Gazdaság

A Teslát kínai akkumulátorgyártós terveiről faggatták

Vajda János / MTI
Vajda János / MTI

Az amerikai képviselőház költségvetési bizottságának elnöke, Jason Smith republikánus képviselő levélben fordult a Tesla vezéréhez, Elon Muskhoz – azt szeretné tőle megtudni, hogy a Teslának van-e szerződése a CATL kínai akkumulátorgyártóval, vagy tervez-e szerződéseket kötni velük – számolt be a Világgazdaság. Smith szerint a testület aggódik amiatt, hogy a kínai cég „próbál olyan megállapodásokat létrehozni, mint a Forddal tette”. Félő ugyanis, hogy az elektromos autógyártóknak nyújtott amerikai állami támogatások jogtalanul külföldi cégekhez kerülnek.

A kongresszus republikánus tagjai vizsgálatot indított a Ford ügyében, amely 3,5 milliárd dolláros befektetéssel akkumulátorgyárat tervezett építeni Michiganben a világpiacon domináns CATL technológiájának felhasználásával.

Az autóipar egyelőre várja, hogyan alkalmazzák majd a gyakorlatban az elektromos autókhoz (EV) nyújtandó új adókedvezményeket, de közben döntéseket is kell hozniuk az átálláshoz szükséges akkumulátorok gyártásával kapcsolatban.

A kongresszus 2022-ben fogadta el a 430 milliárd dolláros inflációcsökkentő törvényt (IRA), amely a jövőbeni EV-adójóváírásokból kizárja azokat a cégeket, amelyeknél a beépített akkumulátorok bármely alkatrészét „aggodalomra okot adó külföldi entitás” gyártja vagy szereli össze.

A külföldi érdekeltségű vállalatokra vonatkozó szabályok célja, hogy az Egyesült Államokat leválasszák a kínai ellátási láncoktól, és 2024-ben lépnek hatályba a kész akkumulátorok, 2025-ben pedig az előállításukhoz használt kritikus ásványi anyagok esetében. A kérdés a Reuters szerint az, hogy pontosan mi minősül „aggodalomra okot adó külföldi entitásnak”. Eddig egyetlen külföldi akkumulátorbeszállítót sem jelöltek meg ilyennek.

A CATL Magyarországon Debrecenbenben fog akkumulátorgyárat építeni, 320 milliárd forintos állami támogatással.

Kapcsolódó

Kiemelt kép: Csao Jang, a budapesti kínai nagykövetség minisztertanácsosa beszédet mond a CATL vállalat és Debrecen város közötti megállapodás aláírási ceremóniáján a debreceni Kölcsey Központban 2022. szeptember 5-én. A valaha volt legnagyobb, mintegy 3000 milliárd forint összértékű magyarországi beruházás keretében a kínai Contemporary Amperex Technology Co. Limited (CATL) közvetlenül 9000 új munkahelyet hoz létre Debrecenben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik