Belföld

Rákay Philip cáfolta, hogy akkumulátorgyár épülne a földjén, a Hankookkal kötött üzletet

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu
Tavaly nyáron került a NER-közeli üzletember érdekeltségébe egy 42 hektáros rácalmási terület, amelynek egy részét most eladta a Hankook gumiabroncsgyártónak. Rákay azután szólalt meg, hogy több ellenzéki politikus is azzal vádolta meg, hogy akkumulátoripari beruházásra készül.

Tavaly év végén számoltunk be róla, hogy a Fejér megyei Rácalmáson terjeszkedik tovább Rákay Philip birodalma. Az egykori televíziós műsorvezető, NER-közeli üzletember egyik cége ugyanis a Hankook gumiabroncsgyártó cég magyarországi központja mellett, Rácalmás és Dunaújváros határában vásárolt meg egy 42 hektáros ipari területet. Rákay akkor kérdésünkre annyit árult el terveiről, hogy cége a csaknem fél Margit-szigetnyi területen fejlesztéseket végez majd, és értékesíteni kívánja azt.

Ezután indultak találgatások a terület várható sorsáról, és az ellenzéki pártok egy részének figyelmét is felkeltette Rákay üzlete. Szabó Tímea, a Párbeszéd – Zöldek frakcióvezetője április elsején tartott sajtótájékoztatót az érintett rácalmási terület előtt. Az ellenzéki politikus helyiekre hivatkozva azt állította, hogy a településen kész tényként kezelik, hogy a Rákay földjén akkumulátorbontó üzem fog épülni, vagyis az „egész akkumulátoripar egyik legszennyezőbb láncszeme”, ahol „több százezer tonna akkumulátort fognak tárolni”.

A Párbeszéd után a Demokratikus Koalíció politikusai is Rácalmáson akcióztak. Kocsis-Cake Olivio a DK környezetvédelmi ügyekért felelős árnyékkormánybiztosa, és Szabó Zsolt, Dunaújváros alpolgármestere is tiltakozott a vélten épülő akkumulátorgyár ellen. Majd a DK-s alpolgármester pénteken ismét sajtótájékoztatót tartott a témában, ahol közölte, „nem támogatták a fideszes képviselők azt a javaslatot, amelyben arra kéri Dunaújváros vezetése Rácalmás Önkormányzatát, hogy ne épülhessen a város határában semmilyen környezetszennyező, környezetkárosító üzem!” Ezt a politikus összekötötte Rákay Philip rácalmási telkével.

Rákay az alpolgármester Facebook-videója alatt cáfolt. Közölte, sem akkumulátorbontó, sem pedig akkumulátorgyár nem épül a területen, és erről soha nem is volt szó. Mint írta, a Hankook gumiabroncsgyártó céggel kötött üzletet, melynek értelmében a terület egy részét azonnal megvette a gumigyár, a maradékra pedig elővásárlási jogot szereztek. Rákay azt írta az alpolgármesternek:

Az igazság ezzel szemben az, hogy hónapok óta tárgyalunk a a Hankook-kal a terület adásvételéről. Tudod okoska, ez az a gumigyár, amelynek vezetése – remek információid szerint – semmit sem tud erről az egészről…   S kapaszkodj meg, te dollárcseléd, hosszú tárgyalások után alá is írtuk velük az adásvételi szerződést, amelynek értelmében a területünk egy részét azonnal megvásárolják, a maradékra pedig elővásárlási jogot szereztek.

A Fidesz közeli üzletember hozzátette, hogy eddig azért nem adhatott információt, mert a titoktartás kötelezte a feleket az üzletkötés alatt.

Egyben felszólította a politikust, hogy kérjen bocsánatot:

Na, ennyit erről! Most pedig irány bocsánatot kérni Dunaújváros és Rácalmás polgáraitól, amiért rémhíreket terjesztettél és megzavartad a nyugalmukat, te politikai OKJ-s tanfolyamot végzett lúzer!

Lapunk korábban megkereste Rákay Philipet érdeklődve a szóbeszédekről, hogy akkumulátoripari beruházás híre terjed a helyiek közt, miszerint akkumulátorgyár, vagy akkumulátorbontó üzem épülhet a területen. Ezek közül akkor utóbbit cáfolta a volt műsorvezető.

Kapcsolódó
Leltárba vettük Rákay Philip milliárdos ingatlanvagyonát
Fél Margit-szigetnyi ipari terület Rácalmáson, több mint másfél milliárdért eladó étterem a Káli-medencében, ikonikus villa a Balaton-felvidéken, bombaüzlet a Széchenyi-hegyen. Feltérképeztük a NER-közeli üzletember ingatlanbirodalmának látható részét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik