Gazdaság

Olyan fenyegetést küldött Moszkva az EU-nak, amely Magyarországnak is fájhat

AP / MTI
AP / MTI
A befagyasztott orosz vagyon nyugati ellopása szimmetrikus választ igényel – jelentette ki Vjacseszlav Volodin, az orosz állami duma elnöke Telegram-csatornáján. Oroszország ezért befagyasztaná a barátságtalan országok vagyonát. Ezeknek az országoknak a listáján Magyarország is ott van.

„Néhány európai politikus, élükön Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, a mandátumuk megtartására törekedve és államuk rossz pénzügyi helyzetére alapozva (amelybe ők vezették országaikat), ismét arról kezdtek beszélni, hogy ellopják országunk befagyasztott vagyonát, hogy Kijev militarizálását ebből a pénzből folytassák. Egy ilyen döntés szimmetrikus választ igényel az Orosz Föderáció részéről – jelentette ki Vjacseszlav Volodin a RIA Novosztyi orosz hírügynökség tudósítása szerint, amelyet a Magyar Nemzet szemlézett.

Ráadásul Volodin szerint egy ilyen esetben sokkal több „barátságtalan” ország pénzeszközeit fogják elkobozni, mint az Európa területén lévő befagyasztott orosz vagyon.

A héten az Európai Tanács csúcstalálkozóján kijelentették, Oroszország felelős az Ukrajna elleni háború által okozott károkért, ezért meg kell vizsgálni, hogy az uniós bankokban tárolt és befagyasztott orosz vagyon miként fordítható Ukrajna újjáépítésére.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő lopásnak minősítette az orosz pénzek befagyasztását. Elvira Nabiullina jegybankelnök pedig a maga részéről azt mondta, hogy az orosz hatóságok pereket készítenek elő a nemzetközi tartalékok befagyasztásának megtámadására, emlékeztet a RIA Novosztyi.

Márciusban Szijjártó Péter úgy kommentált: nem újdonság, hogy Magyarország ott van a barátságtalan államok orosz jegyzékében. Dacára annak, hogy mi ezen a listán rajta vagyunk, az energetikai együttműködésünk zavartalanul és korrektül zajlik – tette hozzá.

A mostani fenyegetés azonban elvileg érinti a magyar befektetéseket is, amelyek még mindig jelentősek Oroszországban. Például az OTP orosz leánybankja az ország ötven legnagyobb bankja között van, és több mint 2,2 millió ügyfelet szolgál ki, 1850-nél is több lakossági központban. Az OTP Bank Oroszország 2023 első félévében 11,8 milliárd rubel (51,3 milliárd forint) nyereséget ért el, köszönhetően alapvetően az erősödő bevételeknek és a kockázati költségek kedvezőbb szintjének.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik