Gazdaság

Kiderült: újabb vétóra készül az Orbán-kormány az EU-ban

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója közölte: Magyarország megvétózza az EU tervezett közös adósságfelvételét, ha nem kapjuk meg a helyreállítási alapból előirányzott milliárdokat – olvasható a hvg.hu lapszemléjében.

Orbán Balázs egészen pontosan azt mondta: nem látja be, miért kellene támogatni egy újabb közös akciót, amikor egy fitying sem érkezik a hasonló módon létrehozott gazdaságfejlesztési forrásból. De ha valaki meg tudja neki magyarázni, azt boldogan elfogadja.

A politikus az euroszkeptikus brit konzervatív újságnak, a Daily Telegraphnak nyilatkozott, amelynek európai szerkesztője úgy összegezte budapesti tapasztalatait, hogy az Unió fekete báránya a válság felé tart, miután Brüsszel elvágja a köldökzsinórt. Előtte az Európai Parlament (EP) korrupcióval vádolta meg Orbán Viktort, mondván, hogy az a barátainak játszik át közösségi pénzeket – idézi a portál.

Az Európa Bíróság jelentős napi bírságot szabhat ki a nemi kisebbségek jogainak korlátozása miatt. Navracsics Tibor szerint az EU ideológiai megfontolásokból igyekszik befolyásolni a magyar vezetést. A tudósító arról faggatta Navracsics Tibort, hogy megér-e 27 milliárd eurót a kiskorúak védelmében hozott törvény, amire az uniós források megnyitásán munkálkodó biztos úgy válaszolt: ez nehéz kérdés. Azt viszont tagadta, hogy a hatalom melegellenes lenne.

A megoldás az lehet, hogy Brüsszel az eredeti 21 milliárd 60-70 százalékát ajánlja fel felzárkóztatási keretből. Ám ez aligha felel meg Strasbourgnak. Daniel Freund német zöld EP-képviselő, Orbán nagy bírálója úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány mindig arra hivatkozik: kulturális háborúskodás zajlik az Unióval. Erről természetesen szó sincs, a kifogás csupán a figyelem elterelésére szolgál. A viszály oka a hatalmas korrupció és a demokratikus intézmények módszeres lerombolása.

A miniszterelnök és a kabinet tagjai minden elkövetnek, hogy bizonyítsák: nem szándékoznak kilépni az EU-ból, ahhoz a tagság túl értékes a magyar költségvetés, illetve gazdaság számára. Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke azt hangsúlyozta, hogy iszonyúan nagy szükség van minden pennyre, de itt a saját pénzünkről van szó, azért koldulunk Brüsszelben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik