Gazdaság

IEA: ez történhet, ha november 1-jétől leáll az orosz gázszállítás

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu
A globális földgázpiac 2021 óta tartó szűkössége jövőre is fennmaradhat a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss jelentése szerint. Az Európába induló orosz szállítások leállítása és az annak kiváltása céljából felvásárolt LNG-szállítmányok miatt kilövő árak azt is eredményezik, hogy a globális gázkereslet az idei évben 0,8 százalékkal alacsonyabb lehet a tavalyinál – írja a VG.hu.  Tél végén ellátási zavarok is lehetnek az EU-ban.

Európa mintegy 10 százalékkal használhat kevesebbet a nyersanyagból, amelynek fogyasztása a magas árak miatt Ázsiában sem növekszik az előrejelzés szerint. A következő évet ugyan nagy bizonytalanság jellemzi, de ha az Európa felé irányuló orosz szállítások tovább csökkennek, akkor a gázfogyasztás világszerte csak 0,4 százalékkal nőhet 2023-ban – olvasható a portálon.

A jelentés felhívja a figyelmet, hogy a leállított orosz szállítások nemcsak Európát, de az összes olyan országot hátrányosan érintették, amelyek főként LNG segítségével fedezik a fogyasztásukat. Mindez erőteljesen szűkíti a fejlődő országok törekvéseit is a szennyezőbb energiahordozók földgázra cserélésére a közeljövőben.

A harmadik negyedévben kilövő európai és ázsiai gázárak visszafogták a keresletet, és az üzemanyagok leváltására ösztönözték a piac szereplőit.  A kieső földgázt főként szén és olaj felhasználásával váltották ki, így Európában az év első nyolc hónapja alatt több mint 10 százalékkal kevesebbet használtak fel a nyersanyagból, főként az ipari fogyasztás mintegy 15 százalékos visszaesése miatt.

A kieső orosz szállításokat főként az LNG, illetve alternatív vezetékes források segítségével ellensúlyozta Európa. Az öreg kontinens a cseppfolyósított halmazállapotú forrásokból augusztus végéig 65 százalékkal vásárolt többet, mint tavaly.

Az IEA jelentése megvizsgálta az uniós gázpiac ellenálló képességét az orosz szállítások november 1-jétől történő esetleges teljes leállítása mellett. A kereslet mérséklése nélkül az LNG magas elérhetősége mellett is az uniós tárolók töltöttsége februárra 20 százalék alá csökkenhet, míg az LNG alacsony elérhetősége mellett mindössze 5 százalékig lehetnek a tárolók feltöltve ugyanebben az időpontban. Ez az ellátás zavaraihoz is vezethet egy kései hideghullám esetén (a kitárolható mennyiség azok 50 százalékos töltöttsége alatt kezd el csökkenni lényegesen).

A fűtési szezonban ezért a felhasználás további csökkentésére van szükség.

A szűkös LNG-készletek miatt az elmúlt öt év felhasználásának 9 százalékos csökkentése szükséges a tárolók 25 százalékos töltöttségének megőrzésére, míg ha a kontinens szeretné, ha a készletek harmada a rendelkezésre állna a szezon végén, akkor a fogyasztást 13 százalékkal kell mérsékelni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik