Gazdaság

Tíz percet ad a posta, hogy egy falu lakói átvegyék a hivatalos leveleiket

Mohos Márton / 24.hu (Illusztráció)
Mohos Márton / 24.hu (Illusztráció)
A szolgáltatásokhoz könnyen hozzáférő városiak számára abszurdnak tűnhet, a Káptalanfán lakóknak azonban, úgy tűnik, meg kell barátkozniuk vele, hogy aki nincs ott a bezárt posta épületénél délelőtt abban a tíz percben, amit a kézbesítő az értesítőre firkantott, és nem is tud maga helyett mást küldeni, az elbukja az ingyenes kézbesítést.

Nem mondható felhasználóbarát megoldásnak, amit a posta arra az esetre vezetett be, amennyiben egy postahivatal nélkül maradt kistelepülésen a mobilpostás nem találja otthon a személyes átvételt igénylő levél címzettjét, esetleg a hozzátartozóját. Akad olyan falu, ahol a postai értesítőn megjelölnek egy másik, délelőtti időintervallumot – amikor az emberek döntő többsége dolgozik –, és akkor ismét kihozzák a küldeményt. Ám ilyenkor is csupán tíz percet adnak.

Napi negyven percre jön a mobilposta

Káptalanfa egy nagyjából 800 lelkes falu Veszprém megyében, és a postája abba a 366-ba esett, melyek ideiglenes bezárásáról – az energiafelhasználás csökkentésére hivatkozva – tavaly október végén döntött a Magyar Posta. Azóta már azt is lehet tudni, hogy a november 12-étől elrendelt ideiglenes bezárásból végleges lett ott, ahol az önkormányzat nem kötött szerződést a postával, hogy díjfizetés ellenében újranyithasson a postahivatal. Ez 32 – jellemzően nagyobb – település összesen 45 postáján valósult meg január második feléig, például Szolnokon, ahol évi 42 millió forint a szolgáltatási díj.

Káptalanfán azonban maradt a mobilpostai szolgáltatás, ami a posta honlapján található információ szerint azt jelenti, hogy hétfőtől péntekig 8:40 és 9:20 között érkezik a postás az autójával, kihordja a leveleket, illetve fel is lehet nála adni küldeményeket.

Még mielőtt bezárták volna, a káptalanfai posta két szomszédos, még kisebb települést is ellátott. Egyik helyi olvasónk abba is beavatott, hogy a kézbesítést már évek óta autóval látják el, méghozzá Tapolcáról, ami tőlük nagyjából 30 kilométerre fekszik. Pedig közelebb is vannak működő postahivatalok, például Csabrendeken, ami alig 8 kilométerre van tőlük, de Sümegen is, ami 15 kilométerre, sőt Devecserben is, ami 9 kilométerre található. Mielőtt bevezették volna az autós kézbesítést – lényegében emberemlékezet óta – helybeli kézbesítők járták be a három falut.

Tíz perc, nem több

Amióta tavaly novemberben bezárt a káptalanfai posta, olvasónk szerint előfordult, hogy nem kaptak meg fontos leveleket, ami sokszor kellemetlenséget, plusz ügyintézést, számla esetén késedelemi kamatot okozott. Reklamáltak is emiatt. Megfigyelték azt is, hogy biztosított (például ajánlott) levelek érkezéséről november óta nem kaptak értesítést – így nem tudják, hogy volt-e közben ilyen levelük. A hivatalos leveleknél ez azért gond, mert, ahogy az némelyik postai értesítőn szerepel is, jogkövetkezmény fűződik ahhoz, ha nem vesszük át ezeket a küldeményeket.

Olvasói fotó

Kézbesítési fikció hivatalos iratoknál

A személyes kézbesítésű levélnél, ha elsőre nem sikerül átvetetnie a postásnak a levelet, a postai szolgáltatások nyújtásáról szóló törvény szerint rá öt munkanapra újra megkísérli azt, és újabb sikertelenség esetén további öt munkanapig rendelkezésre tartja, vagyis a postán még ennyi ideig átvehető a levél. A polgári perrendtartás szerint a bírósági iratokat a kézbesítés megkísérlésének napján kézbesítettnek kell tekinteni, ha a címzett az átvételt megtagadta. Ha a kézbesítés azért volt sikertelen, mert a címzett az iratot nem vette át – postai kézbesítés esetén az a bírósághoz „nem kereste” jelzéssel érkezett vissza –, az iratot a kézbesítés második megkísérlésének napját követő ötödik munkanapon kézbesítettnek kell tekinteni. Ezt hívják kézbesítési fikciónak (korábban vélelemnek).

Reklamációjuk után, mint fogalmazott, valami megmozdult, néhány hét leforgása alatt több értesítőt is kaptak hivatalos küldemények érkezéséről. Ezek az értesítők azonban megdöbbentették és elszomorították olvasónkat. Úgy tűnik ugyanis, az lett a személyes átvételt igénylő leveleknél a rend, hogy

a posta hétfőtől péntekig munkanapon délelőtt összesen tíz percet biztosít arra,

hogy a falu lakosai átvegyék az olyan személyes átvételt igénylő küldeményeket, amiket nem tudtak kikézbesíteni nekik, mert éppen nem voltak otthon. Ráadásul, mint a lapunknak megküldött értesítőkön látható, a napi tízperces időablak nem kőbevésett dolog, a kézbesítők hol a 11:00 és 11:10, hol a 11:20–11:30, hol a 11:30–11:40 hol közötti időintervallumot adták meg.

Olvasói fotó

A tíz perc sem feltétlenül jelent kézbesítést

Ebben a tíz percben az autós kézbesítő kocsijából lehet felvenni a hivatalos leveleket, a bezárt postahivatal előtt, mellett – már ha sikerül. Olvasónk szerint a jellemző az, hogy aki Káptalanfán lakik, nem helyben dolgozik, hanem a környező településeken. Aki 8 és 16 óra között dolgozik, ilyenkor biztosan nincs otthon, ahogy azok sem, akik kétműszakosak vagy állandó délelőttösök.

Négy megoldás kínálkozik, ha a címzett káptalanfai polgárnak nem nézik el, hogy a munkából hazaruccanjon egy levélért.

  • Delegálja a feladatot, ha van 14 év feletti hozzátartozója, aki ott tud lenni tíz percre a postánál, hogy átvegye a küldeményt, vagy meg tud hatalmazni valakit, akire rá meri bízni a levelét.
  • Munka után átruccan az este hatig nyitva tartó tapolcai postára ami autóval kétszer 30 kilométer, ez 2,5–3 ezer forint üzemanyagköltséget jelent. Busszal sokkal nehézkesebb a dolog, mert Tapolca busszal közvetlenül nem is érhető el Káptalanfáról, átszállással sem könnyen, és nagyjából egy-egy óra az utazás oda-vissza, több mint 1600 forintért. Persze, ha valaki pont Tapolcán dolgozik, annak könnyebb lehet eljutnia a postára.
  • Kérheti az ismételt kézbesítést is, akár egyeztetett időpontban, aznapra is – az utóbbi bruttó 2065 forint.
  • Szabadságot vesz ki.

Olvasónknak amúgy vegyes tapasztalata volt a postai tíz perccel. Egyik alkalommal sikerült felvenniük az elsőre meghiúsult kézbesítésű hivatalos levelet a megadott tízperces időablakban. Ekkor a kézbesítő hajszálpontosan ott volt a helyszínen. Másik alkalommal viszont sikertelenek voltak – ekkor a kézbesítő a megadott tízperces időkeret tizedik percében ért a helyszínre, kereste a két levelet, amikre emlékezett is, de aztán rájött, hogy nincsenek nála, mert a tapolcai postahivatalban hagyta őket.

Szerettük volna megtudni, mennyire egyedi megoldás a káptalanfai, tízpercesre szabott személyes levélátvételi lehetőség, esetleg általánosan elterjedt azokon a településeken, ahol megszűnt a postahivatal, de hiába vártunk a Magyar Posta válaszára, az cikkünk megjelenéséig nem érkezett meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik