Gazdaság

Olyanokat is a csok felé terelhet a kormány új rendelete, akiknek eszük ágában sincs gyermeket vállalni

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Gyakran előfordul mostanában, hogy a nem elég jól paraméterezett szabályozás miatt potyautasok húznak hasznot a kormány valamely pénzügypolitikai intézkedéséből – írta a portfolio.hu. A portál szerint ez történhet 2022. október 1-jétől a csokkal is, különösen a három meglévő és/vagy előre vállalt gyermekre felvehető 10 milliós csok-szabályozással is.

Miután a 24.hu megírta, hogy irreálisan magas büntetőkamatot számolhatnak fel abban az esetben, ha nem születnek meg a vállalt gyermekek, a kormány változtatott a korábbi szabályozáson, amely az alapkamat ötszörösében határozta meg bizonyos esetekben a büntetőkamat mértékét. A korábbi csok-szabályok szerint ugyanis ha nem születtek volna meg a vállalt gyerekek megadott időn belül, akkor a jegybanki alapkamattal (13 százalék), rosszabb esetben annak ötszörösével (65 százalék) megegyező büntetőkamattal kellett volna visszafizetni a lakás vásárlására, építésére, bővítésére felvett támogatást.

A szeptember 29-i Magyar Közlönyben megjelentek szerint október 1-jétől módosították a családi otthonteremtési kedvezményről szóló korábbi rendeleteket. A lényeg, hogy a már megkötött otthonteremtési támogatásoknál a csok szabályait nem teljesítőknél a büntetőkamat az 5 százalékot nem haladhatja meg.

A portfolio szerint azonban az 5 százalékos korláttal átesett a szabályozás a ló túlsó oldalára. Olyan alacsony ez a kamatszint, hogy az már a „moral hazard” (erkölcsi kockázat) jelenséget is felerősíti:

olyanok számára teszi racionális választássá a 10 milliós csok felvételét, akiknek eszük ágában sincs gyermeket vállalni.

Ha ugyanis a tíz év múltán visszafizetendő tízmilliós csok-ot hitelnek tekintjük, és az ötmilliós késedelmi kamatot a hitel kamatának, akkor egy 4,1 százalékos kamatozású, csak a futamidő végén törlesztendő lakáshitelt kapunk, ami jóval kedvezőbb a bankok nyolc százaléknál induló ajánlatánál.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik