A következő élő közvetítés része Május végéig őrizetben marad az amerikai újságíró, az USA aggodalmának adott hangot

Szijjártó: Nem újdonság, hogy Magyarország ott van a barátságtalan államok orosz jegyzékében

Ahogy az Európai Unió mindegyik tagállama, úgy Magyarország is hónapok óta megtalálható az úgynevezett barátságtalan államok orosz jegyzékében, ennek ellenére azonban zavartalanul, korrekt módon zajlik például az energetikai együttműködés is a felek között, erről beszélt Szijjártó Péter a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) energetikai miniszteri találkozóját követő sajtótájékoztatón.

Koszticsák Szilárd / MTI Kubanycsbek Omuralijev, a TÁSZ fõtitkára, Ibraev Taalaibek kirgiz, Parviz Shahbazov azeri, Fatih Dönmez török energiaügyi miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Azim Akhmedkhadjaev üzbég és Askhat Khassenov kazah energiaügyi miniszterhelyettes a Budapesten, a Puskás Arénában.

Mint ismert, Oroszország magyarországi nagykövete egy interjúban beszélt arról, hogy hazánk a szankciókhoz való csatlakozása miatt Oroszországgal szemben barátságtalan országnak minősül.

Szijjártót a jelek szerint ez nem lepte meg.

Itt semmi újdonság nincsen, dacára annak, hogy mi ezen a listán rajta vagyunk, az energetikai együttműködésünk zavartalanul és korrektül zajlik

– fogalmazott.

Kiemelte, hogy a hosszú távú orosz gázszállítási szerződés megbízható, a Gaprom megbízható partner, ez az évi 4,5 milliárd köbméter biztosítja hazánk ellátásbiztonságát hosszú távon. Mint közölte, az éves fogyasztás 9-10 milliárd köbméter, s ebből kétmilliárdot tehet ki a jövőben az azeri forrás.

Szijjártó a svéd NATO-csatlakozásról is szót ejtett a tájékoztatón, erről itt írtunk bővebben.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik