Belföld

Leltárba vettük Rákay Philip milliárdos ingatlanvagyonát

Csóti Rebeka / 24.hu
Csóti Rebeka / 24.hu
Fél Margit-szigetnyi ipari terület Rácalmáson, több mint másfél milliárd forintért eladó étterem a Káli-medencében, ikonikus villa a Balaton-felvidéken, bombaüzlet a Széchenyi-hegyen. Feltérképeztük Rákay Philip ingatlanbirodalmának látható részét.

A Fejér megyei Rácalmáson terjeszkedik tovább Rákay Philip birodalma. Az Opten céginformációs rendszer adatbázisa szerint az egykori televíziós műsorvezető, NER-közeli üzletember egy hónappal ezelőtt Rácalmás Greendustry Projekt Zrt. néven alapított új céget. Az ingatlankereskedelemmel foglalkozó társaság adataiból nem sok részlet derül ki, székhelye Budapesten van, így rácalmási terveire sem lehet következtetni. Ugyanakkor Rákay kérdésünkre szűkszavúan elárulta, hogy a cég egy 42 hektáros ipari terület tulajdonosa, azon fejlesztéseket végez majd, és értékesíteni kívánja azt.

Ezek alapján sikerült azonosítanunk a területet, ami közvetlenül a Hankook gumiabroncsgyártó cég magyarországi központja mellett fekszik Rácalmás és Dunaújváros határában.

A csaknem fél Margit-szigetnyi területet a tulajdoni lap szerint az OTP Ingatlankezelő alapjától, a Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlanfejlesztő Alaptól vásárolta Rákay vállalkozása, a Norton Consulting Zrt., majd innen került át a frissen alapított cégbe. Az adásvételre júliusban került sor, amikor az üzletember még javában forgatta a Most vagy soha! című, több mint hatmilliárd forintból készülő, Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló játékfilmet, amelynek egyik forgatókönyvírója és producere.

Az még nem világos, milyen sors vár a rácalmási területre, és egyelőre a helyiek sem tudják, hogy például a Hankook terjeszkedni kíván-e a környéken.

Balaton-felvidéki étterem 1,65 milliárdért

Miközben Fejér megyében megjelenik, Rákay cége a hegymagasi Tarányi-présháztól megválna. Mint azt a 444.hu is megírta, az éttermet 4 millió euróért, azaz körülbelül 1,65 milliárd forintért árulják. Ennek oka magánügy – válaszolt Rákay Philip az eladást firtató kérdésünkre.

A Balaton-felvidék emblematikus épületét néhány évvel a felújítása után kezdték el hirdetni. A parasztbarokk stílusú műemlék éveken keresztül életveszélyes állapotban volt, 1998-ban és 2014-ben le is égett. 2015-ben aztán Szoják Miklós megvásárolta, majd 2016 májusában apportálta az akkor létrehozott Tarányi Nonprofit Kft. nevű cégébe. Ebben vásárolt üzletrészt 2019 októberében a Rákay-féle Norton Consulting Zrt.

A présház felújítására először 2018 végén írt ki közbeszerzési eljárást a Tarányi Kft., de az – bár ketten is jelentkeztek – eredménytelenül zárult. Az azóta sem derült ki, hogy miért kellett közbeszerzést kiírni, vagyis kaptak-e olyan állami támogatást, ami indokolta az eljárást. A présház 2020 nyarára született újjá, olyannyira, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter augusztusában a borokat és a csúcsgasztronómiát méltatta.

Az épület felújítása jelentős átalakulást hozott a présház környezetében is. A Lengyel-kápolna és a Tarányi-présház közötti füves területet elzárták a nagyközönség elől, kivágtak több fát, bokrot, az alsó teraszon kialakított parkolót pedig csak a présház vendégei használhatják. A ház az elmúlt években étteremként működött, de könnyedén visszaalakítható családi kúriává vagy akár céges vendégházzá is – olvasható az ingatlanhirdetésben. Mint írják, az épület teljes berendezéssel, professzionális, dupla konyhatechnológiával, kemencével, bútorokkal, étkészlettel felszerelt. A hirdetésben úgy fogalmaznak:

a kúriához 1 hektár terület tartozik, ennek egy része parkosítva van, a teljes ingatlan elvehetetlen, lélegzetelállító szuperpanorámával rendelkezik a Balatonra, Badacsonyra, a szigligeti várra, a környező szőlőbirtokokra és tanúhegyekre.

A 24.hu-n korábban több cikket szenteltünk a Magyar Turisztikai Ügynökség egyedi támogatási rendszerének, és egy korábban lapunk birtokába jutott dokumentum szerint 2019-ben a Tarányi Nonprofit Kft. „látogató-, rendezvényközpont és turista pihenőpont fejlesztésére” igényelt 499 millió forint támogatást, amit azonban nem kapott meg. Ugyanakkor a 2020-ban közzétett adatok szerint ebből a forrásból mégis hozzájutottak nyolcmillió forinthoz.

Az ingatlan.com oldala szerint a Tarányi-présház most a második legdrágább balatoni birtok.

Ranolder-villa Tiborcz Istvántól

Hegymagastól csak pár kilométert kell autózni Badacsonytomajig, ahol egy másik ikonikus épület, a Ranolder-villa található. Ez 2020 áprilisa óta szintén Rákay Philip érdekeltségébe tartozik. A 24.hu számolt be elsőként arról, hogy cége megvásárolta azt a társaságot, amelyik 2020 februárjában a Ranolder-villa tulajdonosa lett.

A jelentős felújításra szoruló ingatlan 2017 nyarán még Orbán Viktor miniszterelnök veje, Tiborcz István cégéhez tartozott. A BDPST Zrt. akkor banki követelésként vette meg a Ranolder-villát és a hozzá tartozó birtokot. Bár Badacsonytomaj önkormányzatának elővásárlási joga volt, a település polgármestere azt mondta, nincs százmillió forintjuk a vételár kifizetésére és további pénzük a felújításra.

Vida József A Ranolder-villa 2019-ben.

Végül Tiborcz István is meggondolta magát, és 2018 augusztusában túladott az épületen. Az ingatlant megvásárló cég 135 millió forintos értéken vitte be a villát az újonnan létrehozott Ranolder Villa 1864 Kft.-be. Ezt a társaságot vásárolta meg a Rákay Philip kizárólagos tulajdonában álló Norton Consulting Zrt. A 24.hu információja szerint a villa felújítása azután sem kezdődött meg, hogy Rákay érdekeltségébe került.

A villa szomszédságában egyébként Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő, korábban a földutak leaszfaltozásáért felelős miniszteri biztos borászati birtoka áll. Az ő cége 127,6 millió forint európai uniós támogatást kapott a kormánytól, hogy birtokán borászati épületet és panziót alakítson ki.

Rákay Philip

2002-től a Hír Tv munkatársaként dolgozott, 2011-ben lett az MTV M1 csatornájának intendánsa, később az MTV Zrt. vezérigazgató-helyettese. Politikai elköteleződését sosem rejtette véka alá, korábban a Fidesz-rendezvények házigazdája volt, emlékezetes, hogy a 2002-es választási nagygyűlés alkalmával kétmillióra becsülte a Kossuth téren összegyűltek létszámát. Feleségéről 2013-ban derült ki, hogy a Fidesz tanácsadója.

Bombaüzlet a XII. kerületben

Az ingatlanárak drasztikus emelkedése miatt feltehetően bombaüzletet kötött Rákay Philip cége akkor, amikor a még Tarlós István vezette fővárosi önkormányzattal kezdeményezett ingatlan-adásvételt: egy XII. kerületi villát vásárolt meg a Széchenyi-emlékmű közvetlen szomszédságában.

A Rege utcai, 226 négyzetméteres villa egy csaknem 2400 négyzetméteres telken áll. Az ingatlant 198 millió forintért vásárolta meg az egykori műsorvezető vállalkozása. A máig elérhető értékbecslés szerint az akkor megállapított ár reális volt, ugyanakkor jelenleg hasonló méretű, ám üres telkeket árulnak a Széchenyi-hegyen 220 és 600 millió forint közti összegekért.

Mohos Márton / 24.hu A Rege úti villa 2022 júliusában

A fővárosi önkormányzat megkeresésünkre azt írta, az értékesítésre kijelölt ingatlan értékét 2018-ban értékbecslő határozta meg, ez alapján hirdette meg eladásra a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt. Mint írták,

kétszer pályáztattuk az ingatlant nyilvános eljárásban, első alkalommal a kiírásra pályázat nem érkezett (bár volt, aki megvásárolta a pályázati anyagot), a másodikra egy pályázat érkezett. Ezután került sor az értékesítésre.

A vásárlásról érdeklődve megkerestük Rákay Philipet is, aki azt közölte,

2017-ben az ingatlan.com bárki által hozzáférhető felületén figyeltem fel az akkor már hónapok óta sikertelenül hirdetett ingatlanra. A hirdetésben pályázati úton kívánták az ingatlant értékesíteni. A hivatalos, nyílt pályázati kiíráson cégem elindult, megajánlotta a kiírt licitárat, majd nyert.

Hozzátette, minden pontosan úgy történt, ahogy az a fővárosi önkormányzat tulajdonában lévő BFVK Zrt. mai gyakorlata szerint is működik. A vagyonkezelő részéről egyébként az a Barts J. Balázs írta alá Rákayval a szerződést, aki a Városháza állítólagos eladásának előkészítéséről beszélgetett egy kiszivárogtatott felvételen, ami miatt a Fidesz támadta a Karácsony Gergely-féle városvezetést.

A VIII. kerületből a budai Várba

Rákay Philip kapcsán korábban arról is írtunk, hogy feleségével lakáscsere útján jutott hozzá egy 60 négyzetméteres önkormányzati ingatlanhoz egy olyan Bécsi kapu téri műemléképületben, amit előzőleg 70 millió forintból újított fel az I. kerület. Amint az önkormányzattól kikért szerződésekből kiderült, Rákayék a vári lakásért cserébe egy 24 négyzetméteres, földszinti, egyszobás lakást adtak a VIII. kerületi Kálvária téren.

Kapcsolódó
Kálvária téri kis lakáson át a Várba: így jutottak önkormányzati ingatlanhoz Rákay Philipék
A Fidesz-gyűlések egykori házigazdája, illetve a felesége Kálvária téri, 24 négyzetméteres lakást adott a Bécsi kapu téri bérlakásáért cserébe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik