Belföld

Szijjártó Moszkvában bizonyosodott meg róla, hogy a Gazprom megbízható partner

MTI / EPA / Martin Divisek
MTI / EPA / Martin Divisek

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egyenesen Moszkvába utazott az EU-s külügyminiszterek kétnapos prágai találkozójáról, hogy Alekszej Millerrel, a Gazprom igazgatótanácsának elnökével tárgyaljon a Magyarországra irányuló gázszállításokról.

Miller szerdán elsősorban a moszkvai Orosz Energiahét című konferencián tartott beszédével került be a sajtóba. Ebben többek között arról beszélt, hogy Németországnak mindössze két, vagy két és fél hónapra elegendő tartalékai vannak földalatti gáztározóban. A Gazprom-vezére aztán némiképp fenyegetőleg azt is kijelentette:

nincs garancia arra, hogy Európa túléli a telet a jelenlegi gáztároló kapacitása alapján.

Szijjártó Péter szerint azonban nincs gond, mert Magyarország földgázellátása a jelenlegi válsághelyzetben is biztonságban van, miután a Gazprom vezérigazgatója megerősítette hosszú távú elkötelezettségét a Török Áramlat működtetése és a magyarországi szállítások fenntartása mellett.

Ha hinni lehet a Külgazdasági és Külügyminisztérium közleményének, a miniszter a Gazprom-vezérrel folytatott tárgyalása után rögtön azzal kezdte, hogy az ukrajnai háború és a „brüsszeli szankciók” miatt minden idők legsúlyosabb energiaellátási válsága alakult ki Európában és a kontinens határain túl is. A kötelező körök után aztán kiderült, bár fontos, mi lesz a mostani fűtési szezonban, de legalább ennyire lényeges az is, hogy a következő két-három télen hogyan lehet majd biztosítani Európa gázellátását, miután „az északi szállítási útvonalak ellehetetlenültek”.

Utóbbinak közvetlen okaira Szijjártó ugyan nem tért ki, de azt hangsúlyozta, hogy egyedül a Török Áramlaton keresztül zavartalan a tranzit Oroszország felől. Ez  szerinte arra bizonyíték, hogy a Török Áramlat gázvezetéket megérte megépíteni.

Moszkvai látogatásának okát Szijjártó a közlemény szerint így magyarázta:

az volt a célom, hogy megbizonyosodjak arról, hogy a Gazprom is hosszú távú együttműködésben érdekelt Magyarországgal, illetve hogy megszerezzem az elkötelezettségüket a hosszútávú együttműködésre velünk.

A miniszter szerint a Gazprom a biztonságosan és kiszámíthatóan működő déli útvonalra helyezi át a hangsúlyt a szállítások terén, illetve a Magyarország számára eddig kisebb mértékben Ausztria felől érkező mennyiséget is a Török Áramlatra irányítja át.

„Ezzel még biztosabbá válik Magyarország energiaellátása” – összegezte moszkvai tárgyalása tanulságait.

A  közleményben arra is kitértek, hogy a halasztott fizetésről szóló szerződést csütörtökön írják alá az oroszokkal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik