Gazdaság

Nagy pluszt és több mínuszt is hoz az igénylőknek a csok plusz 2024-től

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
A 2024-től élő csok plusz feltételei között a hitelösszeg jelentős megemelése nagy pozitívum, az azonnali közvetlen támogatás megszüntetése viszont negatívum azok számára, akik ennek segítségével akarnak otthonhoz jutni. A kezdeti közvetlen támogatás hiányát később ellensúlyozza a nagy összegű hitelleírás a gyermekek megszületésekor – derül ki a Bank360.hu értékeléséből.

A szerda esti Kormányinfón jelentette be Csák János miniszter a városokban és nagyobb falvakban 2024-től elérhető csok plusz feltételeit, amelynek a részletszabályait november közepére ígérte. Ez a támogatás lép ezeken a településeken a 2023. december 31-ig igényelhető jelenlegi csok helyébe.

A megismert új feltételeket értékelő Bank360.hu szerint kedvező a leendő igénylőknek, hogy a csok plusz esetén is fix 3 százalékos marad a kamattámogatott hitel. Nagy pozitívum, hogy a támogatott hitel összegei jelentősen megnőnek. Egy vállalt gyermek esetén eddig nem is járt hitel, januártól viszont már 15 millió igényelhető ilyen esetben is. Két és három vállalt gyermek esetén pedig megtöbbszöröződik a maximális hitelösszeg az alábbiak szerint:

  • 1 gyerek esetén 15 millió forint (jelenlegi csokkal 2023 végéig nulla),
  • 2 gyerek esetén 30 millió forint (jelenlegi csokkal 2023 végéig 10 millió),
  • 3 gyerek esetén 50 millió forint (jelenlegi csokkal 2023 végéig 15 millió).

Negatívum a jelenlegi csokhoz képest, hogy a csok pluszt maximum 41 éves korig igényelhetik a nők, de lesz két év átmenet, ameddig a 12 hetes terhesség igazolásával is megtehetik még ezt 41 évnél idősebb nők is. Egyértelműen kedvezőtlen az a változás, hogy Csák János miniszter bejelentése szerint a csok pluszt már csak családok vehetik igénybe, egyedülálló anyák nem, míg a csokot egyedülállók is felvehették. Kedvezőtlen változás, hogy csak már megszületett gyermekre nem jár csok plusz, viszont az előzetes bejelentésekhez képest pozitívum, hogy a már megszületett gyermekeket is beleszámítják a gyerekszámba a miniszter közlése szerint.

Az eddigiekhez képest új kedvezmény, hogy a csok plusz hitelnél egy évig csak a kamatot kell törleszteni, míg az első gyerek megszületésekor egy év törlesztési moratórium kérhető, ebben az esetben a futamidő egy évvel meghosszabbodik.

A jelenlegi jelzáloghitel-leírás lehetőségét beépítik a csok pluszba azzal, hogy a második gyerek megszületésénél 10 millió forinttal csökkenthető a tőketartozás állami támogatásként. További gyerekek születésekor pedig újabb 10 millió forinttal. Ez összességében nagyobb összegű támogatást jelent, mint az eddigi, már a támogatás elején igényelhető közvetlen támogatás, majd a gyerek(ek) születésekor igényelhető hitelelengedés. Viszont a csok felvételekor az eddigiekkel szemben közvetlen támogatás hiányában nem lesz önerő-segítség, ami a 10 milliós babaváró hitellel pótolható ki.

A csok plusz újra bevezeti a felső korlátot a támogatásból szerzett otthonoknál. Első közös otthon vásárlása esetén maximum 80 millió forint értékű lakóingatlan vásárolható, a család bővülése esetén nagyobb ingatlan vásárlásánál maximum 150 millió forintos. Eddig a hitel minimális önrészét nem határozták meg a csok szabályai között, de a miniszter közlése szerint ez januártól első otthonnál 10 százalék, családbővülés esetén 20 százalék lehet.

Vrazsovits Rita, a Bank360.hu szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy két nagy kérdésre nem adott egyelőre választ a kormány a mostani bejelentésben. Mindkettő több millió forintos tételt jelenthet az igénylők számára. Az egyik az, hogy jövőre is megmarad-e a csokot igénylők illetékmentessége ingatlanvásárláskor, ami egyébként 4 százalék lenne. A másik pedig az áfa visszaigénylésének lehetősége a vételárból vagy az építési költségből, ami jelenleg maximum ötmillió forint építésnél, az új lakásnál pedig a teljes 5 százalékos áfa.

Csák János miniszter a csok plusz szabályainak ismertetésekor azt is bejelentette, hogy a falusi csok gyermekek után járó támogatásait egységesítik, ami feltehetően azt jelenti, hogy a használt lakás esetén jelentősen megemelt összeg jár majd az új lakás esetén is. Ez a 2024. januárjától hatályos szabályokban egy gyermek után 1 millió forint, 2 gyermek után 4 millió forint, 3 gyermek után 15 millió forint.

Hogyan lehet igényelni 2023. december 31-ig a csokot?

Új ingatlan vásárlása vagy építése esetén az alábbiak szerint alakulnak a támogatási összegek.

Jelenlegi csok:

  • egy gyermek után 600 ezer forint,
  • két gyermek után 2,6 millió forint,
  • három gyermek után 10 millió forint.

Használt ingatlan vásárlása vagy meglévő ingatlan bővítése esetén ennyi a támogatás.

Jelenlegi csok :

  • egy gyermek után 600 ezer forint,
  • két gyermek után 1,43 millió forint,
  • három gyermek után 2,2 millió forint,
  • négy gyermek után 2,75 millió forint a vissza nem térítendő támogatás összege.

A jelenlegi csok szerint fix 3 százalékos kamattal igényelhető, kamattámogatott lakáshitel két gyermek után 10, három gyermek után 15 millió forint lehet maximum. A csokkkal vásárolt vagy épített ingatlan elvárt nettó alapterülete a gyermekek számával arányosan nő.

Mi a helyzet a falusi csokkal?

A jelenlegi falusi csokot csak a jogszabályban meghatározott 2630 preferált kistelepülésen lehet felhasználni használt lakás megvásárlására és bővítésére, korszerűsítésére, illetve meglévő ingatlan bővítésére, korszerűsítésére lehet felhasználni. A támogatási összegek az alábbiak, ha vásárlással egybekötött korszerűsítés a cél:

  • egy gyermek után 600 ezer forint,
  • két gyermek után 2,6 millió forint,
  • három gyermek után 10 millió forint.

A vásárlásra legfeljebb a támogatási összeg felét lehet felhasználni.

A kamattámogatott hitelösszeg két gyermek után 10 millió, három gyermek után pedig legfeljebb 15 millió forint lehet.

Meglévő ingatlan korszerűsítésére ezeknek az összegeknek a felét lehet felhasználni:

  • egy gyermek után 300 ezer forint,
  • két gyermek után 1,3 millió forint,
  • három gyermek után 5 millió forint a vissza nem térítendő támogatás összege.

A hitelösszeg ebben az esetben két gyermek után 5, három gyermek után pedig legfeljebb 7,5 millió forint lehet.

A 2024-ben megváltozik a falusi csok is

2024-től új, önálló jogszabály határozza meg a 2630 preferált kistelepülésen felvehető falusi csok igénylésének feltételeit. 2024. januártól emelkedik a használt lakásra igényelhető támogatási összeg:

  • egy gyermek után 600 ezer forint helyett 1 millió forint,
  • két gyermek után 2,6 millió forint helyett 4 millió forint,
  • három vagy több gyermek után 10 millió forint helyett 15 millió forint lesz igényelhető.

Bővítésre, korszerűsítésre ezeknek az összegeknek a fele lesz fordítható, emellett új építésű, egylakásos ház építésére vagy vásárlására is fel lehet venni a falusi csokot. Az új építésű lakásra viszont ennél alacsonyabb támogatási összeget lehet igényelni – pontosabban ugyanannyit, mint jelenleg, december végéig:

  • egy gyermek után 600 ezer forintot,
  • két gyermek után 2,6 millió forintot,
  • három vagy több gyermek után 10 millió forintot.

Csák János miniszter azonban a falusi csok támogatási összegeinek 1, 4, 15 millió forintos egységesítéséről beszélt a csok plusz bejelentésekor, amiből az következhet, hogy a jelenleg hatályos szabályt még módosítják január 1-ig, és erre az összegre emelik az új lakóingatlanok esetén járó támogatást is.

Jelzáloghitel-elengedés

A csok felvételétől függetlenül, nem abban szabályozott módon gyermek születése esetén jelenleg igénybe lehet venni hitelelengedési támogatást meglévő jelzáloghitelek tőkerészére. Ennek mértéke:

  • második megszületett gyermek esetén 1 millió forint,
  • harmadik megszületett gyermek esetén 4 millió forint,
  • további megszületett gyermekenként 1-1 millió forint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik