Belföld

A kormány titkolja, a kínai sajtó viszont megírta, hogy 320 milliárdos támogatást kap a CATL Debrecenben

Vajda János / MTI
Vajda János / MTI

A kínai sajtóban megjelent információkra hivatkozva azt írja a Momentum országgyűlési képviselője, hogy a magyar kormány 800 millió euró, azaz 320 milliárd forint értékű támogatást ad a kínai CATL Debrecenben épülő gyárának.

Tompos Márton ismertetése szerint ez az információ két cikkben is megtalálható.

Ezt az információt a kínai (!) médiából sikerült megszerezni, miközben a kormány sunnyog és elindította a gyűlöletkampányt is a tiltakozó debreceniek ellen

– írta a Facebookon az ellenzéki politikus. Tompos felidézte Szijjártó Péter külügyminiszter korábbi megszólalását is, hogy „a CATL-lel két és fél évvel ezelőtt kezdtük meg a konkrét tárgyalásokat, amikor a vállalat még egy másik helyszínben gondolkodott, így mondhatni, hogy «bravúros mentéssel» sikerült befurakodnunk a képbe, és világossá tenni a kínai fél számára a hazánk és Debrecen városa által kínált előnyöket.”

A Momentum képviselője nevetségesnek tartja, hogy egy kommunista diktatúra több információt tesz elérhetővé egy magyarországi beruházásról, mint maga a magyar kormány – írta a Népszava.

Frissítünk!

A 800 millió eurós információ nem új, és nem a kínai sajtóban jelent meg először, hanem a Financial Timesban még 2022 novemberében – emlékeztetett a Hvg.hu.

 

A Financial Times szerint az összeg nem munkahelyteremtési támogatás, hanem adózási és infrastrukturális „ösztönzők”. A cikk a CATL által korábban Lengyelországgal és Szerbiával folytatott tárgyalásokra rálátó forrásokra hivatkozva említi ezt az összeget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik