Gazdaság

Kormányzati Tájékoztatási Központ: A nyugdíjasok nehéz helyzetben is számíthatnak a kormányra

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Nyugdíjas szervezetek a közelmúltban egyeztetést kedvezményeztek a Miniszterelnöki Kabinetirodával. Magyarország Kormánya a párbeszédre építi a közéleti munkáját, ezért kiemelten fontosnak tartja, hogy a nyugdíjasokat képviselő civil szervezeteket, érdekképviseleteket meghallgassa – írta a Kormányzati Tájékoztatási Központ (KTK) MTI OS közleményében.

Ebbek jegyében Nyitrai Zsolt miniszterelnöki biztos fogadta Némethné Jankovics Györgyit, a Magyar Nyugdíjasok Egyesületeinek Országos Szövetségének elnökét, Schmuck Andort, a Tisztelet Társaság elnökét, Karácsony Mihályt, az Országos Nyugdíjas Parlament elnökét és Ruttkay Rékát, a Civilút Alapítvány kuratóriumi elnökét. A közlemény szerint a megbeszélésen részt vett Dr. Beneda Attila, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára és dr. Horváth Anikó, a Pénzügyminisztérium Nyugdíjpolitikai Főosztályának vezetője is.

A találkozó célja a közlemény szerint az volt, hogy megerősítsék az eddigi eredményes együttműködést és elemezzék azokat az intézkedéseket, amelyeket Magyarország Kormánya hozott az idős emberek érdekében. A megbeszélésen a szervezetek ismertették az időskorúakat, az ő mindennapjaikat érintő javaslataikat is. Hogy milyen javaslatokat tettek a nyugdíjas érdekképviseletek, azt azonban nem részletezték.

A közlemény szerint a nyugdíjasokat az elmúlt években több komoly intézkedés is segítette.

  • Visszakapták azt a 13. havi nyugdíjat.
  • Őket is védi a rezsicsökkentés,
  • a benzin- és élelmiszer-árstop, k
  • orábban több alkalommal is kaptak Erzsébet-utalványt, valamint
  • nyugdíjprémiumot.
  • A „nők 40” kedvezményes nyugdíjat 2022 augusztus végéig több mint 343 ezer nő vette igénybe a bevezetése óta.

 A polgári kormány nyugdíjpolitikájának lényege, hogy a nyugdíjasok is kedvezményezettjei legyenek a hazai gazdasági folyamatok alakulásának, hiszen évtizedeken át dolgoztak az országért és nevelték gyermekeiket

– fogalmaztak a közleményben. A KTK kiemelte, az aktív dolgozók sikeréhez hozzájárult a mostani nyugdíjasok munkája, amit mindenképpen el kell ismerni. Jelezték azt is, hogy az idősek idén már másodszor kapnak inflációs nyugdíj-kiegészítést. Közölték: Magyarország kormányának mostani döntése értelmében január 1-jei visszamenőleges hatállyal 4,5 százalékkal kell emelni a nyugellátások összegét. Ez azt jelenti, hogy idén összességében 14 százalékkal emelkedik a nyugdíjak összege, mert a januári 5 százalékos emelést egy júniusi, 3,9 százalékos is követte, és az emelések minden esetben januárra visszamenőleg járnak – fejtették ki. (Pontosabban összesen 13,4 százalék az idei nyugdíjemelés, 5+3,9+4,5%.) Azt ígérték, hogy a pénzt november 11-én, pénteken a bankszámlára, illetve postai úton az eddig megszokott naptári napon kapják meg a nyugdíjasok.

Kihangsúlyozták továbbá, hogy a gazdasági növekedésnek köszönhetően a kormány ebben az évben is, immár ötödik alkalommal tud nyugdíjprémiumot fizetni, ami a novemberi nyugdíjjal egy időben érkezik. Azt is kijelentette a KTK a közleményben, hogy a nyugdíjak 2010 óta – a novemberi kiegészítő emelést figyelembe véve – 66,8 százalékkal nőttek, a vásárlóerejük pedig a 13. havi nyugdíj visszaépítésével mintegy 20 százalékkal javult.

Az október 5-ei kormányrendelet alapján novemberben 4,5 százalékos nyugdíjemelést kapnak az érintettek, inflációkövetés címén, és lesz maximum 10 ezer forintnyi nyugdíjprémium is.

Kapcsolódó

Ez átlagban 87 ezer forint pluszt jelenthet novemberben a korábban megszokott összeghez képest.

Kapcsolódó

A nyugdíjszakértő szerint ezen kívül szükség lenne a 100 ezer forint alatti kisnyugdíjasok soron kívüli kompenzációjára is, a magas infláció, a kiugróan magas élelmiszerdrágulás, és a várható rezsiemelkedés miatt.

Kapcsolódó
Egyforma összegű 13. havi nyugdíjat javasol mindenkinek a szakértő
Simonovits Andrást a novemberi és a januári nyugdíjemelésről, valamint a kisnyugdíjak felzárkóztatásáról is kérdeztük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik