Gazdaság

Palkovics a rezsicsökkentést hibáztatta a nagy gázfogyasztásért

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Mintha ellenzéki politikus lett volna, olyan állításokat tett Palkovics László ipari miniszter a Portfolio Energy Invest konferenciáján, amelynek témája a magyar gázfogyasztás lehetséges csökkentése volt. A fideszes politikus ugyanis az olcsó gázárakat okolta, hogy a magyar lakosság gázfogyasztása jelentősen nőtt az elmúlt években.

– Magyarországon a lakosság gázfogyasztása 2014-ben 2,5 milliárd köbméter volt, ahonnan 2021-re 4 milliárd köbméterre nőtt. Nem lett hidegebb, az eszközök nem lettek rosszabb hatékonyságúak, így a rezsicsökkentés szabályainak megváltoztatása önmagában jelentős fogyasztáscsökkentést érhet el – jelentette ki Palkovics a Telex tudósítása szerint. Mint ismert, a lakossági fogyasztóknál az átlagfogyasztás felett 7,5 szeresére nőtt a tarifa, cégek és intézmények esetén még drasztikusabb mértékű volt a drágulás.

Palkovics beszélt arról, hogy 2050-re akár nullára csökkenthető az orosz gázimport, ami a többi uniós tagállamhoz képest igen szerény vállalást jelentene, mivel minden más ország minél előbb igyekszik megszabadulni az orosz gáztól. Ez különösen annak fényében nehezen érthető, hogy maga Palkovics ismerte el, hogy „annak vége, hogy csak jön az orosz gáz”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik