Belföld

Kiderült, milyen akkumulátort gyárt majd a CATL Debrecenben

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A Contemporary Amperex Technology (CATL) bejelentette, hogy Kína mellett a németországi és magyarországi üzemben is gyártani fogja a hamarosan megjelenő Shenxing nevű szupergyorsan tölthető akkumulátorát. Gao Pengfei a cég főmérnöke hétfőn a müncheni IAA autókiállításon beszélt arról, hogy az akkumulátor tömeggyártása 2023 végétől kezdődik Kínában, és 2024-től lesz elérhető elektromos járművekben – írja a hvg.hu a Reuters beszámolója alapján.

Gao az európai gyártás ütemezéséről nem adott további részleteket, de elárulta, hogy régióbeli ügyfelekkel még nem kötöttek átvételi megállapodásokat. Mindez azért érdekes, mert korábban a Mercedes-Benz már bejelentette a debreceni beruházás kapcsán, hogy a stuttgarti cég lesz a CATL új magyarországi gyárának a fő megrendelője – emlékeztet a lap.

A CATL akkumulátora 10 perc alatt 400 kilométernyi hatótávra elegendő áramot tud majd felvenni majd. Teljes töltéssel pedig akár 700 kilométerre elegendő áramot biztosít.

Ezen túl az akkumulátor nem háromkomponensű, nikkel-mangán-kobalt egységről van szó, mint a mostanság hasonló képességekkel bíró – 700 kilométeres hatótávolságot és gyorstöltést biztosító akkuk esetében -, hanem egy lítium-vasfoszfát egységről (LFP).

A CATL 2022 decemberében kezdte meg a termelést első európai üzemében, a közép-németországi Türingiában, és jelenleg is épül Debrecenben Európa legnagyobb akkumulátorgyára, amely a tervek szerint 2-3 éven belül már termelne és a kapacitása elérné a 100 GWh-t évente.

Kapcsolódó
Visszafogja magát a CATL: kisebb lesz a debreceni beruházás
A kínai cég optimalizálja a földhasználatot az akkumulátorgyár területén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik