Gazdaság

Szinte biztosra vehető a novemberi nyugdíjemelés is

Csanádi Márton / 24.hu
Csanádi Márton / 24.hu

A júliusit követően novemberben szinte biztosan várható újabb nyugdíjemelési korrekció – írja Farkas András nyugdíjszakértő weboldalán.

Magyarországon a nyugdíjemelés jelenleg inflációkövető. A januári 5 százalékos emeléssel és a júliusi 3,9 százalékos korrekcióval együtt az idei nyugdíjemelés eddig 8,9 százalékos. A novemberi újabb korrekcióra akkor kerülhet sor, ha az év első nyolc hónapjában mért tényadatokból az éves infláció ennél magasabb mértékére lehet következtetni. Erre pedig jó esély van, hiszen az MNB a legfrissebb jelentése szerint akár 11-12,6 százalékos éves inflációra is lehet idén számítani, miközben korábbi jelentésükben legfeljebb 9,8 százalékra tették az infláció várható éves mértékét.

Ha a friss prognózis magasabb értékét nézzük, annak alapján a novemberi korrekciós emelés mértéke 3,7 százalékos is lehet, de akár ennél magasabbra is nőhet, ahogyan az inflációs várakozások megszaladhatnak.

Kapcsolódó

A 2022. évi nyugdíjemelések azokra vonatkoznak, akiknek 2022. január 1-je előtt állapítottak meg öregségi nyugdíjat, hozzátartozói ellátást, korhatár előtti ellátást, rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást, baleseti járadékot, illetve a vonatkozó kormányrendeletben felsorolt kéttucatnyi egyéb ellátást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik