Gazdaság

Szülői szabadság: nem kellett az embereknek a kormány „ajándéka”

Getty Images
Getty Images
Idén január 1-jétől két fontosabb változás is volt a Munka törvénykönyvében a szabadságok terén: tíz napra emelték a gyermekük születése után az apáknak járó szabadságot és bevezették a szülői szabadságot. A hrportal.hu arról kérdezett meg három, a legnagyobb munkaadók közé tartozó céget – Magyar Telekom, Spar, Volánbusz –, mennyire élnek munkavállalóik az új lehetőségekkel. Kiderült, az alacsony távolléti díj sokakat távol tart ezeknek igénybevételétől. Ahol a cég nagyvonalú, ott szinte mindenki él vele.

Az idei évtől lépett hatályba, hogy az apa gyermeke születése után az eddigi öt mellett további öt nap apasági szabadságra jogosult, a tíz napot a kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kell kiadni a gyermek világra jövetelét követő második hónap végéig. A módosítás szépséghibája, hogy az apasági szabadság hatodik napjától a távolléti díjnak csupán negyven százaléka jár (az első öt napra a 100 százalék).

A Magyar Telekomnál vállalati kommunikációs igazgatósága a portállal közölte, már tavaly január 1-jétől – mértékét és díjazását tekintve is – kedvezőbb apasági szabadság illeti meg munkavállalóikat. Szabályozásuk szerint egy gyermek esetén nem az Mt. szerinti 10, hanem 15, ikergyermekek esetén pedig 17 nap apaszabadság illeti meg a náluk dolgozókat, és a társaság a teljes időre (azaz nemcsak az első öt napra) 100 százalékos távolléti díjat fizet. Előnyös az apáknak és a családoknak az is, hogy az apasági szabadságot hosszabb ideig, hat hónapon belül lehet kivenni. Adataik alapján a Telekomnál dolgozó édesapák 97 százaléka él is az elmondottak szerint az apaszabadság igénybevételével.

A SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. kommunikációs vezetőjétől, Maczelka Márktól megtudták: náluk az év első kilenc hónapjában a jogosult kollégák mindössze egynegyede kérte a további öt nap apaszabadságot. A Volánbusz Zrt. kommunikációs igazgatóságának válaszából kiderül, náluk nagyobb az arány: szeptember 30-ig 237 munkavállaló élt az apasági szabadság lehetőségével, közülük 117-en igényeltek ötnél több napot, azaz a jogosultak nagyjából fele.

Szülői szabadság: csak a távolléti díj 10 százaléka jár

Szintén az idei év újdonsága, hogy a munkavállalót gyermeke hároméves koráig negyvennégy munkanap szülői szabadság illeti meg azzal a feltétellel, hogy a munkaviszony egy éve már fennáll. A szülői szabadság idejére a távolléti díj tíz százaléka jár.

“Úgy gondoljuk, hogy nem kedvező az érintettek számára ezen törvényi feltételek mentén a szülői szabadság rendszere, így nem élnek ezzel a lehetőséggel. Cégünknél csupán eddig 1 fő vette igénybe a szülői szabadságot” – válaszolta a Magyar Telekom.

A SPAR-nál az év első kilenc hónapjában mindössze három kolléga ment szülői szabadságra, átlagosan 30 napra.  Több, mint 2 ezer, 3 év alatti gyermeket nevelő szülőnk van, az alacsony díjazás miatt tehát elenyésző az igénylők aránya” – nyilatkozta az áruházlánc kommunikációs vezetője.

A Volánbusz is azt közölte, hogy minimális a szülői szabadságot kérő munkavállalók száma.

Igen szűkmarkúan bánt a kormány a szabadnapokkal

A parlament az uniós előírásoknak megfelelően tavaly év végén fogadta el „apanapok” és a szülő szabadnapok számának emelését. A Magyar Szakszervezeti Szövetség Nőtagozata még tavaly október végén felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány csak egyszeri 5+5 napot, azaz az uniós irányelv szerinti minimumot javasolja bevezetni, miközben a legtöbb tagállam 30 nap apaszabadsággal ratifikálta az irányelvet. A érdekképviselet szerint az apaszabadság díjazása is felháborítóan alacsony. Úgy látják: minden 2019 óta született gyerektől és szüleitől elvett a kormány öt együtt tölthető napot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik