Gazdaság

NAV: nem kerülhetnek hátrányba a robogósok a tankolásnál azért, mert nincs forgalmijuk

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Egy hete írtuk, hogy egyik vidéki, robogós olvasónk arról panaszkodott, július 30-a óta hatósági áron nem, csak piaci áron adnak ki neki üzemanyagot. Ennek oka, hogy a robogóknak nincs forgalmi engedélyük, így azt nem is tudják bemutatni a benzinkúton annak igazolására, hogy a jármű magyar, természetes személy birtokában van, aki jogosult a 480 forintos üzemanyagra. Hiába vitték az adásvételi szerződést, és a kgfb-igazolást, azokkal sem kaptak olcsón benzint. Mint írta, a környékükön sokan járnak robogóval dolgozni, mert az keveset fogyaszt, így olcsóbb a bejárás, de most ellehetetlenítik számukra ezt a megoldást.

A Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója, Bujdos Eszter lapunknak akkor azt mondta, szerinte nem egyértelmű a rendelet, ezért fordulhat elő, hogy a robogósoknak nem adnak hatósági áron benzint. Úgy vélte, a hazai kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás igazolásával a magyar honosságot el kellene fogadni. Tudomása szerint akad olyan kút, amely a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) állásfoglalását kérte ebben a kérdésben. Ezek után lapunk is írt a NAV-nak, a Mol-nak, valamint a Technológiai és Ipari minisztériumnak (TIM) is.

Másnap volt egy anyag az RTL Híradóban, amely érintette ezt a kérdést is. A riportban a Mol tisztázta, hogy a forgalmi engedély nélküli robogókba is lehet hatósági áron tankolni.

Időközben megérkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal válasza, ami szintén szembe megy a vidéken élő olvasónk által tapasztaltakkal. A NAV a válaszában ugyanis idézte a tankolásról szóló törvény alkalmazásáról szóló kormányrendelet idevágó részét, mely rögzíti, hogy

Az üzemanyag nem hatósági áras termék, ha

  • külföldi rendszámú jármű,
  • vagy nem természetes személy üzemelteti a  járművet (a taxik kivételével),
  • vagy nem az üzemanyagtöltő állomáson töltött jármű üzemanyag tankjának töltése céljából értékesítik.

A NAV álláspontja szerint a közúti forgalomban részt vevő, de forgalmi engedéllyel nem rendelkező robogók (segédmotoros kerékpárok) esetében nem értékelhető az érintett személyek hátrányára, hogy a forgalmi engedély – mint teljesíthetetlen feltétel – hiányában nem állapítható meg az üzemben tartó személye. Ez tehát azt jelenti, hogy a robogósokat hatósági áras, azaz 480 forintos üzemanyaggal kell kiszolgálni. 

A NAV hozzátette, hogy a rendszámmal rendelkező, természetes személy által üzemeltetett motorkerékpár (például nagyrobogó) szintén hatósági áron tankolható.

A NAV-hoz azért fordultunk kérdésünkkel, mert a vonatkozó jogszabály szerint az adóhatóság jogosult ellenőrizni az üzemanyagárral kapcsolatos szabályok betartását. A törvény úgy fogalmaz, hogy ha a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az ellenőrzése során például az árszabály megsértését tapasztalja, 100 ezer forinttól 3 millió forintig terjedő bírságot szab ki. Ismételt jogsértés esetén pedig a töltőállomás ideiglenes (legalább egynapos, legfeljebb féléves) bezárását rendeli el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik