Gazdaság

„Túl sikeres volt a migránskampány”, jogtechnikai módosítás: biztosan nem gazdasági okból vonták vissza a vendégmunkástörvényt

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Mind jelentősebb társadalmi feszültség, s nagyobb politikai probléma körvonalazódik az egyre több hazánkba érkező vendégmunkáshoz kapcsolódó kormányzati lépések nyomán: Hajdúszoboszló önkormányzata már határozatban követeli, hogy nyugtassák meg a lakosságot, a munkaadók szerint viszont a gazdaság működéséhez szükség van a harmadik országból érkező munkaerőre. A kormány eddigi lépései szerint ugyanezt gondolja, ám éppen saját, migránsellenes kampányának foglya lehet, hiszen ennek nyomán jelentősebb lehet az érkezők elutasítottsága. Annak jártunk utána, miért vonhatta vissza a kormány a vendégmunkástörvényét.

Nincs köze a döntésnek a gazdasághoz

– mondta kormányzati forrásunk, amikor arról kérdeztük, milyen okból gátolta meg rendeleti úton a kormány a vendégmunkások foglalkoztatását rögzítő, a nyár folyamán elfogadott törvény november eleji hatályba lépését, s erre rímel többi forrásunk magyarázata is. Ráadásul ezt erősítik meg a lapunknak nyilatkozó gazdasági szereplők, akik egyébként nem is látnak okot változtatásra.

A Magyar Közlönyben publikált rendeletben az áll, hogy a kormány szükségesnek látja az idegenrendészeti jogszabályok felülvizsgálatát, szigorítását, és ennek a munkának az elvégzéséig nem lép hatályba a vendégmunkásokról szóló törvény.

Forrásunk szerint arról biztosan nem volt szó, hogy a kormány újra akarta volna gondolni a vendégmunkások foglalkoztatásának feltételeit, illetve a munkaerőpiaci hatásokat. Kérdésünkre, hogy mint sok más esetben, a Rogán Antal-féle kommunikációs adminisztráció ebben az ügyben is megszondázta-e a közvéleményt és ez alapján jutott arra a következtetésre, hogy jelentős a társadalmi elutasítottsága a vendégmunkások nagy számú alkalmazásának, s ezért került le a napirendről a törvény, az volt a szűkszavú válasz: „mindent mérnek”. Vagyis a törvény azért is kerülhetett parkolópályára, mert a kormány túl heves társadalmi ellenállásba ütközött a saját maga generálta ügyben. Egy forrásunk ezt úgy fogalmazta meg, hogy túl sikeres volt a migránsellenes kampány az elmúlt nyolc évben, innen nehéz megfordítani a közhangulatot, az emberek minden eltérő bőrszínű vendégmunkásban potenciális veszélyt látnak.

Az biztos, hogy vidéken több helyen aggódnak a helyben lakók az érkező távol-keleti vendégmunkások miatt, Hajdúszoboszló önkormányzata egyenesen határozatban szólította fel a kormányt, hogy nyugtassa meg a vendégmunkások miatt aggódó lakosságot.

Ugyanakkor volt olyan kormányzati forrásunk is, aki lényegében jogtechnikai okokkal magyarázta a módosítást: szerinte egyszerre kell hatályba lépnie a vonatkozó szabályoknak, a kormány tehát csupán praktikus szempontok miatt módosított. Szerinte a cél az lenne, hogy valamennyi munkavállalási jogcímet egy jogszabály szabályozzon.

Vendégmunkások foglalkoztatása

A visszavont vendégmunkástörvény a minősített kölcsönzőcégeknek, illetve a kedvezményes foglalkoztatóknak (a kormány stratégiai partnereinek, a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházóknak és a Kiemelt Exportőr Partnerségi Programban részt vevő cégeknek) tette volna lehetővé, hogy bizonyos (eddig meg nem határozott) országokból hozhassanak be harmadik országbeli dolgozókat, konkrét (eddig meg nem meghatározott) szakmákban és egyszerűsített eljárásban. Az így érkező vendégmunkások legfeljebb két évig maradhattak volna, amit egy alkalommal egy évvel meg lehetett volna hosszabbítani, utána el kellett volna hagyniuk az országot. A letelepedést, a családegyesítést kizárták.

A jelenleg érvényes szabályok szerint a minősített kölcsönzők csaknem húsz országból hozhatnak be egyszerűsített eljárással meghatározott szakmákba két évre dolgozókat. A nem minősített kölcsönzők csak szerb és ukrán dolgozókat hozhatnak be. Ezen túl harmadik országbeli dolgozókat saját állományba is felvehetnek közvetlenül a foglalkoztatók (például termelőüzemek, szolgáltatók) gyakorlatilag korlátlan időre, és ezen dolgozók számára lehetséges a letelepedés, a családegyesítés is.

Az illetékes minisztérium közleménye szerint a legújabb elképzelések arról szólnak, hogy minden harmadik országból érkező számára egyértelművé tennék: Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni.

A munkáltatók tudták, hogy valamit tervez a kormány

Részben meglepetés volt a törvény visszavonásáról szóló bejelentés, részben nem

– mondta a 24.hu megkeresésére a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) alelnöke, Rolek Ferenc. Arról tudtak, hogy a kabinet átfogóbban szabályozná, koncepcionálisan újragondolná a jelenleg különböző jogcímeken érkező külföldiek munkavállalását, itt tartózkodását. De arról nem, hogy a már elfogadott törvényt visszavonnák, átírnák – tette hozzá.

Megemlítette, Európában egyre több helyen van már olyan szabályozás, ami jelentősen megkönnyíti a magasabb végzettségű, kvalifikáltabb munkaerő behozatalát, hozzátéve, hogy a világ halad, differenciálódik, és ezzel nekünk is lépést kell tartanunk. Csakhogy a kormány nálunk a bejelentés szerint éppen szigorítást tervez. Rolek Ferenc azt mondja, a szigorítást aggasztónak találják, mert szerintük elég szigorú volt már a novembertől életbe léptetni tervezett vendégmunkástörvény is – ha a maximum kettő plusz egyéves itt tartózkodást nézzük. A magyarországi munkaerőpiaci helyzetet, a már most tapasztalható és várhatóan fokozódó munkaerőhiányt figyelembe véve az MGYOSZ nem gondolja, hogy további szigorításra lenne szükség, illetve az a véleményük, hogy egy szigorítás szembe menne a gazdaság érdekeivel. A munkáltatók érdeke az lenne, hogy, akik már betanultak, megismerték a munkafolyamatokat, jól dolgoznak, beilleszkedtek, azok, ha akarnak, tovább maradhassanak kettő plusz egy évnél. Nem érdekük, hogy hazaküldjék a kipróbált, jó munkaerőt, és új embereket tanítsanak, szoktassanak be. Ez nem jó a maradni kívánó munkásoknak sem – tette hozzá.

A szakszervezetek nem azt bánják, hogy visszavonták a törvényt

Ahogyan nem tudtunk róla, hogy készül a vendégmunkástörvény, ugyanúgy nem tudtunk arról sem, hogy nem léptetik hatályba

– kommentálta a jogszabály visszavonásáról szóló hírt a Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke, László Zoltán. A szakszervezet úgy véli, nem fog a kukába kerülni a vendégmunkástörvény, másrészt jelentős szigorításra sem számítanak. Hogy mi lehetett a visszavonás hátterében? A munkavállalók szerint a Fidesz – szokásához híven – „megmérte”, mit szól a vendégmunkástörvényhez a társadalom, és mivel még azok sem voltak határozottan boldogok, akiknek a véleményére ad a kormány, így visszavonták.

Amikor a tervezet megjelent, a robotizációval magyarázták a két év maximális tartózkodási időt a vendégmunkásoknál – az volt a mondás, hogy egy-két éven belül a robotok majd átvesznek számos, addig vendégmunkásokkal ellátott feladatot, így utána nem lesz már szükség rájuk. Időközben pedig a magyar dolgozókat betanítják, hogyan kell az új, robotizált környezetben dolgozni. Csakhogy a szakszervezeti vezető szerint az egész „mese habbal”.

Nagyon zavaros helyzetben dobták be a vendégmunkástörvényt László Zoltán szerint, hiszen

  • jó ideje megy az idegenellenes propaganda,
  • ami miatt nem tudja a kormány pozitívumként elfogadtatni a vendégmunkások behozatalát.

Szerinte túlságosan átment az a korábbi kormányzati üzenet, miszerint az idegeneket nem kell szeretni, elveszik a munkánkat. Másrészt jelentős kockázat a munkáltatók számára már most is a vendégmunkások foglalkoztatása (egyszerűsített eljárásban, minősített kölcsönzőn keresztül), méghozzá a röghöz kötésből fakadó rugalmatlanság miatt. Az így behozott harmadik országbeli dolgozókat ugyanis csak az adott munkáltatónál lehet és kell is foglalkoztatni, adott helyen, a szerződésben meghatározott ideig. A dolgozó nem válthat céget, a cég pedig csak súlyos költséggel válhat meg a dolgozótól, például, ha visszamondták azt a megrendelését, ami miatt felvett külföldi munkásokat.

Ilyenkor két rossz közül választhat a munkáltató: vagy kifizeti az újonnan érkezett vendégmunkásoknak a felbontott szerződésekre járó teljes munkabért, vagy a korábban meglévő, gyakorlott dolgozóit küldi el, és állja a végkielégítésüket, ami jó eséllyel olcsóbb lehet. Történt már ilyen, nem is egyszer, s nem volt könnyű megoldást találni. Ami például az autóipart illeti, jelenleg hatalmas a bizonytalanság, nem látnak előre a cégek, lesz-e megrendelésük, ha lesz, akkor mennyi – így szerinte nehéz két évre leszerződni a vendégmunkásokkal.

A szakszervezetnek, a munkavállalóknak nem okoz megrázkódtatást, hogy nem lép hatályba novembertől a vendégmunkástörvény. De az igen, hogy a tervezésbe, egyeztetésbe nem vonják be őket, nem kapnak lehetőséget az előzetes véleményezésre. Ezt sérelmezik.

Kapcsolódó
Határozatban szólítja fel a hajdúszoboszlói önkormányzat a kormányt, hogy nyugtassa meg a lakosságot a vendégmunkásdömping miatt
A fürdőváros korábbi ellenzéki polgármestere megpróbálta elítéltetni a kormány migránspolitikáját is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik