Gazdaság

Szeptember második felétől küldi az új szabályok szerinti energiaszámlákat a mikrovállalkozásoknak az MVM

Kummer János / 24.hu
Kummer János / 24.hu

Az MVM hétfői közleménye szerint az augusztus elején életbe lépett rezsiszabályok miatt az elmúlt egy hónapban a számlázási informatikai rendszer gyors és teljes átalakítása vált szükségessé a lakossági és a nem lakossági ügyfelek esetében is. Az informatikai fejlesztés folyamatos, több lépcsőben történik, az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő mikrovállalkozásoknak szeptember második felében érkeznek az új rezsicsökkentési szabályoknak megfelelő számlák – írja az energiaszolgáltatóra hivatkozva az MTI.

Jelezték, hogy augusztustól kizárólag a 2022. június 18-án egyetemes szolgáltatótól áramot, illetve földgázt vásárló mikrovállalkozások maradtak jogosultak nem lakossági ügyfélként egyetemes szolgáltatásra. Ezeknek a mikrovállalkozásoknak felhasználási helyenként 4606 kWh éves kedvezményes villamosenergia- és 54 810 MJ éves kedvezményes földgázmennyiség biztosított.

Az elmúlt időszakban nem megfelelő tartalommal kiküldött számlákat javítják, az érintett ügyfelek erről tájékoztatást kapnak

– közölte az MVM.

A vállalat felhívta a figyelmet, hogy az önkormányzati bérlakások esetében a helyi önkormányzatok, állami bérlakások és szállóférőhelyek esetében azok üzemeltetői is lakosságként vásárolhatnak áramot. A lakossági jogosultság igénybevételéhez ezeknek az ügyfeleknek nyilatkozatot kell tenniük. Az érintettek az oldalukon elérhető űrlapon tudnak nyilatkozatot tenni, és az űrlapot a kileponyilatkozat@mvm.hu e-mail-címre kell eljuttatni.

Ugyancsak egyetemes szolgáltatást vehetnek igénybe azok a társasházak is a közös villamosenergia-fogyasztásukra, ahol a lakóépületben az önálló lakások száma azonos vagy alacsonyabb, mint a nem lakás céljára szolgáló helyiségek száma. A lakossági jogosultság igénybevétele érdekében ezeknek az ügyfeleknek is nyilatkozatot kell tenniük, szintén online beküldéssel, amennyiben eddig is egyetemes szolgáltatást vettek igénybe nem lakossági ügyfélként.

Azoknak a fogyasztóknak, amelyek augusztustól már nem jogosultak egyetemes szolgáltatásra – nem minősülnek lakossági ügyfélnek, nem mikrovállalkozások, vagy mikrovállalkozások ugyan, de nem egyetemes szolgáltatótól vásárolták az energiát 2022. június 18-án – szintén nyilatkozatot kell tenniük annak érdekében, hogy a végső menedékes intézmény keretében vásárolhassanak áramot és földgázt 2022. december 31-ig. (Az eredeti határidő július 1. volt. ) Hozzátették, a végső menedékes intézmény keretében történő energiavásárlás csak akkor lehetséges, ha a nyilatkozatot legkésőbb október 31-ig benyújtják. Az MVM Next kéri ezeket az ügyfeleit, hogy saját érdekükben minél hamarabb tegyék meg nyilatkozatukat; a 2022. augusztus 1. és a végső menedékes ellátásba kerülés, illetve ennek hiányában az egyetemes szolgáltatásban történő ellátás vége közötti időszakra biztosított energia elszámolása ugyanis a jogszabályban foglaltak szerint szankciós áron történik. A részletes tájékoztató és a kitöltendő nyilatkozat megtalálható weboldalukon. A kitöltött nyilatkozatot az MVM Next a kileponyilatkozat@mvm.hu e-mail-címen fogadja.

A változásokkal kapcsolatos tájékoztatás kérhető az MVM telefonos ügyfélszolgálatán (a 06 20, 06 30, 06 70 vagy 06 1 előhívóval hívható 474-9999 számon, a szokásos nyitvatartási időben), valamint a kizárólag nem lakossági ügyek intézésére fenntartott 06 1 237 7737 számon, hétköznap 8-17 óra, hétvégén 8-12 óra között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik