Gazdaság

További bizonyítékokat kér a GVH a rezsibox-vita eldöntéséhez

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A Gazdasági Versenyhivatal további adatokat kért be a szocialista frakcióvezetőtől, tudni akarja, mire alapozza Tóth Bertalan, hogy 235 forintért lehet gázt venni.

„Kérem, fejtse ki részletesen, hogy álláspontja szerint milyen fogyasztói tudatossággal rendelkeznek a lakossági felhasználók a bejelentéssel érintett szolgáltatás fő jellemzői (pl. árazás, szolgáltatók köre) tekintetében? Amennyiben rendelkezik tanulmánnyal, felméréssel, kérem küldje meg a Gazdasági Versenyhivatal számára!” Ez az egyik pontja a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) végzésének, amelyet Tóth Bertalan országgyűlési képviselőnek küldött, miután a szocialista frakció vezetője fogyasztói panaszokon alapuló bejelentéssel élt a GVH felé, kifogásolva, hogy az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. a számlákon, az úgynevezett rezsiboxban félrevezető tájékoztatást ad a világpiaci árról és az ahhoz mérten elért rezsimegtakarításról.

Mint a 24.hu beszámolt róla, az ellenzéki képviselő szerint kimeríti a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat fogalmát, hogy az MVM egy tavaly augusztusi – csúcsárnak számító – piaci tarifához viszonyítva állapítja meg a számlán az államilag megállapított rezsivel elért megtakarítás összegét, miközben a világpiaci ár – a bejelentésben fogyasztói árként 235 forintot jelölt meg a képviselő – már régen alatta van a kalkulációban figyelembe vett, ezer forint feletti árnak. Azt is kifogásolta a képviselő, hogy ezáltal félretájékoztatják az energiapiacon amúgy is járatlan fogyasztókat, akik kilépve az egyetemes szolgáltatásból jóval kedvezményesebb áron is hozzájuthatnának a gázhoz a szolgáltatás nyújtására feljogosított más energetikai vállalatoknál.

Az erről tett bejelentésre reagált a fentiek szerint a GVH, 8 napon belüli határidővel további adatokat bekérve a bejelentőtől. Továbbá arról is további információkat vár el, hogy mire alapozva állítja Tóth Bertalan, hogy 235 forintért lehet gázt venni a piacon. Mint írják: „Kérem, fejtse ki, hogy milyen számítási művelet eredményeképpen tette a bejelentésben azon állítását, miszerint a szabadpiacon a fogyasztók – a jelenlegi tőzsdei árakkal, rendszerhasználati díjakkal és adókkal számítva – 235 forint per köbméter áron is hozzájuthatnának a földgázhoz.”

A rezsi elszámolásának rendszere pont egy éve, 2022 augusztusában változott meg, akkortól a központilag meghatározott átlagfogyasztás felett emelt árat állapít meg a szolgáltató.

Az, hogy a GVH befogadta a bejelentést, mi több, újabb információk beküldésére kérte a szocialista frakcióvezetőt, korántsem jelenti azt, hogy érdemi elbírálása lesz az ügynek a versenyhivatalnál. A lapunknak e tárgyban korábban küldött tájékoztatásuk szerint az ilyen, fogyasztóvédelmi jellegű ügyekben nem a GVH az illetékes, hanem a kormányhivatal. A szocialista frakció szerint azonban a bejelentésük a GVH hatáskörébe tartozik, mert az nem a tarifa összegszerűségét érinti, hanem arra vonatkozik, hogy az MVM által küldött számlán szereplő rezsibox félretájékoztatásra alkalmas, abból a fogyasztó nem kapja meg a számára kedvező döntéshez szükséges információkat. Lapunk úgy tudja, hogy ennek ellenére a versenyhivatal továbbítani fogja a bejelentést az illetékes kormányhivatalnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik