Belföld

Navracsics Tibornak lesz még munkája a pedagógusbér-emeléssel és a gyenge forinttal is

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A miniszter megerősítette, a kormány valóban vállalta, hogy 2026-ban a pedagógusbérek elérik a diplomás átlagbér 80 százalékát. Szerinte nem gond a kohéziós források operatív programjaiba beileszteni a pedagógus-életpálya megbecsülésének növelését.

A Szabad Európának Navracsics Tibor azt mondta, a tárgyalások még tartanak, de a kormány valóban felgyorsítaná a pedagógusbér-emelés ütemét, ha sikerül megállapodnia Brüsszellel. A területfejlesztési miniszter szerint az nem okoz majd gondot, hogy a pedagógusok béremelésére a kohéziós forrásokból lenne forrás. Navracsics Tibor ugyanis csak adminisztratív kérdésnek tartja, hogy az operatív programokba beletegyék a pedagógus-életpálya megbecsülésének növelését. (Néhány napja Csaba László professzor az mfor.hu-nak azt mondta, a tanárok béremelésére uniós forrás csak úgy jelenhet meg, ha például a biológia, fizika, kémia tanároknak a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése miatti plusz munkájukért néhány százalékkal magasabb fizetést kapnak.)

Az Európai Unió többéves költségvetéséhez kötődő kohéziós pénzek felhasználását célzó operatív programokat már benyújtottuk, folyik ezek értékelése, és folyik a partnerségi megállapodás aláírásának előkészítése.

Navracsics Tibor arra számít, hogy az év végéig megszülethet a megállapodás, az operatív programok előtt megnyílhat a finanszírozás. A helyreállítási alap ügyében a nemzeti fejlesztési terv finomításának utolsó fázisában vannak, azt reméli, azt még idén elfogadják. Mivel a helyreállítási alapot és az operatív programokat is 374 forinttal tervezték, ezért még az árfolyammódosításról is külön kell majd tárgyalni a bizottsággal. A miniszter nem foglalkozik azzal, hogy Orbán Viktor korábban azt mondta, ha nem jönnek uniós pénzek, keresnek más forrást, mert ez az ő munkájában irreleváns, a miniszterelnöknek viszont nyilván fel kell készülnie minden lehetőségre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik