Gazdaság

Így kaphat csok pluszt, az, aki felvette már a csokot – megszólalt Hornung Ágnes

Karancsi Rudolf / 24.hu
Karancsi Rudolf / 24.hu
A csok plusz első évében 12 ezer új igénylővel és 10-15 milliárd forint költségvetési kiadással számol a kormány. A gyermekvállalást 4, 8, illetve 10 éven belül kell majd teljesíteni – árulta el a portfolio.hu kérdésére Hornung Ágnes családokért felelős államtitkár. A politikus az új kamattámogatott hitel eddig nem ismert részleteiről is beszélt a részletszabályok egy-két héten belül várható megérkezése előtt.

Hornung Ágnes, a portálnak adott interjújában elmondta: a program keretében két gyermek vállalása esetén az eddigi 2,6 millió forintos vissza nem térítendő támogatás és 10 millió forintos hitel helyett most egy nagy összegű, 30 millió forint kedvezményes hitel vehető fel, amiből ha a vállalt második gyermek is megszületik, akkor 10 millió forint leírásra kerül. Az előzetes számítások szerint 2024-ben 10-15 milliárd forintos kiadással jár majd a csok plusz bevezetése.

A költségvetés számára a teljes tervezett lakástámogatási kiadásból a csok (a falusi csok és az idén decemberben kifutó „városi” csok) 115 milliárd forintot tesz ki, a csok-kölcsön kamattámogatása és az adó-visszatérítési támogatás együtt további közel 70 milliárd forintra rúg, az illetékmentesség pedig mintegy 40 milliárd forintos bevételkiesést jelent a költségvetésnek.

A piaci kamatok csökkenésének köszönhetően ez a teher jövőre mindenképp alacsonyabb lehet, és itt jön majd be a csok plusz első kiadási tétele. A babaváró hitelhez hasonlóan egy későbbi, minden egyes támogatási szerződés esetében bizonytalan időpontra vonatkozó állami kötelezettségvállalást programoz a rendszerbe a csok plusz azzal, hogy a második gyermektől 10 millió forintnyi tartozást elenged a kormány az igénybe vevőknek.

A kormány számításaik szerint 12 ezer új igénylő lehet majd az első évben.

A „régi” csokosok is kérelmezhetik, de csak feltételekkel

A támogatás csak újonnan vállalt gyermekek esetén igényelhető, ugyanakkor a már meglévő gyermekek számítanak a felvehető hitelösszeg nagyságánál. Tehát egy kétgyermekes család egy újabb gyermek vállalásával igényelheti az 50 millió forintos csok pluszt.

A csok plusz felvétele után másodikként megszületendő gyermekre lép be elsőként a 10 milliós tőkeleírás lehetősége. A meglévő gyermekek ebben a tekintetben nem vehetőek figyelembe.

Az államtitkár kiemelte, hogy aki korábban, a mostaninál kisebb összegű csokot vett igénybe, arra a következő feltételek vonatkoznak:

A korábbi gyermekvállalás teljesítése alapján dől el, hogy az illető jogosult lehet-e az új csok plusz konstrukcióra. Alapesetben ugyanakkor az az előírás, hogy a csok plusz igénylése előtt le kell zárni a korábbi szerződést és elszámolni a folyósító pénzintézettel. Ha a korábban vállalt gyermek(ek) már mind megszülettek, vagy eleve csak meglévő gyermekekre kérték a támogatást, abban az esetben az újabb gyermek(ek) vállalásával van mód csok plusz szerződést kötni. Ha a család korábban gyermekvállalással igényelt csokot, és legalább egy gyermek már megszületett, a még várt gyermekekre szintén igényelheti a csok pluszt, viszont ebben az esetben a régi csok szerződés csak úgy zárható le, hogy

a még meg nem született gyermek(ek) után járó részt a család támogatás-arányosan visszafizeti.

A csok plusz a korábbi csok szabályokat viszi tovább, azaz a feltételek teljesítéséhez az első gyermek megszületésének 4, a másodikénak 8, a harmadikénak 10 éven belül kell megtörténnie a csok plusz folyósítását követően.

A csok plusz nem ösztönzi a spekulációs célú vásárlásokat, hiszen a minimális önrész már 20 százalékos. A legtöbb család esetében a csok plusz úgy működik majd, hogy a család bővülésével – a második vagy a harmadik gyermek megszületése előtt – az elsőszülöttel még jól élhető lakást a család nagyobbra fogja tudni cserélni.

Kombinálható-e a falusi csok és a csok plusz?

A csok pluszt nemcsak az 5 ezer fő feletti településeken, hanem az ország bármely részén lehet igényelni, vagyis az 5 ezer főnél kisebb településeken is. Ezeken a helyeken a falusi csok mellett újabb gyermek vállalása esetén a csok plusz is igényelhető. Másrészt egységesítettük a falusi csok támogatási összegeit, így januártól új családi ház építése és vásárlása esetén is megemelt összegekkel számolhatnak a családok. Tehát kifejezetten megéri az úgynevezett „falusi csokos” települések egyikén új otthont teremteni és újabb gyermeket vállalni, hiszen így akár a falusi csokot és a csok pluszt is egyszerre fel lehet venni – magyarázta Hornung Ágnes.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik