Belföld

Visszavonja a vendégmunkásokról szóló törvényt a kormány

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Eredetileg november elsején lépett volna hatályba a vendégmunkásokról szóló törvény, de azt visszavonja a kormány és újat készít helyette – közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium a vg.hu-val, ami állításuk szerint szigorúbb lesz az eredetinél.

„A magyar munkaerő és a magyar lakosság védelme érdekében átfogó beavatkozásra van szükség a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi tartózkodását és foglalkoztatását érintően. A kormány ezért azt a döntést hozta, hogy új alapokra helyezi és szigorítja a bevándorlással és a munkavállalással kapcsolatos szabályokat. Ezért új törvényjavaslatot alakít ki és teljes körűen felülvizsgálja a hatályos idegenrendészeti új szabályozást. Az új törvényjavaslat minden harmadik országból érkező számára egyértelművé fogja tenni, hogy Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen, és feltételek teljesülése, valamint az állam ilyen döntése esetén lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni” – írta a tárca a közleményében.

Az eredeti törvényt júniusban fogadta el a parlament, amely két éves magyarországi tartózkodást engedélyezett a vendégmunkásoknak, amely megkönnyítette volna a harmadik országból érkezők magyarországi munkavállalását. A KSH adatai szerint ugyanis folyamatosan nő a Magyarországon dolgozó, külföldi munkavállalók száma. Idén tavasszal már 81 ezer külföldi dolgozott Magyarországon, és munkaerő-kölcsönzők szerint havonta 800-1000 fővel nő ez a szám. A korábbi évekhez képest az itt tartózkodók között egy év alatt a duplájára nőtt az ázsiaiak aránya.

(A nyitóképen Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter nyilatkozik a sajtónak.)

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik