Gazdaság

Már túl van az egymilliárd forinton Rákay Philip rácalmási ingatlanüzlete

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Úgy fest, Rákay Philip annál is nagyobb ingatlanterületet szerzett Rácalmás külterületén, mint amiről tavaly nyilatkozott lapunknak. Akkor egy cégalapítás kapcsán kérdeztük, és annyit mondott, hogy 42 hektárról van szó. Már ez sem kis falat, csaknem egy fél Margit-sziget, és mint most kiderítettük, a forgalmi értéke is jelentős,

917 millió forintra értékelték az ipari területet

tavaly, amikor a Rácalmás Greendustry Projekt Zrt.-be apportálta Rákay tanácsadócége, a Norton Consulting Zrt.

A földdarab közvetlenül a dél-koreai gumiabroncsgyártó óriás, a Hankook szomszédságában fekszik, és mint megírtuk, a kormánypárti influencer és vállalkozó az OTP Ingatlankezelő alapjától, a Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlanfejlesztő Alaptól szerezte meg. Az is felmerült, hogy esetleg akkumulátorbontó épül az ipari területen, Rákay azonban ezt cáfolta.

A vevő a szomszédos Hankook lett, mely a terület egy részét azonnal megvette, a maradékra pedig elővásárlási jogot szerzett.

A rácalmási ingatlansztorinak azonban ezzel nincs vége, néhány napja új RCLMS Greenfield Projekt Zrt. néven Rákay új céget alapított tanácsadó cégével, a Norton Consultinggal közösen. Rögtön egy jókora darab rácalmási földterületet is apportáltak az új társaságba. 9,76 hektár a város külterületén fekvő kivett ipari területről van szó, amit a felkért ingatlanszakértő 165,92 millió forintra becsült.

Az új cég 5 milliós jegyzett tőkéje úgy állt elő, hogy abból 1,5 millió forintot készpénzben, 3,5 milliót pedig nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként tettek bele. Az ingatlant a Norton apportálta, abból ennyi került a jegyzett tőkébe, 162,42 milliót az RCLMS Greenfield tőketartalékába könyveltek. Az alapító okiratból az is kiderül, hogy a pénzbeli hozzájárulás is nagyrészt a Nortontól származik, a tanácsadó 1,45 millió forinttal járult a jegyzett tőkéhez, Rákay pedig személyesen 50 ezer forinttal, egy részvény erejéig vett részt az alapításban.

A megállapodást a projektcég ilyetén létrehozásáról, az ingatlanapportról Rákay Philip saját magával írta alá a két társaság nevében, azt is rögzítve, hogy nem kell áfát és illetéket fizetni, hiszen a megalapított új társaság és a Norton kapcsolt vállalkozások. A megállapodásban arról viszont nincs szó, hogy mire szolgál a projektcég, illetve a benne lévő ingatlan.

Az ingatlan tulajdonosa 2022. július 27-éig ebben az esetben is a már említett Balansz volt, tehát ezt a földrészt is Csányi Sándoréktól szerezte Rákay, pontosabban a Norton Consulting. Szintén kivett ipari terület, beépítetlen, a szomszédságában termőföldek és a Hankook Tire Magyarország Kft. telephelye található. A terület déli szélén földkupacot halmoztak össze még évekkel ezelőtt, a Hankook telephelyének kialakításakor, ez befolyásolja a használhatóságot, és a Hankookkal rendezendő a sorsa. A telek középső részét magasfeszültségű vezeték keresztezi, a védőtávolságon túl, a vezetéktől északra, illetve délre eső területek beépíthetők.

A jövőbeni konkrét fejlesztési tervek híján az ingatlanértékelés a hasznosításra nem tér ki, de létezik beépítési vázrajz, amiből annyi megállapítható, hogy a beépíthető összterület 6,55 hektár.

A közel 10 hektáros ipari területet Rákay (illetve a Norton) 165,92 millió forintért vette tavaly nyáron,

és a vagyonértékelő a forgalmi értéket most sem tette ennél magasabbra, ekkora értéken állapította meg az apportértéket. Ami a kilátásokat illeti, a szakvélemény szerint a következő egy évben is legfeljebb értéktartás várható a helyi ingatlanpiacon. Az ingatlan elsősorban ipari, kereskedelmi ingatlan, telephely építésére alkalmas, a potenciális vevőkör pedig a nagy-és középvállalkozói rétegből kerülhet ki.

Ha csak az ingatlanbecslésben szereplő forgalmi értékeket vesszük alapul, akkor eddig 1 milliárd forintnál is nagyobb rácalmási ingatlanbiznisz bontakozik ki. Az egykori műsorvezető ingatlanbizniszeiről itt olvashat részletesen.

Bár projekttársaságokat hozott létre Rákay a földdarabok apportjával, nem feltétlenül fogja látni külső szemlélő, kinek a tulajdonába kerülnek a rácalmási ingatlanok, és mennyiért. A Rácalmás Greendustry Projekt Zrt. esetében a cégügyeket intéző Vadnai Bence ügyvéd arról értesítette a cégbíróságot, hogy részvényeket értékesített a Norton, így 50 százalékot meghaladóra csökkent a tanácsadó cég tulajdonrésze. A levelezésből az derül ki, hogy a cégbíróság a változás bejegyzéséhez kérte a cég legfőbb szervének döntéshozásáról szóló dokumentumot, mire végül Rákay aláírásával érkezett egy nyilatkozat, amely szerint 2023. január 23-án részvényátruházás történt, ennek nyomán a Norton minősített többségű befolyása 50 százalék feletti mértékűre csökkent. Így már aligha lehet kisilabizálni, mikor, kinek és mennyiért passzolták tovább a rácalmási ipari területeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik