Gazdaság

Betalált Szijjártó Péter fenyegetése: uniós válasz érkezhet Ukrajna miatt

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu
Több tagállam is meglepődött azon, hogy Magyarország az Európai Békekeret blokkolásával próbálja elérni, hogy Ukrajna levegye az OTP Bankot a háborút támogatók listájáról. Lehet, hogy a külügyminisztérium stratégiája működhet, mert az EU közvetítésre készül Magyarország és Ukrajna között – írja az euronews.hu.

„Mit mondhatnék? Ez Magyarország!” – kommentálta egy neve elhallgatását kérő tagországi diplomata Brüsszelben azt, hogy Szijjártó Péter ezúttal az Európai Békekeret további folyósításának blokkolását helyezte kilátásba arra az esetre, ha Ukrajna nem veszi le az OTP Bankot a háború nemzetközi támogatóinak listájáról. A külgazdasági és külügyminiszter bécsi tárgyalása után azt is elmondta, az EU Oroszország elleni 11. szankciós csomagjáról sem hajlandó addig tárgyalni, amíg az OTP szerepel ezen a listán. Ukrajna május elején azért tette fel a feketelistára a pénzintézetet, mert annak oroszországi leánycége szerintük az orosz fegyveres erőket finanszírozza és késleltetett fizetési lehetőséget is biztosít nekik.

A név nélkül nyilatkozó diplomata szerint Magyarország hamis érveket használ ebben a vitában és a fenyegetőzés időzítése is nagyon szerencsétlen, hiszen Ukrajna éppen ellentámadásra készül az orosz megszállók ellen – olvasható a portálon.

Az EU megpróbál közvetíteni az OTP Bank ügyében Ukrajna felé

Egy másik név nélkül nyilatkozó diplomata szerint viszont az EU közvetíteni fog Magyarország és Ukrajna között az OTP Bank ügyében, és ez a kérdés felkerül majd a hétfői brüsszeli külügyminiszteri tanácskozás napirendjére is.

„Olvastam a külügyminiszter nyilatkozatát és a már megszokott módon fogunk foglalkozni ezzel a kérdéssel, a párbeszéd útján. Megpróbáljuk meghallgatni a tagállamainkat és Ukrajnát, az EU kulcsfontosságú partnerét és barátját is. És meglátjuk, hogyan oldhatjuk meg a problémát” – magyarázta a forrás, aki közvetlenül rálát a külügyminiszterek tanácskozásának előkészítésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik