Tech

A magyarok közel fele lejjebb csavarja a fűtést

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Alacsonyabb hőmérséklettel, gyorsabb zuhanyzási idővel és LED-es izzókkal terveznek spórolni a legtöbben a magyarok közül a megnövekedett rezsiárak miatt – derül ki az IKEA kutatásából. A megkérdezettek többsége szerint jobb lenne a 18 fok feletti hőmérséklet otthon, a legtöbben mégis lejjebb tekerik majd a termosztátot, és takarékos termékeket is igyekeznek beszerezni.

Az augusztus 22 és 28 között készült reprezentatív kutatás szerint alig több mint minden tizedik válaszadó (13,3%) mondta azt, hogy nem tervezi az idei őszi-téli szezonban háztartási intézkedésekkel csökkenteni a költségeit. Közel 48 százalék viszont biztosan lejjebb tekeri a termosztátot, ha épp nincs a szobában vagy egyáltalán otthon. 44 százalék akkor is hidegebb hőmérsékletet tart majd fenn, ha otthon van, 33 százalék pedig csak kiválasztott helyiségeket fog fűteni.

A megkérdezettek 12 százaléka jelentősen, 58 százalékuk pedig 1-2 fokkal fogja lentebb tekerni a termosztátot télen.

A hűvösebb szobákban ezt követően sokan meleg takarókkal, vastag plédekkel, új szőnyegekkel, vagy épp új függönyökkel tartanák meg a hőmérsékletet. Egyre tudatosabbak a fogyasztók az áram- és a vízhasználat terén is: a megkérdezettek 28 százaléka mondta, hogy ezentúl a kádfürdő helyett a zuhanyt választja majd, közel 39 százalék pedig rövidebb ideig tervez majd a zuhany alatt állni. Vannak azonban olyanok is, akik az energiatakarékos csaptelepben látják a lehetőséget. Ennél azonban nagyobb népszerűségnek örvendenek áramfogyasztás terén az energiatakarékos izzók.

Ezek a beruházások azért is lehetnek hasznosak, mert a magyarok jobban ragaszkodnak az otthoni kényelmükhöz, mint bármi máshoz: 28 százalék érzi úgy, hogy ha muszáj, inkább az otthoni komfortérzetet (lakáshőmérséklet, vízfogyasztás) korlátozná, míg több mint kétszer annyian, 72 százalék inkább az egyéb kiadásokat (nyaralás, kultúra, ruhavásárlás) fognák vissza. Itt azonban jelentős eltérés van az életkor alapján:

az idősebb korosztály könnyebben húzza meg az egyéb költségek esetében a nadrágszíjat, mint a fiatalok.

Hasonló minta figyelhető meg a kevesebb fogyasztás vagy az olcsóbb termékek választása kérdésében: a magyarok 66 százaléka inkább kevesebbet fogyasztana, és jobban figyelne a pazarlás elkerülésére, míg 34 százalékuk inkább olcsóbb termékeket keresne, ha spórolásra van szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik