Élő Belföld

Bejelentette a kormány a csok plusz részleteit

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI
Szokatlan időpontban, szerda estére hívta össze a sajtót a Kormányzati Tájékoztatási Központ azért, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő tájékoztasson a kormány döntéseiről. Új miniszter debütált az eseményen Csák János a kulturális és innovációs tárca vezetője személyében.

Bejelentették:

  • Jön a csok plusz. A hitel 15, 30 illetve 50 millió forint lesz, három százalékos kedvező kamatozással tíz százalék önrésszel. 10-től 25 évig terjedhet a hitel futamideje.
  • 445 magyar állampolgárt sikerült hazahozni, de 15 magyar még mindig Gázában van.
  • 2023 és 2030 közötti 75 milliárdot szán a kormány a Krausz Ferenc vezette Molekuláris- Ujjlenyomat Kutató Központ munkájára. 2019 és 2023 között a központ 20 milliárd forintot kapott.
  • Gulyás Gergely szerinte a kórházi fertőzés nem politikai kérdés.
  • December 31-ig felülvizsgálják a lakossági gázárakat.
  • Gulyás nem tudja, ki kezdeményezte az Orbán-Putyin-találkozót, a svéd NATO-csatlakozásra beszédesen reagált.
  • A miniszter hallgatott arról, hogy 72 milliárd forintért vásárolt részvényeket a 4iG-ben a magyar állam.
  • Kiderült, az erősödő koronavírus megbetegedések ellenére nem lesznek járványügyi intézkedések.

Itt a vége

Befejeződött a fél hétkor kezdődött kormányinfó. Köszönjük, hogy követtek minket!

A déli körvasút milyen katonai célokat szolgál?

Környzetvédelmi célokat szolgál, mondja Gulyás, de át kellett minősíteni azért, hogy megvalósulhasson a projekt. De a miniszter szerint a katonai célúvá minősítésről szóló határozatot meg fogják támadni.

Nem lesznek újabb járványügyi intézkedések

  • Járványügyi intézkedések nem lesznek, mert nem olyan veszélyesek már a covid tünetei.
  • A János Kórház fűtéséről az intézménynek kell gondoskodnia.
  • A közintézményekben nem lesz hőmérséklet-korlátozás idén.
  • Az alkoholfogyasztás korlátozásáról a fiatalok körében nem tárgyalt még a kormány.

Gulyás nem tudja, ki kezdeményezte az Orbán-Putyin-találkozót, a svéd NATO-csatlakozásra beszédesen reagált

Gulyás Gergely elmondta, nem tudja, ki kezdeményezte az Orbán-Putyin-találkozót, de szerinte ott mindenki találkozott mindenkivel, ez rutin. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ezúttal már nem ismételte meg azt a korábbi állítását, hogy nem Magyarország lesz az utolsó, aki megszavazza a svédek NATO-csatlakozását. A miniszter azt mondta, tovább romlott a helyzet, de ennél pontosabbat nem mondott.

Kamatstop

Meghosszabítják december 31. után? – érkezik az újságírói kérdés. A kormány novemberben tárgyal a kérdésről, és dönteni fog – derül ki Gulyás Gergely válaszából.

„A kórházi fertőzés nem politikai kérdés”

Gulyást a kórházi fertőzésekről is kérdezték, erre a miniszter azt mondta, hogy a kórházi fertőzések ellen mindent meg kell tenni. Szerinte az a baj, hogy az antibiotikumok hatására a kórházi baktériumok erősebbek, ez pedig szerinte világjelenség. Mint mondta, a kórházi fertőzések szakkérdések, ez egy higiéniai kérdés, meg kell nézni, mik a legalkalmasabb fertőtlenítőszerek. Mint mondta, ez nem politikai kérdés.

Gulyás Gergely: Orbán Viktor sosem tárgyalt a 4iG nevében

72 milliárd forintért vásárolt részvényeket a 4iG nevű cég részvényeiből egy a Pénzügyminisztérium alá tartozó alap. Erről kérdezte a Telex a minisztert, aki nem erősítette meg, hogy a magyar állam bevásárolt a cégben. Gulyás azután sem tisztázta a kérdést, hogy a lap újságírója jelezte, megkérdezték az említett alapot a kérdésben, de nem kaptak választ. Arról is kérdezték a minisztert, hogy Orbán Viktor tárgyalt-e a 4iG nevében, ahogy arról a Direkt36 írt. Erre Gulyás azt mondta „Orbán Viktor a 4iG nevében sohasem tárgyalt, Orbán Viktor Magyarország nevében szokott tárgyalni.

Kapcsolódó

Ukrajna az EU-ban

Ukrajna és Moldova megfigyelői státuszt kapnának az unióban. Gulyás szerint azonban nem lehet egy ország megfigyelő. Ha csak egyhangúlag lehet dönteni, akkor az nem fordulhat elő, hogy a lényegesen felkészültebb országokkal nem tárgyalunk.

Mi indokolta, hogy Orbán Viktornak találkoznia kellett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel? 

Gulyás szerint ennek két oka van, az egyik a béketárgyalások előmozdítása, ez nem sikerült a kormányfőnek, ezt el is ismerte. A másik, hogy Magyarország speciális helyzetben van, és függ az orosz energiától. A Telex kérdésére elmondta azt is, gyermetegnek tartja azt a felvetést, miszerint az orosz fél megalázta Orbán Viktort azzal, hogy egy olyan videót közöltek róla, amelyen a feszülten viselkedik Putyin társaságában. Gulyás közölte, nem tudja komolyan venni ezeket a kritikákat.

Az unió szerencsés lehet a magyar elnökséggel

Jövőre esedékes uniós elnökség elgáncsolásáról Gulyás szerint elhalkultak a hangok. Volt erre egy nem túl erős próbálkozás, de olyan közel van az elnökség, hogy sok értelme nem lenne elvenni hazánktól, különben is, az unió szerencsés lehet, hogy olyan ország elnököl, mint Magyarország. Nincs jobb opció, mint hogy Magyarországnak fél évig vezető szerepe legyen az EU-ban.

Gulyás szerint a közszolgáltatások léte került veszélybe a fővárosban

Szóba került, hogy ötvenmilliárd forintos hitelt vesz fel a főváros, Gulyás az Origónak erről azt mondta, hogy ez egy kényszerszült és rossz lépés, ami azért van, mert Karácsonyék nem jó gazdái a fővárosnak.

Mint mondta, arra már a fővárosnak kell válaszolnia, hogy csődbe mennek-e a választások előtt, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy a BKV járjon, a közszolgáltatások pedig meglegyenek. Szerinte a közszolgáltatások léte került veszélybe Budapesten.

Orbán és Putyin kézfogása

A miniszter elmondta, hogy a szerdai kormányülésen nem volt téma Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin pekingi találkozója. Ismét elmondta, elítélik az orosz agressziót és elismerik Ukrajna területi integritásához való jogát. De a valóságnak van egy másik oldala is – mondta. Ugyanis, a magyar energiaellátás ma Oroszország nélkül nem biztosítható – tette hozzá.

Svéd NATO-csatlakozás

Az ATV kérdésére a miniszter elmondta, nem szabtak határidőt a svéd NATO-csatlakozás elfogadására, hiszen a törökök most jutottak el oda Gulyás Gergely szerint, ahol Magyarország már tart. A miniszter szerint a svédeknek arra kellene választ adni, hogy ha csak tévedésnek gondoljuk az utóbbi tíz év sértéseit, akkor miért kellett ezeket végighallgatni. Ha pedig valósak a sértések, akkor miért akarnak velünk újra egy klubban lenni? – kérdezte.

Uniós külügyi főképviselőnek lenni sem muszáj, ez az állapot sem tart sokáig, ki fogjuk bírni még ezt a fél évet – reagált a miniszter arra, hogy Josep Borrel EU-s külügyi főképviselő azt mondta, semmi nem kötelezi Magyarországot arra, hogy az EU tagja legyen.

Sokkal tovább leszünk még az EU tagja, mint ő külügyi főképviselő

– mondta Gulyás.

Kapcsolódó
„Senki nem kényszeríti Magyarországot, hogy az EU tagja legyen” – közölte az unió külügyi főképviselője
Josep Borrell nem lát párhuzamot a szovjet megszállás és az Európai Bizottság működése között, amiről Orbán Viktor beszélt.

Lengyel választások

Gulyás Gergely miniszter a lengyelországi választásról kapott kérdést, közölte, tiszteletben tartják a lengyel választások eredményét. Arra a kérdésre nem reagált, hogy olyan hírek jelentek meg, hogy befolyásolták a választásokat.

Új óra indul

Nem lesz olyan család, aki nem tud fedelet rakni a feje fölé – állítja a miniszter határozottan. Aki akarta, az eddig is igénybe vette a csokot, most a születendő gyermekekről van szó ezzel az új konstrukcióval. Aki nem tervez újabb gyermeket, arra nem érvényes az új csok. Bár úgy lenne, hogy minél több gyerek szülessen – mondja Csák János.

Három százalékos kamat lesz 10 és 25 évre is – erősítette meg újságírói kérdésre a miniszter.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik