Gazdaság

Nem az OTP kérte az ukrán pénzek blokkolását

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A pénzintézet saját eszközeivel akarja elérni, hogy lekerülni az ukrán feketelistáról.

Az OTP szerint semmi köze ahhoz, hogy az Orbán-kormány arra hivatkozva akadályozta meg az Ukrajnának szánt 500 millió euró, az úgynevezett az Európai Békekeret folyósítását, mert a bank felkerült a háború nemzetközi szponzorainak listájára. Szijjártó Péter külügyminiszter szerdán  botrányosnak nevezte a kijevi döntést, azt mondta, míg

az OTP-t Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak listáján tartja, addig Magyarország nem tud beleegyezni olyan döntésekbe, amelyek újabb gazdasági, pénzügyi áldozatvállalást várnának el az Európai Uniótól és annak tagországaitól.

Az RTL Híradó megkérdezte az OTP Bankot, kérte-e a komány segítségét, közbenjárását azért, hogy az ukrán Antikorrupciós Ügynökség megváltoztassa döntését, tárgyalt-e erről a kormánnyal, illetve, miként értékelik a magyar döntést. A pénzintézet közleményben válaszolt.

Az OTP Bank következetesen távol tartja magát a politikai témáktól, nem egyeztetett és nem is egyeztet (magyar vagy más) kormánytisztviselőkkel politikai kérdésekben. Az OTP Bank Ukrajnában saját, politikamentes eszközeivel igyekszik meggyőzni az NAZK-t (Ukrán Antikorrupciós Ügynökség) arról, hogy téves információkon alapul, és ezért indokolatlan az OTP Bankot a háborút támogatók listáján szerepeltetni.

Közben kiderült, az EU közvetíteni fog Magyarország és Ukrajna között az OTP Bank ügyében, a kérdés felkerül a hétfői brüsszeli külügyminiszteri tanácskozás napirendjére is.

Kapcsolódó
Betalált Szijjártó Péter fenyegetése: uniós válasz érkezhet Ukrajna miatt
Blokkolnák az ukrán békekeretet, ez lépéskényszerbe hozhatja Brüsszelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik