Gazdaság

Már nem teszi közzé az energiahivatal, hogy mennyi volt a lakossági áram beszerzési ára

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A múlt héten írtunk arról, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közlése szerint tavaly nettó 14,93 Ft/kWh volt országosan a villamos energia egyetemes szolgáltatásban a „tényleges piaci vásárlási átlagár”. Vagyis átlagosan ennyiért szerezték be 2021-ben a szolgáltatók az áramot, amit a lakosságnak bruttó 36,20 (nettó 28,50) forintért adtak rezsicsökkentett áron.

Idei adatot azonban nem találtunk. Kiderült, hogy ez nem véletlen, annak ellenére, hogy eddig – a szolgáltatók tájékoztatása céljából – negyedévente közölte a hatóság a piaci vásárlási árat. Megkérdeztük az energiahivatalt, hogy az idei árakat hol találjuk, így tudtuk meg, hogy ettől az évtől már nem teszik közzé ezt az adatot. A MEKH megkeresésünkre azt írta, a jövőben hasonló tartalmú tájékoztatás közzététele azért nem várható, mert egyetlen egyetemes áramszolgáltató maradt, az MVM, amely az utolsó másik, még meglévő egyetemes áramszolgáltatót, az E.ON Áramszolgáltató Kft.-t is megvette februárban.

Mint a MEKH válaszában hangsúlyozta, a közzététel célja eredetileg az volt, hogy az úgynevezett villamos energia adásvételi szerződésekhez kötődően tájékoztassa az egyetemes szolgáltatókat az árszabályozási pozíciójukkal kapcsolatban. Ez az ár ugyanakkor semmilyen gyakorlati információval nem bír(t) a fogyasztók számára. Akkor volt jelentősége (a szolgáltatók számára), amikor a piacon több, nem állami tulajdonban lévő, egyetemes szolgáltató működött. A közzétételnek a rezsicsökkentésről hozott szabályozás, és az egyetemes szolgáltató állami tulajdonba kerülése után már semmilyen jelentősége nincs – hangsúlyozták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik