Gazdaság

Májustól bezárnák az 1500 fő alatti települések postáit

Mohos Márton / 24.hu (Illusztráció)
Mohos Márton / 24.hu (Illusztráció)

A Magyar Posta nagyjából egy hónapja levélben kereste meg az 1500 lakosúnál kisebb önkormányzatokat, hogy vegyék át a helyi posták üzemeltetését – értesült a 24.hu. Azt is kilátásba helyezték, hogy ha ez nem történik meg, akkor bezárják a postahivatalt. Úgy tudjuk, május 1-jétől zárhatják be az 1500 fő alatti településeken a postákat, és erről maguk az érintett kisposták dolgozói sem tudnak még.

Információink szerint vezérigazgatói tájékoztatás is volt arról, hogy „akcióprogram” indul, keresik a megoldást, mi legyen a kistelepüléseken lévő posták sorsa. Az érintett településeken (ahol még működik postahivatal) az eddigitől eltérő formában nyújtana szolgáltatást a Magyar Posta, elsőként az önkormányzatoknak ajánlották fel az üzemeltetés lehetőségét.

Ha nem tudják átvenni az önkormányzatok az üzemeltetést, akkor bezárják ezeket a hivatalokat, és más megoldás híján feltehetőleg mobilposta fog működni.

A dolgozóknak valószínűleg fel fogják ajánlani, hogy a környező településeken lévő hivatalok betöltetlen álláshelyein folytassák a munkát. Kérdés, hogy vidéken – főleg azokban a régiókban, ahol a tömegközlekedési szolgáltatás meglehetősen hiányos – meg tudják-e majd oldani az érintettek a bejárást.

Nagylók 1000 fő körüli község  Fejér vármegyében. Tóth József polgármester megkeresésünkre azt írta, önkormányzatuk a Magyar Posta területi igazgatójától kapott levelet, amelyben tájékoztatást adtak az önkormányzatoknak, vállalkozásoknak (élelmiszerboltok, gyógyszertárak, bankfiókok stb.) a postával való együttműködés lehetőségeiről a postapartner program keretében. A posta bezárásáról hivatalosan semmilyen értesítés nem érkezett a nagylóki önkormányzathoz, az alkalmazottak viszont a bezárás tényét említették. A bezárás a polgármester szerint nagyon hátrányosan érintené a lakosságot, amennyiben nem lesz a szolgáltatás valamilyen formában pótolva. Jelenlegi a postájuk 8.00 és 15.30 között tart nyitva, a postahivataluk nem önkormányzati tulajdonú épületben üzemel.

Kérdéseinkkel megkerestük a Magyar Postát is, választ azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk.

Mint ismert a Magyar Posta tavaly október végén döntött úgy, hogy 366 postahelyet ideiglenesen bezárnak az energiafelhasználás csökkentésére hivatkozva. A november 12-étől elrendelt ideiglenes bezárásból azóta végleges bezárás lett ott, ahol az önkormányzat nem kötött szerződést a postával, hogy díjfizetés ellenében újranyithasson a postahivatal. Január második feléig 32 – jellemzően nagyobb – település összesen 45 postáján valósult meg az üzemeltetés átvétele, például Szolnokon, ahol évi 42 millió forint a szolgáltatási díj.

Február 28-án pedig a Magyar Posta bejelentette, hogy 1200 fős leépítés lesz a cégnél azért, hogy „a jelenlegi, szankciók sújtotta, gazdasági helyzetben is meg tudja őrizni működésének stabilitását”.

A létszámcsökkentés a szolgáltatási színvonalat nem érinti, a társaság célja továbbra is az, hogy az ország minden pontján magas minőségű szolgáltatásokat nyújtson lakossági és üzleti partnerei számára egyaránt – hangsúlyozták, hozzátéve, hogy az állami cég által korábban meghirdetett új posta partneri programon belül tovább foglalkoztathatják az érintett dolgozókat. De azt is kiemelték, hogy a vállalat együttműködik a kormány foglalkoztatáspolitikáért felelős szervezeteivel is annak érdekében, hogy segítse a minél gyorsabb elhelyezkedést.

A postai dolgozók 2023-ban mindössze 10 százalékos béremelést kaptak (januárig visszamenőleg), miközben januárban és februárban is 25 százalékos volt az infláció, tavaly pedig éves szinten 14,5 százalékos volt a fogyasztói árindex.

Káptalanfán már nem működik postahivatal, és a helyieknek igen szűkre szabják a hivatalos levelek átvételére rendelkezésre álló időt:

Kapcsolódó
Tíz percet ad a posta, hogy egy falu lakói átvegyék a hivatalos leveleiket
Aki nem jelentkezik a meghatározott tíz percben, elbukja az ingyenes kézbesítést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik