Gazdaság

Rátett a kormány még egy lapáttal: együtt is felvehető a falusi csok és a csok plusz

MTI/Koszticsák Szilárd
MTI/Koszticsák Szilárd
Már pontosította is a CSOK Plusz szerdán bejelentett szabályait a kormány. Ezek szerint a csok plusz jövőre azokon a kistelepüléseken is fel lehet majd venni, ahol az új falusi csokot. Ezzel elvileg az igénylők azonnali közvetlen támogatáshoz is juthatnak a CSOK Plusz mellé ezen a 2630 településen. Az új bejelentés szerint ráadásul jövőre megmarad az illetékmentesség és az adóvisszatérítés lehetősége is, ami újabb milliókat jelent az új csokot igénylőknek – derül ki a Bank360.hu összegzéséből.

Még egy nap sem telt el a bejelentés óta, de egy lényeges kérdésben máris pontosította a csok plusz közzétett szabályait a kormány. A Kulturális és Innovációs Minisztérium csütörtökön délután közleményt adott ki, melyben felsorolta a 2024-től élő új konstrukció főbb szabályait. Ezek között van egy olyan, ami ellentétes a szerdán közöltekkel.

Csák János miniszter a Kormányinfón azt tudatta, hogy a csok pluszt az 5000 fő feletti településeken lehet majd igényelni. Ez jogszabályra fordítva azt jelenti, hogy azokon a településeken, amelyeken 2024-től nem elérhető az új falusi csok. (Az emelt összegű falusi csokot 2630, jogszabályban meghatározott kistelepülésen lehet igényelni.)

A csütörtöki minisztériumi közleményben azonban már ez szerepel: „A kedvezményes hitelprogramot az ország egész területén, tehát nemcsak az 5 ezer főnél nagyobb településeken, hanem a kistelepüléseken is igénybe lehet venni, utóbbiaknál így a gyermekáldást tervező házaspárok a csok plusz mellé akár a falusi csok vissza nem térítendő támogatást, illetve az ehhez kapcsolódó adó-visszatérítési támogatást is felvehetik.”

Ez extra lehetőséget jelent a falusi csok-os településeken lakást vásárlóknak, illetve azt felújítók, -bővítőknek. A csok pluszhoz ugyanis már nem jár közvetlen kezdeti támogatás, a falusi csokhoz viszont igen. A falusi csokhoz 2024-től 

  • egy gyermek után 600 ezer forint helyett 1 millió forint,
  • két gyermek után 2,6 millió forint helyett 4 millió forint,
  • három vagy több gyermek után 10 millió forint helyett 15 millió forint lesz igényelhető.

A jelenlegi jogszabály szerint ez használt lakásnál lesz így, de Csák a Kormányinfón arról beszélt, hogy egységesítik a falusi csok támogatási összegeit, amiből az következik, hogy új lakás esetén is ennyit adnak a falusi csok igénylőinek.

A friss minisztériumi közlés szerint a falusi csok és a csok plusz együtt is felvehető, amiből az következik, hogy az igénylők először megkaphatják ezeket a támogatási összegeket, és emellé még a csok pluszban meghatározott, maximum 15-30-50 milliós kedvezményes, fix 3 százalékos hitelre is igényt tarthatnak. Ráadásul elvileg a gyerek(ek) megszületése esetén a 10-10 millió hitelelengedésre is. Az majd a jogszabályi részletek megismerésekor derülhet ki, hogy vajon ez a gyerekenkénti tartozáselengedés akkor is jár-e, ha már az elején felvette egy házaspár a gyermekek utáni közvetlen támogatást, ami a csok pluszban nem lesz.

A Bank360.hu arra is felhívja a figyelmet, hogy a minisztériumi közlésből következően megmaradnak 2024-től a csok- és falusi csok-igénylők által igénybe vehető adóvisszatérítési kedvezmények. Ezeket a közlemény nem részletezi, de jelenleg az új építésű lakások vételárának 5 százalékos áfáját teljesen visszaigényelhetik a csokosok, az építési költségek áfáját pedig maximum ötmillió forintig.

Egy másik, sokat érő kedvezmény is megmarad jövőre. A minisztérium közlése alapján ugyanis a csok plusz konstrukcióba belépők „az eddigi csokhoz hasonlóan továbbra is illetékkedvezményre lehetnek jogosultak 80 millió forint összegig”. (Az első közös lakásnál ez lesz a csok plusz maximális ingatlanértéke.) Ha ez megszűnne, akkor vásárláskor ki kellene fizetni a 4 százalékos vagyonszerzési illetéket.

Egy szerdai bejelentés kapcsán a minisztérium közleményében már óvatosabban fogalmaz, amikor azt írja: „a Magyar Nemzeti Bank közelmúltbeli kezdeményezését üdvözölve törekszünk arra, hogy az első közös otthonukat megszerző házaspárok alacsonyabb, 20 százalék helyett 10 százalékos önerő követelmény mellett juthassanak hozzá a csok plusz kölcsönhöz.” Ez a megfogalmazás jelzi, hogy a minimális önerő mértékére nem lehet kötelezni a bankokat, a konkrét hitelbírálat során ennél többet is kérhetnek, de az MNB tervezett engedménye alapján nem lesz akadálya annak, hogy akár 10 százalékos önerőre is hitelezzenek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik