Gazdaság

Durván beütött a rezsiemelés, a vezetékes gáz átlagára több mint duplájára nőtt

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentése alapján 2022 szeptemberében a fogyasztói árak átlagosan 20,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A statisztikai hivatal kiemelte, az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pedig úgy fogalmazott közleményében, hogy a szeptemberi infláció több mint felét az élelmiszerek, valamint a szabályozott árú termékek és szolgáltatások drágulása magyarázza.

A szabályozott árú termékek és szolgáltatások árai augusztushoz képest 22,4 százalékkal emelkedtek, így a termékkör éves árváltozása 24,2 százalék. A jelentős emelkedés döntő része a lakossági rezsiárak emeléséhez kapcsolódik (a gáz és az áram árához), ugyanakkor a tankönyvek, az iskolai, óvodai, bölcsődei étkezés, illetve a parkolási díjak is drágultak – értékelt az MNB.

A KSH jelentésében rögzítette továbbá, hogy a rezsicsökkentés szabályainak augusztus 1-jétől hatályos módosítása miatt a háztartási energia 62,1 százalékkal drágult éves szinten. Ezen belül a vezetékes gáz ára 121, az elektromos energiáé 28,9 százalékkal nőtt. A palackos gáz ára 45, a tűzifáé 43,8 százalékkal növekedett.

Augusztushoz képest pedig 59,2 százalékkal nőtt a háztartási energia átlagára, ezen belül a vezetékes gáz 121, a tűzifa 32,7, az elektromos energia 28,9, a palackos gáz 14,0 százalékkal drágult.

A vezetékes gáz ára köbméterenként 101 forint volt évek óta a rezsicsökkentés miatt, ehhez képest sokkoló a részletes táblázatban szeptemberre jelzett átlagos 238 forintos átlagár. A pb-gáz cserénél 5150 forintról 7210 forintra kúszott az átlagár egy év alatt.

Az átlagot olyan szemmel is érdemes nézni, hogy benne vannak azok is, akiknek a rezsicsökkentés részleges eltörlése miatt sem lett magasabb a vezetékes gáz-, illetve áramszámlájuk a korábbinál, mert átlag alatt fogyasztanak.

Az elektromos áramnál nem annyira ugrott meg az átlagár, mint a gáznál, de azért látványos a drágulás.

A brikett augusztushoz képest nem drágult, de tavaly szeptemberhez képest igen. A tűzifánál pedig a korábbi évekhez hasonlóan továbbra is ütemes drágulás látszik.

Így számol a KSH a rezsinél

A gáz és az elektromos energia lakossági árának változását a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a háztartások érintettségének arányában veszi figyelembe a fogyasztói árindex számítás során. Ennek megfelelően a KSH arra vonatkozóan készít becslést, hogy a teljes háztartási szektor által együttesen elfogyasztott gázért, illetve elektromos energiáért összességében mekkora összeget fizet a teljes háztartási szektor a régi (2022. augusztus 1. előtti) és az új árakon. A hivatal fogyasztói árindex számítási módszeréből adódóan a bázisidőszakon rögzített mennyiségű fogyasztás után fizetendő régi és új árakon számított összegek hányadosa adja a fogyasztói árindexben megjelenő, a gázra, illetve az áramra vonatkozó árindexet.

 

A számítások alapját a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) nemzetgazdasági szintű gáz- és áramfogyasztási adatai, valamint a KSH-nak a háztartások körében mért, háztartási szintű fogyasztási adatai jelentik. (Forrás: KSH)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik