Gazdaság

Ezért vannak most nagyon nehéz helyzetben azok, akik feltöltőkártyával vennének áramot

Nagy Lajos / MTI
Nagy Lajos / MTI

Írtuk, hogy a feltöltőkártyások augusztus elseje óta vagy csak lakossági piaci áron tudtak áramot vásárolni az MVM-nél, vagy (augusztus 3-tól) nagyrészt piaci áron fizethették ki előre az áramot. Hogy miért van ez így, arról nem volt tájékoztatás egészen szerdai cikkünk megjelenéséig, amely után viszont a minisztérium megkeresésünkre végre elmagyarázta, hogy mi az új rend:

„Augusztus 1-jétől előre fizetős villamos energia esetén két vásárlás között eltelt napok alapján érvényesül a kedvezmény. Vagyis az éves kedvezményt elosztva, minden napra jut egy bizonyos mennyiségű kedvezményes áram, amelyet fel kell szorozni a két vásárlás között eltelt napok számával. Az így kapott kedvezményes mennyiséget meghaladó fogyasztás felett a többi fogyasztási formához hasonlóan lakossági piaci árat kell fizetni az adott időszakban” – írta a Technológiai és Ipari Minisztérium.

Vagyis míg az átlagfogyasztó – aki utólag fizeti az áramfelhasználást – leghamarabb az első számlája kézbesítése után kell, hogy piaci árat fizessen, addig a jellemzően nehéz körülmények között élő feltöltőkártyásoknál – akik előre kénytelenek kifizetni jövőbeni fogyasztásukat – már rögtön az első vásárláskor, augusztus elején befigyelhet a piaci ár, ráadásul vastagon. A legszegényebbek fizethetnek legelőször lakossági piaci árat, mint ahogy olvasóink is tapasztalták ezt. A szociálisan rászoruló, védendő ügyfeleknek egyébként a részletfizetés, fizetési haladék mellett az előrefizetős mérőt tudják felajánlani segítségként a szolgáltatók.

Áramot jellemzően nem naponta vesznek az emberek, hanem egy hónapra előre. De ha ez most történik, mert szükséges, akkor a nagyobbik részéért piaci árat kell hogy fizessenek. A továbbiakban valószínűleg már nem fog ez gondot okozni, csak fejben kell tartani, hogy hány nap telt el az utolsó vásárlás óta, az hány kWh rezsicsökkentett áron (vagy másképp fogalmazva a napi 7 kWh-át fel kell szorozni a napok számával, és annyi kWh-t lehet venni kedvezményesen), és ez alapján kiszámolni, hogy legközelebb akkor hány forintért érdemes áramot venni, ráfizetés nélkül.

MVM-tájékoztatás, fals példákkal

Cikkünk szerdai megjelenésekor az MVM oldalán még nem volt arról tájékoztatás, hogy náluk hogyan lesz a feltöltés augusztus elsejétől, de azóta kijöttek a részletekkel, az alábbiak szerint:

Példákat is hoztak:

Ezek szerint az MVM úgy tudja, hogy amikor valaki a feltöltős órájába áramot vásárol, akkor azt kell megadnia, hány kWh-t szeretne feltölteni. Csakhogy olvasóinktól úgy tudjuk, nem kWh-t, hanem forintot lehet megadni. Magyarul csak akkor tudja meg a vásárló, hány kWh lesz a vásárlása, amikor mondjuk online megadja, hogy 5 ezer forintért szeretne áramot venni. Erre a rendszer azt fogja neki augusztus 4-én kiadni (ha először vásárol) az eddigi nagyjából 133 kWh helyett, hogy 85 kWh (kb.). Ebből pedig nem fogja tudni az illető, hogy mennyi áramot kaphat rezsicsökkentetten, és mennyit lakossági piaci áron. A megfejtés, 4 nap*6,9kWh = 27,6 kWh a rezsicsökkentett áron (ha augusztus 4-én vásárolt először, mióta csökkentették a rezsicsökkentés), a maradékot pedig, mintegy 57,4 kWh-t lakossági piaci áron kapja csak meg.

Ahhoz, hogy a szokásos hó eleji 5 ezer forintos feltöltését (ami egyébként egy hónapra 133 kWh volt eddig, azaz átlag alatti fogyasztásnak felel meg, hiszen kevesebb, mint 210 kWh) teljes egészében rezsicsökkentett áron kapja meg, augusztus 20-áig kell várnia. Akkorra telik el ugyanis annyi nap, hogy beleférjen az 5000 forintnak megfelelő rezsicsökkentett mennyiséggel (kb. 133 kWh) a napi legfeljebb 7 kWh-s rezsicsökkentett limitbe. Talán nem véletlen, hogy az MVM éppen augusztus 20-i példával jött.

Kovács Tamás / MTI Az előre kifizetett villanymennyiséghez járó kódot üti be a villanyórába egy nő bérelt házuknál, az ócsai lakóparkban 2013. július 3-án.

12-éig esélytelen lehet feltöltőhelyen teljes egészében rezsicsökkentett áron venni áramot

De mit tehet, akinek éppen kifogyott a feltöltött árama augusztus elejére, és nem akar részben dupla áron vásárolni? Szerintünk három választása van.

  • Áram nélkül marad pár napig, amíg össze nem gyűlik néhányszor 7 kWh-ja.
  • Megveszi a szokásos havi mennyiséget részben, vagy nagyrészt lakossági piaci áron.
  • Várt augusztus 4-éig, és akkor ezer forintért vásárolhatott kedvezményes áron, majd négy nap múlva ezt megint megteheti, vagyis többször tölti fel kártyáját.

Csakhogy van ezzel egy kis bökkenő. Csak online lehet minimum ezer forintért vásárolni. (Lehet még választani kétezer, ötezer, vagy tízezer forintost, illetve megadható még egyedi összeg is.)

Vagyis az első három napban online biztosan nem lehetett rezsicsökkentett áron vásárolni. Csütörtökön, augusztus 4-én azonban már igen, ha valaki nem vásárolt az első három napban. Aki tehát augusztus 4-én vett ezer forintért rezsicsökkentett áron áramot, az négy nap múlva tudja ezt megismételni megint. Ha pechje van, és pont napi 7kWh a felhasználása, akkor benne is ragad a négynaponkénti áramvásárlásban. Vagy kiböjtöl plusz napokat, hogy ne kelljen négynaponta áramvásárlással foglalkoznia.

Tehát ha nincs tartozás, leghamarabb 12-én lehet úgy feltöltést vásárolni feltöltőhelyen, hogy az teljes egészében rezsicsökkentett legyen, mert a 3 ezer forintért vásárolható 84 kWh (12 nap-7 kWh) ekkor fér bele először a rezsicsökkentési limitbe.

Ha tartozás is van, akkor 16-án, vagy 20-án lehet először rezsicsökkentett áron vásárolni, de abból először levonnak majd a hátralékra, és csak a maradék lesz felhasználható.

Visszatérve az MVM példájához: 20-áig várni úgy véljük, nem túl életszerű, amikor a fizetés, a családi pótlék, a segély is többnyire hó elején jön. És akinek nehéz a pénzt beosztania, az ilyenkor megveszi előre az egész havi áramot, hogy az biztosan meglegyen.

Eltérő a rend az E.Onnál és az MVM-nél

Ami még zavarba ejtő, hogy míg az MVM-es ügyfeleknek napi limithez kell igazodniuk, addig az MVM oldalán található tájékoztatás szerint ez E.On ügyfeleinek nem.

Vagyis a két szolgáltatónál egészen eltérő helyzetben találják magukat azok, akiknek feltöltőkártyás órájuk van. Az E.On-ügyfelek addig tölthetnek fel rezsicsökkentett áron, amíg az éves limitet, a 2523 kWh-t el nem érik. Az MVM-esek pedig már az első napokon is kénytelen voltak akár piaci áron vásárolni, ha napi 7 kWh-nál többet akartak feltölteni.

Kérdeztük szerdán az E.On-t is, náluk hogyan megy a feltöltés, de választ még nem kaptunk. Csütörtökön többek között erről az eltérésről is kérdeztük a Technológiai és Ipari Minisztériumot. Ha választ kapunk, jelentkezünk.

A volt Elműs ügyfeleknek pedig még mindig nincs tájékoztatás arról, hogy hogyan lesz a feltöltésük augusztus 1-től. Legalábbis az MVM oldalán ezt írják:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik