Gazdaság

Piaci áron számítja a legszegényebbeknek az áramot az MVM

Olvasói kép
Olvasói kép
Több helyről is arról kaptunk jelzést, hogy az MVM feltöltőkártyás villanyórái piaci áron számolnak augusztus elseje óta. Vagyis éppen a legszegényebb embereknek mérik a legdrágábban az áramot, azoknak, akik semmiképpen nem akarnak többet fogyasztani egy meghatározott mennyiségnél, nehogy hátralékuk legyen.

Először egy albérletben lakó MVM-es ügyfél olvasónktól kaptunk jelzést arról kedden, hogy csak piaci áron kínálja fel az előrefizetős mérő az áramot, amikor online próbálja azt feltölteni. Neki  – a többséggel ellentétben – nem azért van feltöltős órája, mert gondjai lennének a fizetéssel, hanem mert az albérletéhez ilyen óra tartozik. Általában 20 ezer forintért vásárol áramot egyszerre. Elküldte legutóbbi, májusi bizonylatát, amin látszik, hogy akkor még 19 977 forintért kapott 522 kWh áramot, azaz 38,27 forintot fizetett egy kilowattóráért.

Augusztus 2-án próbált újra vásárolni 20 ezer forintért, ám akkor meglepetésére a rendszer azt írta ki, hogy 19 895 forintért csak 284 kWh-t kaphat, vagyis 70 forintos áron számolt a gép, ami egyenlő az augusztustól érvényes lakossági piaci árral.

24.hu

Úgy gondolta, biztos tévedés történt. Megnézte 2000 forintra is, hogy mennyi áramot kaphat – 27 kWh jött ki, 1878 forintért, vagyis szintén 70 forintos egységár. Végül ennyi áramot vásárolt, és meg is kapta róla a visszaigazoló e-mailt.

Már kedden írtunk kérdéseket az MVM-nek, hogy miért csak piaci áron tudta feltölteni olvasónk az előretöltős villanyóráját, ám választ azóta sem kaptunk.

Közben a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Jámbor András is megírta Facebook-oldalán, hogy kapott olyan leveleket, melyek szerint nem rezsicsökkentett, hanem lakossági piaci áron működik csak a feltöltés. Illetve írt arról is, hogy napi 7 kWh-ig van rezsicsökkentett ár, afelett rezsinövelt, azaz a havi átlagfogyasztásnak kikiáltott 210 kWh-t (ami alatt augusztustól is rezsicsökkentett az ár) elosztották napokra, és úgy mérik a rezsicsökkentett áramot. De ha valaki több napig nem vásárol, akkor többször 7 kWh-t vehet rezsicsökkentett áron. Jámbor szerdán délután jelezte oldalán, hogy levelet írt a kormánynak, és felszólította az MVM vezetőjét, hogy vizsgálják felül a feltöltőkártyás fogyasztóknál tapasztalható, átverés szagú eljárást.

Amit a képviselő írt, azért is érdekes, mert olvasónk kedden teljes egészében piaci áron tudott csak áramot venni. Megkértük, próbálkozzon szerdán is. Ekkor már 955 forintért 17 kWh-t kínált fel neki a rendszer, ami 56 forintos egységárat takar.

24.hu

Megnéztük, mi a helyzet, ha 7 kWh-ig rezsicsökkentett áron számolunk (255 forint), ahogy Jámbor posztjában jelezték, felette pedig piaci áron (700 forint) – a kettő összege éppen annyi, mint amennyit olvasónknak írt a rendszer. Ezek szerint míg kedden piaci áron kapta a teljes áramot, addig szerdán már 7 kWh-t rezsicsökkentett áron vehetett volna, felette viszont ugyancsak piaci árat kellett volna fizetnie.

A poszt alapján egy ügyfél kipróbálta kedden éjfél előtt nem sokkal, hogy tényleg drágábban adják-e az áramot. Majd mivel nem akart hinni a szemének, éjfél után is próbálkozott. Ő havonta ötezer forintért szokott áramot venni, júliusban ennyi pénzért még 132 kWh-t kapott, kedden éjfél előtt már csak 75 kWh-t ajánlott neki a rendszer, éjfél után azonban már 79 kWh-t. A keddi és szerdai mennyiség közötti eltérés szintén alátámasztja, hogy kedden még piaci áron mértek az órák, szerdán azonban már nem teljes egészében, de 7 kWh felett igen.

24.hu

Ő végül nem vásárolt most, mert még van az előző feltöltéséből. Egy másik ügyfél azonban elküldte lapunknak a visszaigazoló e-mailt és az utolsó számláját – ezekből kiderül, hogy míg júniusban 133 kWh-t kapott a nagyjából 5 ezer forintért, kedden már csak 75 kWh-t adott a rendszer a pénzéért.

24.hu

Egy másik fogyasztó pedig a friss blokkját tette közzé, ő 15 kWh-t kapott 966 forintért (ez 64 forintos egységár). Egyik fogyasztónak sem volt hátraléka.

Szerdán Déri Tibor momentumos politikus, IV. kerületi polgármester is posztolt arról, hogy tegnapelőtt és tegnap őt is keresték meg szerény körülmények közt élő újpestiek azzal, hogy a feltöltős villanyórájukhoz vásárolt villamos energia ára megemelkedett. Augusztus elseje előtt 3000 forint feltöltésért 82 kWh áramot tudtak vásárolni (36,58 forintos egységár), most viszont ugyanennyi pénzért már csupán 44 kWh villamos áram jut (68,18 forintos egységár). A politikus jelezte, levelet ír a Technológiai és Ipari Minisztériumnak (TIM), hogy azonnal orvosolják a problémát. Mi is megkerestük a TIM-et, rendben van-e, hogy a legszegényebb feltöltőórás áramfogyasztóknak piaci áron mérik az áramot.

Az MVM oldalán csak ennyi tájékoztatást találtunk a kérdésről:

Amint választ kapunk az MVM-től, illetve a TIM-től, beszámolunk róla.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenése után kaptunk választ a Technológiai és Ipari Minisztériumtól. Azt írták, augusztus 1-jétől előre fizetős villamos energia esetén a két vásárlás között eltelt napok alapján érvényesül a kedvezmény. Vagyis az éves kedvezményt elosztva, minden napra jut egy bizonyos mennyiségű kedvezményes áram, amelyet fel kell szorozni a két vásárlás között eltelt napok számával. Az így kapott kedvezményes mennyiséget meghaladó fogyasztás felett a többi fogyasztási formához hasonlóan lakossági piaci árat kell fizetni az adott időszakban – írta a minisztérium.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik