Gazdaság

Jó hír a nyugdíjasoknak: az MVM közölte, elég 15-éig kifizetni októberben a gázszámlákat

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az MVM októberben a szokásos 15-ig fogadja el a gázszámlák befizetését, függetlenül attól, hogy mit jelölt meg a számlán fizetési határidőként – derül ki a cég MTI-s közleményéből. Mindez valószínűleg nem független attól, hogy panaszt nyújt be az MVM-nek a Nyugdíjas Parlament az előrehozott fizetési határidők miatt. A frissen kézhez kapott gázszámlákat ugyanis 5 nappal a havi nyugdíjak utalása előtt kell befizetni – írtuk az RTL Híradó szeptember 28-ai, szerdai riportja alapján.

Kapcsolódó
Változott a fizetési határidő, a nyugdíjak kiutalása előtt öt nappal kell rendezni a gázszámlákat
A Nyugdíjas Parlament elnöke szerint tömeges ellehetetlenülés fogja a nyugdíjasokat sújtani.

Az öt nappal korábbi fizetési határidő azért problémás azoknak a nyugdíjasoknak, akik utalással kérték a juttatásukat, mert a nyugdíjakat 12-én utalják, így az előrehozott határidő miatt hamarabb kellett volna a gázszámlát kifizetni, mint ahogy az aktuális nyugdíjukat megkapják. A számlák fizetési határideje korábban 15-e volt, azonban a nyugdíjas szervezethez érkezett számos panasz alapján az időpont 7-ére módosult a friss számlákon, ezért tettek panaszt.

Az energiacég szeptember 29-ei, csütörtöki MTI közleménye szerint változatlan a számlázás rendje náluk. Bár nem utaltak a nyugdíjas érdekvédelmi szervezet panaszára, azt közölték, hogy „egyes sajtóhírekkel ellentétben” az MVM számlázási rendje nem változott. Illetve hogy a számlázás időpontja visszakerül a megszokott időpontra. Valamint hogy a számlák októbertől érkeznek ismét a korábbi rendben.

Az eddigi változásokat magyarázatuk szerint az okozta, hogy

  • augusztus végén, a tarifafejlesztéseket követően újraindított számlázások eltérhettek az ügyfelek besorolás szerinti havi számlázási időpontjától.
  • A számlafizetésig rendelkezésre álló napok számán ugyanakkor ez nem változtatott.

Mindez tulajdonképpen egybecseng a nyugdíjas szervezet panaszában foglaltakkal.

Viszont a jó hír az, hogyoktóberben a lakossági gázfogyasztóknak elég 15-éig fizetniük akkor is, ha korábban jár le a fizetési kötelezettségük. A késésnek nem lesz következménye, ígérik, így késedelmi kamata sem.

Végezetül hangsúlyozták, hogy az MVM Next folyamatosan fejleszti számlázási rendszereit az ügyfelek zavartalan kiszolgálása érdekében.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is említést tett a szeptember 29-ei kormányinfón a témáról. Azt mondta, a rezsiszámlák MVM által előrehozott fizetési határidejével kapcsolatban, hogy az államnak tulajdonosi befolyása van a cégben, ezért késedelmi kamat nélkül október 15-ig elég lesz befizetni a számlákat. A következő számláknál visszatérnek az előző befizetési határidőhöz – tette hozzá az MTI tudósítása szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik