítséget ajánlva. Olyasmi koreai megoldás körvonalazódott, hogy a magyar alvállalkozók mondjanak le a követeléseik feléről, különben felrémlett az adós cég felszámolásának lehetősége, aminek a végén az alvállalkozók a követelésük legfeljebb töredékéhez juthattak volna hozzá.

 

Ezt ki-ki vérmérséklete szerint színjátéknak vagy zsarolásnak értelmezte, tekintve, hogy a Samsung-kivitelező vastagon nyereséges volt, a magyar alvállalkozók a szerződéseiket teljesítették, így nem látszott indok arra, hogy az ellenérték feléről lemondjanak. Úgy tudni, végül nagy nehezen fizetett a Hallimprecision, legalábbis a 24.hu által elért vállalkozások arról számoltak be, hogy nem vállaltak önkéntes diszkontot és a pénzükhöz jutottak. A koreai Hallimprecision pedig végül felszámolás alá került.

Iváncsán egy kicsit más a helyzet, mint Gödön – ahol a magyar beszállítóknak szintén a pénzük után kellett futniuk –, de a lényeg ugyanaz: koreai cégek vitatkoznak egymással és a lánc végén a magyar alvállalkozók várnak hónapok óta a pénzükre. Itt sem az akkumulátorgyári anyacég, az SK Innovation vagy a magyarországi SK On Hungary áll szerződéses kapcsolatban az építkezés magyar alvállalkozóival, hanem az SK ecoengineering által megbízott The Duct Kft. Ez utóbbi, a szellőztetőrendszert kiépítő dél-koreai cég kért csődvédelmet.

Olyan esetben teszik ezt a cégek, ha úgy ítélik meg, fizetési gondjaik átmenetiek, és képesek tovább működni, ha sikerül megegyezni a kifizetések rendezéséről a szállítóikkal, hitelezőikkel. Ha valóban fenntartható a működőképesség, akkor ezzel a megoldással jobban járhatnak a hitelezők, mint a felszámolással. Erre utalt a The Duct, amikor a hitelezőkkel folytatott egyeztető tárgyaláson előrevetítette, hogy ha nem járulnak hozzá a moratórium meghosszabbításához, akkor marad a felszámolás, és abból borítékolható, hogy az alvállalkozóknak a követelésük töredéke jut.

Gyors felfutás után meredek zuhanás

A hitelezők serege igen tarka, szerepel rajta mosonmagyaróvári fémszerelvénybolt éppúgy, mint hulladékos társaság vagy koreai óriáscég. Az összesen 8,885 milliárd forint hitelezői igényből azonban csak bő 1,5 milliárd forint az elismert követelés, magyarul az, amit jogosnak tart a The Duct. A tartozás nagyobb része, 7,33 milliárd forint a vitatott igény, ezeknek a gazdái dél-koreai cégek: a már említett SK, illetve a The Duct saját tulajdonosa, a Doboz Co. Ltd. 539 millió forintos követeléssel.

Kerestük a The Duct kapcsolattartóját, Kim Andort, aki miután megtudta, hogy újságírói kérdésekről van szó, azt ígérte, átküldi az illetékes ügyvédi iroda elérhetőségét. A Duct-ügyvezetőnek, Jang Su Wonnak is küldtünk kérdéseket a cégnyilvántartásban megadott email-címre, de cikkünk megírásáig sem telefonszám, sem válaszok nem érkeztek.

Korábban Jang Su Won maga kereste meg a sajtót és arról beszélt, hogy vállalkozni jött Dél-Koreából, jóhiszeműen akart együttműködni a nagyberuházókkal, de végül csődbe ment. Előbb Gödön, a Samsung bővítésén dolgoztak fűtési, hűtési és szellőztetőrendszerek kivitelezésén, 2022-től pedig az iváncsai projekt találta meg őket. A cikk alapján az orosz-ukrán háború miatt elszálltak a szellőzőrendszerekhez szükséges feldolgozott fém árak, az SK viszont nem hajlott arra, hogy átvállalja a háború miatti alapanyagár növekedést.

A mérlegeiből azt lehet kiolvasni, hogy igen sikeresen indult a The Duct, 2019-es alapítása után gyorsan növekedett, árbevétele 2021-ben már meghaladta 10 milliárd, adózott nyeresége pedig az 1,9 milliárd forintot. Tavaly 26 milliárd forintos forgalomnál tartott, viszont akkor már veszteségbe fordult, 944 millió forint mínuszt mutattak ki a múlt év végén. Az idei év pedig már a lejtmenet: az első félévről szóló mérleg közel 1,2 milliárd forint veszteséget mutat, és csupán 4 milliárd forint volt az árbevétel. A cég saját tőkéje mínuszba csúszott, nem látszik vagyon a cégben, ami nem jó hír a hitelezők számára.

Pingpongoznak a hitelezők feje felett

Mindkét főszereplő koreai és zűrös a viszonyuk – ennyi világos a lapunk által megkérdezett hitelezők számára, akik azt szűrték le az eddigiekből, hogy akkor látnak pénzt a The Ducttól, ha az pénzhez jut a másik koreaitól, az SK-tól. Egy ideig fizettek – emlékezett vissza az egyik beszállító a Duct fizetési hajlandóságáról, de aztán sokasodtak a kifizetetlen cégek, olyanok is voltak közöttük, amelyek a felszámolási eljárás iránti kérelem benyújtásáig is eljutottak. Aztán beelőzött a The Duct, mielőtt elrendelték volna a felszámolást, csődöt kért maga ellen, tájékoztatást kapott erről a cég 35, nagyrészt ázsiai munkavállalója, majd a bíróság augusztus 3-ától elrendelte a csődvédelmet.

Ez azt jelenti, hogy a moratórium érvényes a kifizetésekre, a hitelezők nem kérhetik a pénzüket. Az adósnak innen számítva 180 napja van arra, hogy megállapodjon a hitelezőkkel a tartozások rendezéséről, a működés folytatásának mikéntjéről. A hitelezőknek az októberi egyeztetés után világossá vált, hogy felszámolás esetén aligha látnak valamit. Maga a The Duct üres – fogalmazott az egyik hitelező. Ez a csődegyezség mellett szóló érv.

Forrásunknak úgy tűnt, az egyeztetésen az SK és a csődvédelembe menekült The Duct „pingpongoztak” a hitelezők feje felett. Elmondása szerint az SK a The Ducttól reorganizációs tervet kért, ami arra is kitér, hogy az elvégzett munkával hogyan számol el. Ebben a vitában a magyar alvállalkozóknak nem osztottak lapot, és meglehet, a csődegyezség további menetébe sem lesz sok beleszólásuk. Úgy tudják, hogy részben követelésvásárlás révén az SK, illetve koreai cégek többségbe kerültek, egyetértésük nélkül tehát nem hozható össze hitelezői egyezség, illetve a fizetési moratórium meghosszabbítása, amit a The Duct szorgalmaz.

Decemberben egyeztetnek újra, akkor derülhet ki, mire jutottak egymással a koreai üzletfelek, és az is, hogy közelebb kerültek-e a pénzükhöz a magyar alvállalkozók. Vagy olvasgathatják az udvarias levelet, amelyben az adós „őszintén bocsánatot kér minden általa okozott gondért, sérelemért”, de sajnos nem tud fizetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik