Gazdaság

Átlagban 87 ezer forint pluszt jelenthet a novemberi nyugdíjemelés és a prémium

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Pótlólag 4,5 százalékos nyugdíjemelés lesz novemberben egy friss kormányrendelet alapján, és a nyugdíjprémium maximuma pedig 10 ezer forint lehet.

Kapcsolódó

A novemberi nyugdíjemelés és a nyugdíjprémium együtt 87 ezer forint pluszt jelenthet átlagosan novemberben a Pénzcentrum számítása szerint. Ez úgy jött ki, hogy

  • az átlagnyugdíj januárban a KSH közlése szerint 164 102 forint volt – ebben már benne volt az év eleji 5 százalékos emelés.
  • Ez az összeg nagyjából 170 200 forintra emelkedhetett a rendkívüli, évközi emelés hatására júliusban.
  • Számításaik szerint novembertől az átlagnyugdíj összegét kapó idősek nagyjából 177 230 forintos havi ellátásra számíthatnak.

A visszamenőleg járó kompenzáció összege pedig ugyanígy a tavalyi nyugdíjból számolódik. Az átlagnyugdíj esetén nagyjából havi 7 ezer forinttal lehet számolni, mely utólag az első 10 hónapra jár októberig, illetve a 13. havi nyugdíj után.

  • Így körülbelül 77 ezer forint érkezhet még egy összegben az átlagos juttatásban részesülőknek.
  • És ehhez jön még – átlagnyugdíj mellett – a nyugdíjprémium a maximális 10 ezer forintos összegben.

Arra is adnak tippeket, hogy akinek nem átlagos a nyugdíja, hogyan számolhatja ki, mennyi jár neki novemberben.

A cikkben kitérnek arra is, hogy nem mindenkinek jár a mostani nyugdíjemelés sem, hiszen az utólagos novemberi emelés (korrekció) csak azokat a nyugdíjasokat illeti meg, akik 2021. december 31-ig nyugdíjba vonultak. Aki idén mentek nyugdíjba, nem kapnak emelést, annak ellenére hogy számukra is ugyanolyan drasztikus mértékben drágult az élet 2022-ben.

Mint Simonovits András nyugdíjszakértő a 24.hu-nak elmondta, a magas infláció miatt megtört az évek óta tartó nyugdíjtrend. Így most nem jártak jól azok, akik a tavalyi év végéről az idei év elejére hozták előre a nyugdíjazásukat, azáltal, hogy nem kapnak az idei nyugdíjemelésekből.

Kapcsolódó
Egyforma összegű 13. havi nyugdíjat javasol mindenkinek a szakértő
Simonovits Andrást a novemberi és a januári nyugdíjemelésről, valamint a kisnyugdíjak felzárkóztatásáról is kérdeztük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik