Belföld

Határozatban szólítja fel a hajdúszoboszlói önkormányzat a kormányt, hogy nyugtassa meg a lakosságot a vendégmunkásdömping miatt

Oláh Tibor / MTVA
Oláh Tibor / MTVA

Hajdúszoboszló korábbi ellenzéki polgármestere megpróbálta elítéltetni a kormány migránspolitikáját a város fideszes többségű önkormányzatával, de végül csak egy olyan határozatot szavaztak meg a képviselők, amelyben felszólítják a kormányt, hogy szolgáltasson adatokat a külföldről behozott vendégmunkásokról, és növelje a lakosság biztonságérzetét.

Sóvágó László a 24.hu-nak azt mondta, eredetileg egy határozati javaslatot nyújtott be a vendégmunkásokkal kapcsolatban, de végül, hogy a Fidesz is támogathassa az előterjesztését, kettévágta a szöveget.

Így azt a részt, amely elítélte volna az Orbán-kormány „nem európai polgárokkal szembeni politikáját”, külön javaslatként leszavazták. Ebben arról volt szó, hogy a kabinet migránsokkal riogatja a közvéleményt, ám közben lehetővé teszi, hogy a termálvizes fürdőiről ismert városban telepedjenek le a Debrecenben foglalkoztatott vendégmunkások. Megjelenésük pedig – döntően épp a kormányzati kommunikáció miatt – aggodalmat kelt a hajdúszoboszlói lakosok körében.

A legutóbbi testületi ülésen beterjesztett határozat második részére viszont a kormányoldal is rámondta az igent :

Az önkormányzat elvárja, hogy a kormány a döntően maga keltette aggodalmak csökkentése érdekében tegyen meg mindent a lakosság megnyugtatása érdekében, akadályozza meg az esetleg törvénysértő magatartásokat, adjon hiteles tájékoztatást az érkező vendégmunkások számáról, itt tartózkodásuk várható időtartamáról.

Sóvágó politikai ellenfele és hivatali utódja a független, ám részben a Fidesz által támogatott polgármester, Czeglédi Gyula a nyáron már komoly hullámokat keltett, amikor a közösségi oldalán arra kérte a szállásadókat: „ne alakítsák munkásszállóvá a panzióikat”, miután mind több helyen bukkantak fel a távol-keleti vendégmunkások.

Czeglédi Zsolt / MTI Czeglédi Gyula

Czeglédi akkor azt is írta, a városban tartózkodó vendégmunkásokkal kapcsolatban fokozott figyelmet kért a rendőrségtől, hogy Hajdúszoboszló lakossága biztonságban érezze magát.

A Haon.hu a napokban közölte, hogy Czeglédi a frissen kinevezett városi rendőrkapitányt már a bemutatkozó találkozón tájékoztatta a közvéleményt jelenleg leginkább foglalkoztató vendégmunkáskérdésről.

Ígéretet kaptam arra, hogy továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a területre

– írta a polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik