Belföld

Orbán Viktor üzent a nyugdíjkiegészítésről és a nyugdíjprémiumról

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Egész Európában nehéz idők járnak, de ilyenkor sem szabad szem elöl téveszteni nagy nemzeti céljainkat. Az egyik ilyen a nyugdíjasok megbecsülés Magyarországon – kezdte Orbán Viktor szombat reggeli Facebook-videóját. A miniszterelnök szerint az elmúlt évek gazdasági teljesítményeinek köszönhetően tudták vissza a 13. havi nyugdíjat, amit a „baloldali kormányok vettek el az idősektől”.

Ezt becsületbeli ügynek tekintem

– közölte a politikus, hozzátéve, hogy idén és jövőre is meg fogják kapni a nyugdíjasok ezt a juttatást. Orbán szerint itt nem szabad megállni, az infláció magyarországi elszabadulása – ennek oka szerinte az Oroszország elleni uniós szankciók – miatt inflációkövető nyugdíjkiegészítést fizetnek, amelyet november 10. és 15. között kapnak kézhez az érintettek.

A kormány a nyugdíjemelés mértékéről az inflációs előrejelzés alapján előzetesen dönt. Abban az esetben, ha jelentős az eltérés, két lépcsőben történik a nyugdíjkiegészítés, az első júniusban, a második novemberben. Idén júliusban döntött a kormány a rendkívüli évközi nyugdíjemelésről: az év második felétől a jogosultak – az év eleji 5 százalékos emelésen felül további – 3,9 százalékponttal megemelt összegű nyugdíjban részesültek. Így az 164 102 forintos átlagos nyugdíj összege nagyjából 170 ezer forintra nőhetett.

Ez azonban elmaradt az inflációtól. A Magyar Nemzeti Bank múlt héten tette közzé jelentését, amely szerint 2022-re a korábban vártnál magasabb, 13,5-14,5 százalék közötti éves átlagos inflációt jeleztek előre. Ehhez képest tehát eddig csak 8,9 százalékos emelést kaptak a nyugdíjasok. Az inflációs pálya csúcsa a legnagyobb valószínűséggel 20 százalék körül lesz az idei év végén, a jövő év elején. Hasonlóra 1996 óta, azaz 26 éve nem volt példa.

A miniszterelnök közölte azt is, hogy a „gazdasági növekedést látva” lesz lehetőség nyugdíjprémiumot is fizetni, amit a novemberi nyugdíjjal terveznek  folyósítani. Ennek összege tízezer forint lehet. Ezt Farkas András, a Nyugdíjguru alapítója számolta ki Orbán egy korábbi nyilatkozata alapján. A kormányfő ugyanis arról beszélt, hogy 4 százalékos GDP-növekedés alapján várható a nyugdíjprémium.

Az infláció mellett a gazdasági növekedés alakulására vonatkozó előrejelzéseit is jelentősen rontotta az MNB. 2022-re már csak 3-4 százalék közötti növekedést várnak (a júniusi jelentésben még 4,5-5,5 százalék volt ez az adat). 2023-ra az MNB 0,5-1,5 százalékos növekedést vár (júniusban ez még 2-3 százalék volt).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik