Gazdaság

A lakossági piaci gázár az ötszöröse annak, amennyiért az állam veszi

Koszticsák Szilárd / MTI
Koszticsák Szilárd / MTI

Miközben a hazai lakossági gáztarifák egy éve változatlanok, kilencedik hónapja folyamatosan esik az orosz importgáz ára, a Magyarországra érkező orosz földgáz köbmétere júliusban kerekítve 125 forintba került – derül ki a legfrissebb uniós statisztikából. Ez csökkenés a megelőző hónaphoz képest, hiszen júniusban a köbméterár még 166 forint felett volt, és jelentősen eltér a magyar kormány által kreált rezsiáraktól is. A 125 forintos júliusi köbméterár:

  • már csak 1,2-szerese a rezsicsökkentett, 102 forintos köbméterárnak,
  • viszont ennek több mint az ötszöröse a lakosságnak az átlagfogyasztás felett felszámított 676 forintos tarifa,
  • és csupán a nyolcada annak az 1020 forintos „világpiaci árnak”, amelyet a kormány a tavalyi energiacsúcs idején talált ki, és amihez igazodva átszabták a rezsitarifákat a múlt év augusztusától.

Összességében 412 millió köbméter orosz gáz érkezett júliusban, vagyis az idén eddig megszokott 300–400 millió köbméteres tempóhoz hasonlóan ment az import. Mint beszámoltunk róla, jóformán már megteltek a földgáztározók, az éves lakossági fogyasztásnál is több, bőven 5 milliárd köbméter felett volt a töltöttség szeptember elejére. Ilyen alapon a szakértők nem várnak ellátási problémát az előttünk álló téli időszakban.

Ami az árat illeti, júliusban az orosz importgáz-számla összességében 135 millió euró, bő 51 milliárd forint volt. Ez idén messze a legalacsonyabb összeg, meredeken csökkent a kifizetni való, jellemző, hogy januárban hasonló mennyiségért még négyszer ennyit, 549 millió eurót kellett fizetni. A júliusihoz hasonló köbméterárat egyébként nagyon régen, nagyjából két éve láttunk utoljára, 2021 augusztusában alakult valamivel 30 eurócent fölött az egységár.

Cikkünk írásakor a mértékadónak tekintett holland tőzsdén, a TTF-en a jegyzések 36,8 euró/megawattóránál, köbméterre átszámítva 0,388 eurónál tartottak.

TTF tőzsdei gázárak az elmúlt egy évben, euró/megawattóra.

Ez az első alkalom, hogy magasabban álltak az aktuális jegyzések a piacon, mint amennyit az orosz szállítók számítottak fel (0,323 eurócent) a hosszútávú szerződés keretében érkező mennyiségre. Ha a júliusi tőzsdei üzletkötéseket vetjük össze a júliusi orosz földgázszállítmányok árával, akkor még a TTF volt az olcsóbb, a piaci átlagár valamivel 30 euró/megawattóra alatt alakult, ami 0,31 cent/köbmétert jelent. Ennek alapján valószínűsíthető, hogy augusztus-szeptember hónapokra még csökkenő orosz gázszámlákról adhatunk hírt, azután azonban kissé felfelé kunkorodnak majd az árak. A tőzsdén legalábbis augusztus-szeptemberben a 30–40 euró között, sőt időnként 40 euró/megawattóra fölött is kereskedtek. A 40 euró/megawattórás jegyzések 160 forint feletti köbméterárakat vetítenek előre, amin emelhet vagy csökkenthet az, ha gyengül vagy erősödik a forint az euróhoz képest.

Megawattok és köbméterek

A hosszútávú orosz-magyar gázszerződésről a hivatalos közlések alapján annyit tudni, hogy annak alapján 4,5 milliárd köbméter éves beszerzésre van mód, az ár pedig az irányadónak tartott holland tőzsde, a TTF árait követi két hónapos csúszással. Cikkünkben a Stadat orosz-magyar gázimportról szóló adatait használtuk, az eurót a júliusi középárfolyamon, 379 forinton vettük figyelembe, a tőzsdei kereskedésben euró/megawattórában megadott árak esetében pedig 1 megawattóra = 94,787 köbméter váltószámot használtunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik