Gazdaság

10 százalékos nyugdíjemelést vár novemberben a Nyugdíjas Parlament

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Januárban 5 százalékkal emelték a nyugdíjakat, amihez az elszabadult infláció miatt júliustól 3,9 százalékos pótlólagos emelést rendelt el a kormány, és a nyugdíjasok arra számítanak, hogy a további drágulások miatt novemberben is lesz korrekció.

A Nyugdíjas Parlament elnöke, Karácsony Mihály most a Spirit FM Aktuál című műsorában azt mondta, szerinte 8-9, esetleg 10 százalékos pótlólagos nyugdíjemelést kellene adnia a kormánynak idén novemberben – jelent meg az ATV-n. A nyugdíjas érdekképviseleti vezető érvelése szerint a törvényi előírás nyomán

  • az emelésnél figyelembe kell venni a január és augusztus közötti inflációt, ami 10,7 százalék volt, illetve
  • a fennmaradó hónapok inflációját, ami akár havi 1,8-2 százalékos emelkedés is lehet.

Így az éves infláció 20 százalékig futhat fel, amely prognózist Virág Barnabás, az MNB elnökhelyettese is megerősítette. Idén eddig 8,9 százalékos volt a kétlépcsős nyugdíjemelés. Az inflációkövetést figyelembe véve így a 10 százalékos emelés jogos elvárás Karácsony Mihály szerint.

Csakhogy ha a jogszabályban rögzítettekhez ragaszkodik a kormány, akkor ennél jóval kevesebb lehet a nyugdíjemelés – hívta fel a figyelmet nem régiben Farkas András nyugdíjszakértő. A novemberi nyugdíjemelési korrekció mértéke ugyanis a jogszabály alapján a január augusztusi éves inflációból indul ki. Márpedig a szeptember 8-án közzétett KSH-gyorstájékoztatóban az szerepelt, hogy 2022. január–augusztusban az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 10,7 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében 10,6 százalékkal emelkedtek. Ez alapján tehát a nyugdíjtörvény szerint az eddigi 5 + 3,9 százalékos nyugdíjemelést a fenti adatok közül a magasabb, 10,7 százalékos mértékre kell kiegészíteni, így a korrekció mértéke 10,7 -(5 + 3,9) = 1,8 százalék lehet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik