Nagyvilág

Szijjártó elmondta, miért blokkolja a magyar kormány az Ukrajnának szánt 500 millió euró kifizetését

Omer Taha Cetin / Anadolu Agency / AFP
Omer Taha Cetin / Anadolu Agency / AFP

Szijjártó Péter szerdán bécsi sajtótájékoztatóján reagált arra, hogy a magyar kormány képviselői hétfőn megakadályozták hogy az Európai Unió folyósítsa az Európai Békekeret fegyverbeszerzésre szánt nyolcadik részletét, összesen 500 millió eurót, Ukrajnának.

Úgy döntöttek az ukránok, hogy a legnagyobb magyar bankot, az OTP-t, felteszik arra a listára, amely a háború nemzetközi szponzorait tartalmazza. Ez nyilvánvalóan botrányos, elfogadhatatlan, ilyet az ukránok nem kellene, hogy megengedjenek maguknak

– fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter, aki szerint az OTP „semmilyen jogszabály ellen nem vétett Ukrajnában, semmilyen nemzetközi jogszabályt nem sértett meg, sem szankciós intézkedést”. Szijjártó ezért úgy véli, semmilyen jogalapja nincs, hogy az OTP-t az ukránok egy ilyen listára feltegyék.

A miniszter felhozta azt is, hogy egyes kiszivárgott iratok szerint az ukrán elnök a Barátság kőolajvezeték felrobbantását helyezte kilátásba, Szijjártó pedig ezt úgy kommentálta, hogy egy ilyen fenyegetés Magyarország szuveneritása ellen van.

Egybevéve a magyar iskolák bezárási kötelezettségét, ha nem lesz más jogszabály addig, számításba véve az OTP listázását a háború nemzetközi szponzorai közé, figyelembe véve a Barátság kőolajvezeték felrobbantásával való fenyegetőzést, szerintem jogos az az érzés, hogy ebből most már elég

– vélekedett. Végül leszögezte: „mindaddig, amíg az OTP-t Ukrajna a háború nemzetközi szponzorainak listáján tartja, addig Magyarország nem tud beleegyezni olyan döntésekbe, amelyek újabb gazdasági, pénzügyi áldozatvállalást várnának el az Európai Uniótól és annak tagországaitól, tehát az Európai Békekeretből újabb félmilliárd euró elkülönítését az ukrajnai fegyverszállításokra mindaddig nem tudjuk támogatni, mindaddig nem adunk neki zöld lámpát, amíg az OTP ezen a bizonyos listán szerepel Ukrajnában”. És hozzátette: ugyanez a helyzet a szankciókkal is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik