Belföld

Cseh miniszter: Orbán Viktor megosztó, az EU is tart a huxittól

MTI / EPA /Stephanie Lecocq
MTI / EPA /Stephanie Lecocq
Mikulas Bek szerint egyértelmű, hogy a V4-ek között nagyon komoly nézeteltérések vannak. Szerinte Magyarországnak a szakadék széléről kell visszatáncolnia.

Az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Csehország Európai ügyekben illetékes minisztere az rtl.hu-nak azt mondta, nem lepte meg, hogy Orbán Viktort a prágai uniós csúcson kifütyülték, mert megosztó politikusnak számít, nézetei nem számítanak az európai politikai életben bevettek közé. Mikulas Bek számára elég világos, hogy a Magyarország és a többi uniós tagállam között a feszültség évek óta egyre nő. Szerinte most még van visszaút,

lehetőség arra, hogy Magyarország visszatáncoljon a szakadék széléről, és megoldódjanak az uniós forrásokkal és a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatos kérdések.

Az Orbán-kormány sok mindenre hajlandó, hogy teljesítse az Európai Bizottság elvárásait, van is esély rá, hogy év vége előtt megszülessen a megállapodás az uniós forrásokról, de a helyreállítási terv jóváhagyásakor meghatározott feltételekhez köthetik a pénzek kifizetését. Néhány tagállam, különösen azok, amelyek az EU-költségvetés nagyját állják, elég kritikusak a magyar helyzettel kapcsolatban – tette hozzá.

Tartanak Magyarország uniós kilépésétől

Nagyon reméli, hogy végül megkapjuk az uniós forrásokat. Ha ugyanis tovább mélyülne a konfliktus, az erősíthetné az ország eltávolodását az EU-tól, amelynek tagállamait kezdi zavarni, hogy

meglehetősen magas azoknak az ügyeknek a száma, amelyekkel kapcsolatban a magyar kormány elutasító álláspontot vett fel. (…) Továbbra is fontos, hogy Magyarországot valamilyen formában a csapatban tudhassuk. Mindannyiunknak az az érdeke, hogy a Magyarország és az Európa többi része közötti feszültség ne érjen el egy kritikus szintet.

A cseh miniszter nem szeretné, ha mindennek az uniós kilépés lenne a vége. Ez ellentétes lenne az EU érdekeivel is.

A küszöbén állunk annak, hogy negatív fejlemények történjenek, ez teljesen világos. Annak örülnék, ha enyhülne a feszültség.

Mint mondta, uniós szinten is van egyfajta félelem azzal kapcsolatban, hogy ha az uniós források ügye nem rendeződik, a magyar kormány eszkalálná a helyzetet. Az Európai Unió emiatt nem köt rossz kompromisszumot az Orbán-kormánnyal, de megegyezés nélkül a helyzet egy olyan pontig juthat, ahonnan nincs visszatérés. Mikulas Bek szerint a mostani helyzetért egyértelműen a magyar kormány felelős,

az uniós országok vagy az Európai Bizottság részéről semmiféle rosszakarat nincs. Magyarországon valódi problémák vannak az uniós források felhasználásával, és az Orbán-kormány bizonyos intézkedéseivel. Szóval valódi döntési helyzetben a magyar fél van.

A kormánynak lépéseket kellene tennie azért, hogy javítson a helyzet megítélésén.

Elég világos, hogy a jogállamisággal kapcsolatban rengeteg olyan kérdés van, amikre az Orbán-kormány nem adott kielégítő választ.

Mikulas Bek szerint a visegrádi együttműködés (V4-ek) európai szinten nem igazán fontos, kormányai sem egységesek, az ukrajnai háború kitörése óta pedig egyre nagyobbak a nézeteltérések, amiben a magyar kormány hozzáállása is szerepet játszik.

Kiemelt kép: Varga Judit igazságügyi miniszter és Mikulas Bek, az Európai Unió soros elnökségét betöltő Csehország európai ügyekben illetékes minisztere Brüsszelben. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik